Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Condmag şi Inspet vor plăti aproape 12 mil. lei către Concurenţă

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2015-05-05

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Instanţa supremă a confirmat irevocabil sancţiunile aplicate de Consiliu pentru trucarea unei licitaţii organizate de S.N.T.G.N. Transgaz S.A. Mediaş

Condmag şi Inspet vor fi nevoite să plătească integral amenzile stabilite de Consiliul Concurenţei în cadrul verificărilor privind trucarea licitaţiilor organizate în urmă cu câţiva ani de Transgaz, a informat Consiliul Concurenţei.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat irevocabil sancţiunile aplicate de Consiliul Concurenţei companiilor Condmag şi Inspet pentru trucarea unei licitaţii organizate de S.N.T.G.N. Transgaz S.A. Mediaş”, a informat autoritatea, amintind că anterior, Curtea de Apel Bucureşti menţinuse decizia Consi­l­iului Concurenţei, motiv pentru care cele două companii au formulat recursuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care le-a respins ca nefondate.
În 2012, Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Condmag şi INSPET pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale constând în participarea cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică "Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi" organizată de TRANSGAZ în anul 2009. CONDMAG S.A. a fost sancţionată cu amendă de 4.548.658 lei (aprox. 4% din cifra de afaceri realizată în anul financiar 2011.), iar S.C. INSPET S.A. cu 7.296.204 lei (4% din cifra de afa­ceri realizată în anul financiar 2011). La sfârşitul lunii decembrie 2012, Consiliul Concurenţei ne-a informat că din totalul amenzilor aplicate atunci, cele mai mari au vizat companiile acuzate de trucarea licitaţiilor organizate de Transgaz. "Valoarea amenzilor aplicate până la 1 decembrie (2012 - n. red.
) este de 29,1 milioane lei (aprox. 6,4 mil. euro), din care aproximativ 5,6 mil. euro au fost aplicate celor patru companii acuzate de trucarea a două licitaţii organizate de SNTGN Transgaz SA Mediaş", informa atunci Concurenţa.
Astfel, amenda aplicată SC Condmag SA a fost de 4.548.658 lei (1,00 milioane euro), cea a SC Inspet SA - 7.296.204 lei (1,6 mi­li­oane euro), SC Moldocor SA - 2.235.028 lei (500.000 euro). SC TMUCB SA - 11.384.975 lei (2,5 milioane euro). 

23 de companii, anchetate în 2011

Consiliul Concurenţei a extins, în luna noiembrie 2011, investigaţia privind posibila înţelegere între unele companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor afe­ren­te şi asupra altor şase companii şi a altor trei licitaţii organizate tot de Transgaz SA şi Romgaz SA.
"La acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat noi indicii privind posibila implicare în trucarea licitaţiilor şi a altor şase companii alături de cele 17 suspectate iniţial. Dacă aceste practici vor fi confirmate, vom sancţiona corespunzător companiile implicate, iar amenzile, după cum ştiţi, sunt mari şi pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, aşteptăm companiile care doresc să coope­reze cu noi  în cadrul programului de clemenţă şi le putem oferi imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor", afirma atunci Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Cele şase companii suspectate de înţelegeri anticoncurenţiale, pentru care a fost extinsă investigaţia, sunt: SC Petroconst SA, SC Armax Gaz SA, SC Insta Grup SRL, SC Zappa Electric SRL, SC Industrial Montaj SA şi SC Spoting SA.
Valoarea totală a celor trei noi contracte încheiate de Transgaz şi respectiv Romgaz cu companiile investigate este de aproximativ 30 milioane lei.

Inspecţii inopinate şi în 2011

În urma extinderii investigaţiei, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi sucursalele  companiilor SC Inspet SA, SC Condmag SA, SC Rominsta SRL, SC Cis Gaz SA, SC Moldocor SA, SC TMUCB SA Sucursala Târgu Mureş, SC Petroconst SA, SC Armax Gaz SA, SC Insta Grup SRL, SC Zappa Electric SRL, SC Industrial Montaj SA şi SC Spoting SA. Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice investigaţiei.
Investigaţia privind o posibilă înţelegere între 17 companii de a participa cu oferte trucate, individuale şi în asociere, la opt licitaţii organizate de Transgaz SA şi Romgaz SA în perioada 2009 - 2011 pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor afe­ren­te a fost declanşată de Consiliul Concurenţei în luna septembrie 2011.
Valoarea totală a celor opt contracte încheiate cu cele 17 companii este de aproximativ 98,8 milioane lei.
Cele 17 companii investigate în 2011 erau SC Condmag SA Braşov, SC Inspet SA Ploieşti, SC Moldocor SA Piatra Neamţ, SC TMUCB SA Bucureşti, SC Fluent Gaz SRL Sâncraiu de Mureş, SC Rominsta SRL Cristeşti, judeţul Mureş, SC CIS Gaz SA Sântana de Mureş, TD Williamson Belgia, SC Habau Pps Pipeline Systems SRL Ploieşti, SC Cala SA Târgu Mureş, SC Instaservice SRL Târgu Mureş, SC Amarad SA Arad, SC Gascop SRL Târgu Mureş, SC Posada MED SRL Mediaş, SC Petrostar SA  Ploieşti, SC Syscom 18 SRL Bucureşti, SC Transelectric SRL Târgu Mureş.

Asocieri frecvente în formaţie de 3+1

Potrivit site-ului licitatiipu­blice.clubafaceri.ro, SC Condmag SA Braşov a câştigat mai bine de 40 de licitaţii în perioada 2009 - 2011, majoritatea la un interval de numai două săptămâni. Mai mult de jumătate dintre licitaţii erau organizate de Transgaz Mediaş, restul de Romgaz.
La fel şi în cazul Inspet SA, cu diferenţa că aceasta câştiga licitaţiile fie în asociere cu alte societăţi, fie o dată câştiga Condmag şi o dată Inspet. Spre exemplu, licitaţia organizată în aprilie 2009 de către Romgaz pentru lucrarea "Comprimarea în Staţii de Compresoare cu Motocompresoare: SC Balda, SC Grebenis, SC Sânmartin". Contractul, în valoare de 124,6 milioane de lei, a fost atribuit SC Inspet SA în asociere cu SC Condmag SA Braşov, SC Petrostar SA Ploieşti şi SC Industrial Trading SRL Tg. Mureş. Adică trei dintre firmele suspectate de Concurenţă.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  CUBA 4/8 ILIE 4/8; CU.B.A. CU-Creierul, B-13 Enori ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  dancila este de unica folosinta pentru infractorul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  erata:de stiut cuM..,; ,,monedei "(societatii) ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  adica intorc societatea cubaneza la 180°inapoi ,l ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Turism

  IT&C

  Real estate

  Extern

  Util

  Gadgeturi