Cumpara acum
Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Care ar fi impactul reducerii TVA la carne

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2014-12-03

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Reprezentanţii industriei cărnii spun că reducerea taxei va diminua preţul cu 15%, ceea ce va stimula consumul şi, implicit, cererea din piaţă
Patronatele spun că efectele imediate vor fi diminuarea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget
Pro Agro: Ministrul pentru buget ne-a spus că în proiectul de buget pe 2015 este prinsă o propunere de reducere a TVA la 9%, deşi noi am cerut 5%
 


Reprezentanţii industriei cărnii au prezentat ieri efectele benefice ale reducerii TVA la carne, menţionând, printre acestea, scăderea preţului cu 15%, care va duce la creşterea consumului şi implicit a cererii, aspecte care vor genera crearea de noi locuri de muncă şi creşterea încasărilor indirecte la buget.
Solicitarea patronatelor de reducere a TVA la carne şi produse din carne a fost luată în calcul de guvernanţi, fiind prinsă, potrivit şefului Pro Agro - Alex Jurconi - în bugetul pe anul viitor, dar nu la cuantumul cerut de industrie, de 5%, ci la 9%.
„Propunerea societăţii civile se află la Guvern. Reducerea luată în calcul este de 9%, nu 5%, aşa cum a cerut industria. Noi cerem reduce­rea TVA la 5% de la 1 ianuarie. Dar domnul Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru buget, ne-a spus că în proiectul de buget pentru anul viitor este prinsă o propunere de reducere a TVA la carne şi produse din carne la 9%, propunere ce urmează a fi discutată cu reprezentanţii FMI zilele acestea. Am vrea şi noi, reprezentanţii industriei cărnii, să participăm la aceste discuţii”, a spus ieri Jurconi, într-o conferinţă de presă.
Acesta a subliniat că, în prezent, statul încasează din TVA la carne aproximativ 400 mil. euro, sumă a cărei diminuare va putea fi însă compensată prin taxele şi impozitele colectate din profitul şi salariile locurilor de muncă nou create în urma creşterii consumului.
Ipoteza creşterii încasărilor sta­tului este dovedită deja prin efectele pe care le-a produs redu­cerea TVA la pâine, respectiv creşterea producţiei fiscalizate şi diminuarea evaziunii fiscale.
Menţionând că peste 200.000 de persoane au semnat deja petiţia ce va fi înaintată Guvernului pentru reducerea TVA la carne cu 19 procente, Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), a spus că, în prezent, sectorul avicol se zbate în probleme de piaţă foarte grave, reducerea TVA la un nivel de 5% fiind singura şansă de revigorare a pieţei, sufocată de importuri.

Van (UCPR): Reducerea importurilor ar spori cu 10.000 locurile de muncă din industrie 
 
„O analiză a sectorului, mai ales pe zona de importuri, indică o tendinţă de creştere a cantităţilor de carne importată. La nivelul consumului anual, dacă toţi operatorii din piaţă ar plăti TVA de 24%, redu­cerea la 5% ar însemna 82-85 mil. euro. Evaziunea pe carne e de 40%, dacă toţi plătesc 9% ar însemna o pierdere de 30-35 mil. euro, pe care statul ar putea să-i recupereze din locurile de muncă nou-înfiinţate, ca urmare a creşterii consumului. Spre exemplu, 10.000 locuri de muncă ar putea fi create prin reducerea importurilor de carne. Creşterea volumului vânzărilor cu 50.000 tone (posibilă prin reducerea importurilor şi a TVA, chiar şi la 9%) ar însemna creşterea profiturilor şi a investiţiilor. Iar statul percepe impozit pe profit şi pe salarii, ceea ce ar însemna că indirect vor creşte încasările la buget. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) ar trebui să aibă în vedere influenţa directă asupra bugetului prin reducerea TVA, dar şi pe cele indirecte. Suntem convinşi că aceste lucruri se vor întâmpla”, a declarat ieri Van.

Timiş (ARC): Evaziunea este mai mare de 40 la sută

Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), a afirmat ieri că evaziunea fiscală din domeniu „este mai mare de 40 la sută”. „Sunt companii cercetate de DNA pentru că exportă fictiv în UE şi colectează de la stat 24%. Şi nu este vorba despre un singur lanţ, ci de trei - patru, care aduc statului prejudicii de sute de milioane de euro. Acest lucru este resimţit foarte tare, pentru că preţul nostru de reţetă este mai mare decât al lor de raft. Reducerea locurilor de muncă şi punerea în pericol a industriei sunt efectele acestui TVA mare. Banii nu ajung nici la buget, nici la noi şi nu rămân nici în buzunarul consumatorului”, a mai spus Radu Timiş.
În ceea ce priveşte evaziunea pe carne de vită, şeful ARC a afirmat că peste 90% dintre abatoare funcţionează la negru.
„Noi cerem TVA de 5%. Dacă se va aproba, noi vom scădea preţurile cu 15%. Solicităm Guvernului să ceară FMI să accepte această TVA redusă. În Marea Britanie şi Statele Unite TVA la carne este zero, iar în Germania este 7%. Ce ar zice americanii dacă li s-ar cere să plătească TVA la carne de 24%?”, a mai spus Timiş.

Dascălu (AFISS): Se fură în comerţ, nu la crescători

Miron Dascălu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin (AFISS), a evidenţiat faptul că evaziunea fiscală se manifestă în sectorul de comercializare a cărnii şi produselor din carne, nu la crescători, pentru că plăţile de la APIA sunt condiţionate de achitarea la zi a tuturor impozitelor. 
„O TVA de 24% înseam­nă jumate-jumate pentru toţi cei care fură. Eu reprezint sectorul de creştere şi noi plătim toate taxele către stat. Furtul este pe comerţ. Cerem reducerea puternică a TVA, cel puţin la 5%. Aşa nu ar mai fi loc de furat. Produsul se ieftineşte şi creşte consumul”, a spus şeful AFISS.
Şi directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Stanca Tudor, a subliniat importanţa reducerii TVA la carne, arătând că neluarea acestei măsuri pune în pericol investiţiile. „Excedentul de carne de porc din ţara noastră a apărut din cauza embargoului impus de Rusia statelor UE. Porcul românesc nu mai are loc pe piaţă din cauza intrărilor legale şi ilegale. Suntem pe cale să pierdem afacerile şi investiţiile. Se impune reducerea TVA la carne”, a completat Tudor.

Sindicatele ameninţă cu proteste

La rândul lor, reprezentanţii sindicatelor au arătat că vor ieşi în stradă în cazul în care guvernanţii nu vor ţine cont de cererea de reducere a TVA la carne.
„Reducerea TVA la carne ne poate aduce şi nouă câştiguri mai mari şi mai multe locuri de muncă. Cerem FMI să înţeleagă condiţiile din România şi Guvernului să ţină cont de cererile noastre. Dacă nu vor face acest lucru, vom ieşi în stradă”, a afirmat Dragoş Frumosu, preşe­dintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). 
 
Ce a adus un an de TVA redusă la pâine

În urmă cu un an, Guvernul anunţa reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%. Bilanţul la un an de la implementarea măsurii arată că pâinea s-a ieftinit, evaziunea fiscală s-a redus, iar producţia fiscalizată a crescut.
“Reducerea TVA la pâine, de la 24% la 9%, a produs efecte foarte bune în piaţă, suntem mulţumiţi de ceea ce s-a întâmplat. Producţia fiscalizată a crescut la 250.000 de tone, evaziunea fiscală s-a redus cu 20%, iar reducerile de preţ au fost de 12%. Astfel, a crescut puterea de cumpărare, fiind bani mai mulţi de utilizat de către populaţie. Mediul de afaceri este unul mai sănătos şi ca urmare a reducerii numărului de insolvenţe. Numărul salariaţilor din industrie înregistraţi la oficiile de muncă este mai mare ca în septembrie 2012 cu 8.000 de persoane. De asemenea, măsura privind reducerea de TVA trebuie extinsă la carne şi legume-fructe. O taxare mai mică la alimente va aduce câştiguri populaţiei”, a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele Rompan, Aurel Popescu.
 
Asociaţiile profesionale din domeniul producţiei şi procesării cărnii, membre ale Federaţiei Naţionale PRO AGRO (Asociaţia Română a Cărnii - ARC, Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România - APCPR, Uniunea Crescătorilor de  Păsări din România – UCPR) în parteneriat cu Federaţia Naţi­onală a Sindicatelor din Indus­tria Alimentară, a Băuturilor, Tutunului şi Ramuri Conexe “SINDALIMENTA”, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România- ANPCPPSR şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România - AMRCR au iniţiat în aprilie 2014 o campanie la nivel naţional, în care sunt implicaţi şi consumatorii. Acestora li s-au alăturat Uniunea Naţională a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Consiliul Naţional al Patronilor din România (CoNPR) şi Confederaţia Naţională a Patronatului Român (CNPR). 
 
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  1 ,ai uitat voit sa mentionezi gulerele albe ale p ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  Am inteles , ca pe timpul comunismului institutii ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  NĂVODARI 8 DUMNEZEU 8; Năvodari 8/15 Dumnezeu 8/ ...
  Anunț începere proiect: „Înfiinţare cabinet integrat fizioterapie-kinetoterapie în oraşul Năvodari”

  PLOIEȘTI 8/14 DUMNEZEU 8, MARIA 14; Ploiești 11 ...
  Meteorologii anunță ploi abundente în acest weekend. Cod portocaliu și galben pentru nordul Moldovei și zona montană

  du-te-n ungaria daca ti-e asa de bini acolo si nu ...
  Fermă agricolă angajează muncitori necalificați

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Real estate

  Extern

  Util

  Gadgeturi