Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Parlamentul European întoarce fila Barroso fără regrete

Eveniment - Maria Capitaine (corespondenţă din Strasbourg)
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-10-23

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:A fost teribil de jenantă atmosfera în care portughezul José Manuel Barroso şi-a luat rămas bun de la Parlamentul European. Marţi, domnia sa şi-a rostit ulti­mul  discurs în calitate de preşe­dinte al fostei Comisii Europene în faţa unui hemiciclu aproape gol.
În afara celor circa 100 de co­legi din grupul său politic conservator (PPE), în hemiciclu se mai afla doar pe ici pe colo câte un eurodeputat aparţinând altor familii politice. Iar Parlamentul European, aşa cum ştim, numără 751 eurodeputaţi. Pentru nimeni, însă, nu a fost o surpriză  această situaţie, remarcau ziarişti acreditaţi  la actuala sesiune  a PE de la Strasbourg, dat fiind că, după două mandate (10 ani) la şefia Comisiei Europene, Barroso  s-a prezentat  cu un bilanţ care - oricât s-a străduit să-l înfrumuseţeze  -  a fost decepţionant, plin - ca întodeauna - de vorbe frumoase, lecţii de conduită şi nimic  la capitolul fapte concrete.
 “A fost tratat cu indiferenţă, bilanţul său a fost prea sărac şi s-a văzut cu uşurinţă că toată lumea doreşte să-l vadă plecat”, comenta o sursă parlamentară  ce şi-a păstrat anonimatul. Asistenţa a fost şocată inclusiv de faptul  că însuşi liderul  liberalilor din PE, cunoscutul om politic Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei şi contracandidat  al lui Barroso în 2004 la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, nu s-a deplasat să asculte cuvintele de rămas bun  ale lui Barroso şi modestul bilanţ  pe care l-a prezentat la final  de mandat. 
Pentru  noi, cei care de ani de zile asistăm la sesiunile plenare ale PE de la Strasbourg, nu a fost o surpriză  gestul lui Guy Verhofstadt. Domnia sa a figurat printre cei mai activi şi duri critici la adresa politicilor promovate de  fosta Comisie Europeană condusă de Barroso, deşi ultimii ani au fost cei mai dificili din istoria recentă a Europei, lovită de criza economică şi financiară. Surse informate  au relatat că, înaintea sedinţei  în care urma să-şi prezinte bilanţul, Barroso a distribuit colegilor - probabil pentru a le  câştiga  bunăvoinţa -  o carte de 600 pagini conţinând fotografii şi discursu­rile  rostite de-a lungul celor două mandate.
Criticilor săi, ai lipsei sale de fermitate în  abordarea şi comba­terea efectelor crizei, pentru relansarea economică şi  dimi­nuarea şomajului european, Barroso le-a răspuns prin evidenţierea cu insistenţă a contextului în care a trebuit să lucreze - criza economică şi a monedei euro pe care a traversat-o Europa în perioada mandatului său.  “Ne-am aflat în pragul prăpastiei... dar astăzi (ca şi cum ar avea merite personale) am creat un nou sistem de guvernare, mult mai solid ca înainte”, afirmă în discursul său Barroso.
A avut inclusiv curajul să susţină - contrar realităţilor flagrante - că, în acest moment, în Europa are loc totuşi o creştere care, chiar dacă nu este atât de puternică precum am dori, ea există totuşi, “într-o Europă pe cale să câştige bătălia comercială şi a investiţiilor”.

Barroso a apărat cu îndârjire activitatea Comisiei pe care a condus-o

Atât în discursul rostit în şe­dinţa plenară, dar şi în declaraţia făcută ziariştilor imediat după şedinţă, Jose Manuel Barroso a ţinut să sublinieze o idee de multe ori enunţată în ultimii ani, potri­vit careia “criza nu a fost creată în Europa ... Ea a izbucnit în urma comportamentului iresponsabil de pe pieţele financiare, precum şi a comportamentului iresponsabil al Guvernelor care au acumulat datorii excesive”.
Potrivit lui Barroso, Comisia Europeană, împreună cu Par­lamentul European şi cu Consiliul European “au lucrat intens de-a lungul anilor pentru găsirea unei soluţii, au  făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru readucerea stabi­lităţii în Europa, pentru crearea  unor condiţii favorabile creşterii economice... Dar, adaugă el, Uniunea Europeană nu este decât o parte a Europei”. Barroso a considerat “injuste şi incorecte” criticile conform cărora UE nu a făcut totul pentru a lupta împotriva efectelor crizei.
“În tot ceea ce noi am făcut, am fost animaţi de cele mai bune intenţii”, a mai spus Barroso, recunoscând în acelaşi timp că nu întotdeauna propunerile  Comi­siei sale au fost adoptate de ţările membre ale Uniunii, motiv  pentru care  consideră  că nu-şi poate asuma responsabilitatea, având în vedere că UE nu este doar Comisia Europeană. Ideea că cea care decide totul la Bruxelles ar fi Comisia, este falsă, a subliniat Barroso. Comisia are iniţiative dar deciziile sunt luate de Parla­mentul European şi de Guvernele Europei. Mai mult, continuând să fugă de răspundere, Barroso a susţinut în declaraţia sa de după şedinţa plenară că,”în anumite cazuri, Guvernele lasă să treacă prea mult timp sau chiar nu sunt pregătite pentru a da dovadă de mai multă ambiţie”.
“Eu cred”, conchidea Barroso, “că ceea ce am făcut noi, adică membrii Comisiei pe care am condus-o, a fost, la o analiză globală, corect şi rămân pe această pozi­ţie”. Dar, pentru cei ce au urmărit activitatea  Comisiei lui Barroso, această  autoapreciere  apare  jenantă, în condiţiile în care în toate discursurile sale, cuvintele de ordine au fost “criză” şi “auste­ritatea”, neînsoţite  de iniţiative proprii care să stimuleze creşterea economică, reducerea şomajului, afirmarea cu putere în plan  internaţional a Uniunii Europene.
În conferinţa sa de presă, Guy Verhofstadt, liderul grupului libe­ral (ALDE),  sublinia - spre amuzamentul  ziariştilor - că liberalii doresc de acum încolo un preşe­dinte al Comisiei Europene totalmente diferit de Barroso, un preşedinte care să nu telefoneze la Paris sau Berlin înainte de a anunţa o iniţiativă, o măsură în interesul  alegătorilor din ţările membre ale UE.


 
 • Currently 4.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.7 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  ASA LE TREBUIE CA AU VOTATpesedeul ! ...
  Pensionarii vor primi mai putini bani

  NU TE MAI LUA DE BUCALBASA CATELARUL PiSD-eilor, n ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  Care loc de munca?-ati inchis fabricile si uzinele ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  Nu va este pe la nas comunistilor ca dupa 28 de an ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  CCR a sesizat Comisia de la Veneția

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci