Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (1) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Preţul ţigărilor ar putea exploda

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2014-10-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Aplicarea recomandării OMS de majorare a accizei la tutun ar scumpi preţul mediu al unui pachet de ţigări cu cel puţin 1,3 lei
Impactul asupra preţului ar putea fi însă mult mai mare având în vedere că, pe lângă acciza minimă, în preţ intră şi cea specifică, taxa ad valorem şi TVA
JTI: Impactul va fi dramatic, iar contrabanda aflată oricum pe un trend crescător, din cauza indexării artificiale de la începutul anului, va creşte abrupt

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis, în cadrul seriilor de discuţii purtate cu uşile închise de la Moscova, să majoreze acciza la ţigări până la cel puţin 70% din preţ, faţă de 60 de procente cât este în prezent, inclusiv la noi în ţară. Impactul acestei recomandări asupra buzunarului fumătorilor nu este deloc de neglijat, având în vedere că, în prezent acciza mini­mă la mia de ţigarete este de 81,5 euro, calendarul agreat cu Comisia Europeană prevăzând o majorare la 84 euro la mia de ţigarete din 1 aprilie 2015.
Conform calculelor Curierului Naţional, o majorare a accizei mi­ni­me cu cel puţin 10 procente faţă de nivelul actual ar face ca, în prezent, acciza minimă percepută pentru un singur pachet de ţigări să fie de 8,46 lei, cu 1,21 lei mai mult decât s-ar plăti în mod normal, conform calendarului de creştere a accizelor (7,48 lei/pachet – la 
1 aprilie 2015).
Raportat la următoarea creştere planificată a accizei, din 1 aprilie 2015, majorarea recomandată de OMS ar face ca preţul unui pachet de ţigări să fie cu 1,25 lei mai scump (acciza minimă plătită pentru un pachet ar fi de 8,73 lei, faţă de 7,48 lei cât ar trebui perceput din aprilie 2015), fără a mai socoti şi acciza specifică care se determină în fiecare an în funcţie de preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul aferent anului precedent, acciza ad valorem şi TVA...

Întrebaţi cu câte procente estimează că va creşte preţul final al pachetului de ţigări, reprezentanţii Japan Tobacco International (JTI), unul dintre cei trei mari producători de ţigarete din România, au afirmat că, în acest moment, este dificil de spus, având în vedere că recomandarea OMS nu ţine cont de sistemul mixt de accizare din UE, format dintr-o acciză fixă, în euro, şi una procentuală, raportată la preţul de vânzare cu amănuntul, nici de faptul că acciza se plăteşte şi pe TVA, taxă procentuală care, în unele ţări, este foarte mare (în România e 24%, printre cele mai ridicate). 
„Factorul de multiplicare e influenţat direct de aceste componente procentuale. Ministerul Finanţelor a transmis ataşatului fiscal de la Bruxelles, înainte de începerea COP 6, că în înţelegerea autorităţilor fiscale din România, prevederea referitoare la  “70% acciză“ include şi TVA. După cum se vede însă, nu s-a ţinut cont de acest lucru, iar specialiştii în sănătate s-au erijat în specialişti în fiscalitate”, a declarat pentru Curierul Naţional Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communi­cations, JTI România, Moldova şi Bulgaria. 
Întrebat la ce ne putem aştepta în urma acestei recomandări, Gilda Lazăr a apreciat că „presiunile din partea Ministerului Sănătăţii vor fi foarte mari, mai ales că OMS recomandă ca banii obţinuţi din majorarea taxelor să fie redirecţionaţi către programele de reducere a fumatului”.  

Recomandare de creştere a accizei, la cel puţin 70% din preţ

Recomandările făcute miercuri celor 178 state semnatare ale Convenţiei-Cadru pentru Contro­lul Tutunului (FCTC) de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) de a majora nivelul minim al accizei (fără TVA) la 70% a stârnit reacţii dure din partea producătorilor de tutun din ţara noastră.
Arătând că prin excluderea de la dezbateri a autorităţilor din domeniul fiscal, a publicului şi a presei, OMS dovedeşte  lipsă de transparenţă, responsabilitate şi integritate, Michiel Reerink, Global Regulatory Strategy Vice President, JTI, a criticat recomandările făcute de OMS, subliniind că acestea încalcă dreptul statelor suverane de a-şi stabili politica de taxare. În opinia acestuia, experţi fiscali din toată lumea consideră că ignorarea factorilor menţionaţi poate duce la o creştere dramatică a pieţei negre, ceea ce determină implicit pierderi la bugetele de stat şi neîndeplinirea obiectivelor de sănătate publică. 

Majorarea ar duce la creşterea dramatică a preţurilor

„În România, ponderea accizei în preţ este de circa 60%. Însă acciza se plăteşte şi pe TVA, prin excepţie de la regula conform căreia nu se aplică taxă la taxă. Prin urmare, incidenţa ta­xelor în preţul unui pachet de ţigarete, acciză şi TVA, este de circa 80%. O eventuală implementare a recomandării OMS ar duce la creşterea dramatică a nivelului de taxare şi, implicit, a preţurilor. Ceea ce ar însemna o majorare bruscă a contrabandei (aflată, conform studiilor companiei Novel Research, pe un trend ascendent, de la 14% în decembrie 2013 la 17% în iulie 2014) şi, implicit, scăderea veniturilor la bugetul de stat. Însă participanţii la întâlnirea de la Moscova consideră contrabanda o falsă problemă… Industria tutu­nului este cel de-al doilea mare contribuabil la bugetul de stat şi unul dintre principalele sectoare exportatoare, contribuind pozitiv la balanţa de plăţi a României”, a spus oficialul JTI. 
În urmă cu doi ani, la confe­rinţa părţilor de la Seul, din Coreea, aceleaşi recomandări cu privire la taxare au fost întâm­pinate cu o opoziţie puternică. În ciuda acestui lucru, au rămas în cea mai mare parte neschimbate şi, în plus, au fost adoptate în timp record.  
„Vorbim nu despre scenarii posibile, care s-ar putea adeveri, ci despre situaţii concrete, deja petrecute, care au demonstrat ceea ce era de demonstrat. În 2006, la introducerea taxei pe viciu (10 euro/mie), contrabanda 
s-a triplat, de la 5 la 15%. În 2010, după măriri bruşte şi neplanificate ale accizei (24 euro în circa 9 luni), la care s-a adăugat influenţa de curs (de 14%), contrabanda a ajuns cel mai important jucător din industrie, cu o cotă de piaţă de peste 36%! Pentru OMS, contrabanda reprezintă “o falsă pro­blemă“, dar pentru autorităţile române care au înregistrat în 2010 pierderi anualizate de un miliard de euro la buget, ar trebui să fie o ameninţare cât se poate de reală! Pe cale de consecinţă, impactul va fi dramatic, iar contrabanda aflată oricum pe un trend crescător, din cauza indexării artificiale de la începutul anului, va creşte abrupt”, a mai spus Lazăr.


 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 6 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Tata Socru:
  Pretul tigarilor, alimentelor, gazelor, energiei electrice si hainelor ar putea exploda dupa aleerile din noiembrie 2014. Prietenii stiu de ce !
  2014-10-20, 06:18:49 (adresa: 84.117.42.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

1500 lei si cer 300 . Toata filosofia revedicativa ...
Protest spontan la Electroputere Craiova: Angajaţii cer majorări salariale

GRECIA 14 MARIA 14, GRE.C.I.A. GRE-Georgeta, C-Cre ...
Grecia: Confruntări între militanți ai extremei drepte și migranți în insula Lesbos

TURCIA 11 Hristos 11, Maria 11, Tișbitul 11; TU.R ...
Consiliul Europei - preocupat de alegerile anticipate legislative și prezidențiale în Turcia, anunțate de Recep Erdogan

4, crezi ca 1000 este egal cu 10000? ...
Tăriceanu, împotriva justificării sumelor mari de bani

Băncile (nu stiu după ce reglementare) aplică d ...
Tăriceanu, împotriva justificării sumelor mari de bani

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Transporturi

Extern

Util

Gadgeturi