Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

CGN a adus clarificări privind investiţia în reactoarele 3 şi 4

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-09-26

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


China General Nuclear Power Corporation a depus miercuri scrisoarea de intenţie şi a plătit garanţia de participare 
Nuclearelectrica va anunţa la 28 septembrie investitorul selectat


China General Nuclear Power Corporation (CGN) s-a întâlnit ieri cu membrii Comisiei de Negociere a Nuclearelectrica pentru clarificarea aspectelor privind proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, după ce, la 24 septembrie, a depus scrisoarea de intenţie şi a plătit garanţia de participare în valoare de 500.000 euro.
Potrivit calendarului estimativ al implementării proiectului de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, la 28 septembrie urmează să fie anunţat investitorul selectat.
La 30 septembrie se va semna cu investitorul selectat Scrisoarea Comună privind Intenţia de Realizare a Proiectului, dată la care investitorul va depune şi garanţia de participare la proiect.
La 2 octombrie se vor demara negocierile dintre Comisia de Negociere şi Investitorul Selectat cu privire la Memorandumul de Înţelegere privind Implementarea Proiectului, negocieri ce vor fi încheiate la data de 19 octombrie. După aprobarea Memorandumului de Înţelegere în Adunarea Generală Extraordinară a SNN, la 30 octombrie este preconizat a fi semnat, la 26 noiembrie urmând să se demareze negocierile dintre Comisia de Negociere şi Investitorul Selectat cu privire la Actul Constitutiv şi Acordul Investitorilor pentru Societatea de Proiect.
În urmă cu două săptămâni, după ce a anunţat că CGN s-a precalificat pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4, Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica, declara că CGN va contribui la finanţare cu 51% din 30% din valoarea proiectului, urmând ca restul finanţărilor să fie atrase din credite şi obligaţiuni.
Potrivit celui de-al doilea studiu de fezabilitate, discutat în şedinţa AGA a SN Nuclearelectrica (SNN) spre sfârşitul anului trecut, dar neaprobat încă, valoarea investiţiilor necesare realizării unităţilor 3 şi 4 este de 34,661 mld. lei (echivalentul a 7,67 mld. euro la un curs de 4,51 lei/euro), adică aproape dublu faţă de ultimele estimări din 2008 - 4 mld.
Conform calculelor Curierului Naţional, "51% din 30% din valoarea proiectului" reprezintă 1,17 mld. euro.

Toţi investitorii s-au retras din EnergoNuclear

Discuţiile pe marginea construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă datează încă de pe vremea regimului comunist, studiul de fezabilitate realizat în 2006 de Deloitte&Touche identificând drept soluţie optimă pentru realizarea proiectului înfiinţarea unei companii mixte de proiect, formată din investitori locali şi străini.
În 2007, Guvernul a aprobat prin HG 643/2007 strategia de atragere a investitorilor.  În urma depunerii ofertelor, 6 companii au fost selectate pentru realizarea proiectului: Nuclearelectrica (51%), ArcelorMittal România (6.2%), CEZ  Republica Cehă (9.15%), GDF SUEZ Belgia (9.15%), ENEL Italy (9.15%), Iberdrola Spain (6.2%) şi RWE Power Germany (9.15%). 
În 2009 a fost înregistrată compania de proiect sub denumirea SC EnergoNuclear, iar în noiembrie 2010, Comisia Europeană şi-a dat acordul asupra proiectului.
În 2011 însă, investitorii GDF SUEZ, CEZ, RWE şi Iberdrola s-au retras din proiect, motivând decizia lor prin "necesitatea concentrării investiţiilor în ţările de origine, pe fondul crizei economice", în decembrie 2013 renunţând la proiect şi investitorii rămaşi - ENEL şi ArcelorMittal -, astfel încât în prezent unicul acţionar al EnergoNuclear este Nuclearelectrica.
 
CGN operează 11 unităţi nucleare

China General Nuclear Power Corporation (CGN) a fost înfiinţată în anul 1994 şi este, în prezent, cel mai mare producător de energie nucleară din China, având la sfârşitul lunii august 2014 un număr de 11 unităţi în operare şi o capacitate instalată aferentă de 11.620 MW, la care se vor adăuga încă 15.000 MW proveniţi din punerea în funcţiune a celor 13 unităţi nucleare aflate în prezent în construcţie.
Numărul de unităţi nucleare aflate în construcţie situează compania CGN pe primul loc în lume în construcţia şi punerea în funcţiune de noi unităţi nucleare.
Cifra de afaceri a CGN la nivelul anului 2013 este de 4,25 miliarde euro, iar valoarea totală a activelor este de 37,49 miliarde de euro. 
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  3 printre vizati sai pui pe merkel si macron ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
  Columbia va deveni primul “partener mondial” latino-american al NATO

  4 cu civilizatia lor au poluat si distrus natura e ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  4 civilizatie si securitate pt EI,colonie si sclav ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  Autoritățile locale : n-are WC-URI publice,st. ...
  Comisarul Corina Cretu solicita autoritatilor locale să acceseze sursele de finanțare ale Comisiei Europene

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Dezbaterile CN

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  In brief

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Auto

  Real estate

  Extern

  Util

  Gadgeturi