Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (1) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Conversia creditelor pune pe jar băncile şi BNR

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2014-09-24

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Instituţiile financiare au obiecţii la proiectul de lege ce prevede conversia creditelor în altă monedă şi ar vrea să respecte o directivă ce se va aplica din 2016
Banca Naţională cere şi ea modificarea propunerii legislative, acuzând că sistemul bancar ar putea să se confrunte cu o majorare semnificativă a volumului creditelor neperformante


Ca şi în cazul altor iniţiative legislative menite să protejeze consumatorii sau să echilibreze, măcar în parte, relaţiile contractuale ale acestora cu instituţiile financiare, băncile (inclusiv BNR) nu sunt de acord nici cu propunerile privind conversia creditelor luate în valută cu altă monedă. Cel puţin, nu în forma actuală, aflată în dezbateri la comisiile din Camera Deputaţilor.
Susţinând aparent proiectul, băncile aduc însă o serie de observaţii a căror concluzie este că acestea sunt de acord cu conversia, dar numai dacă se păstrează toate costurile actuale, aferente ofertelor prezente ale băncilor.
"Nivelul dobânzii, comisioanelor, taxelor şi oricăror alte costuri prevăzute în contractul iniţial aplicabile creditului după conversie va fi cel mult egal cu cel al costurilor aferente creditelor similare aflate în oferta creditorului în ziua solicitării realizării conversiei", propune Banca Naţională a României (BNR) în adresa anexată avizului favorabil emis de Guvern pe marginea proiectului.
La rândul lor, băncile, prin Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), arată, într-un comunicat remis ieri presei, că "operaţiunea de conversie se realizează în condiţii de preţ similare cu cele din oferta curentă a băncii pentru noua monedă a creditului, cu excepţia situaţiilor în care părţile decid de comun acord alte condiţii".
Altfel spus, instituţiile financiare vor încheia acte adiţionale cu debitorii lor, aşa cum se şi cere în proiectul de act normativ, dar numai dacă îşi păstrează avantajele financiare din prezent, ceea ce nu ar aduce niciun fel de beneficiu consumatorilor.
Guvernul a emis luni un aviz favorabil proiectului de lege privind completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori prin care se acordă consumatorilor dreptul de a cere conversia creditelor în valută şi se instituie obligaţia băncilor de a efectua, la momentul conversiei creditelor, o simulare fără costuri pentru consumatori a graficului de rambursare atât pentru moneda în care s-a luat creditul, cât şi pentru cea în care se schimbă, indiferent dacă este vorba despre o altă monedă alternativă sau lei, anexând observaţiile şi propunerile formulate de BNR, "acestea urmând a fi discutate în cadrul procedurii de legiferare parlamentară".

BNR: Valoarea creanţei creditorului trebuie să rămână neschimbată

Semnalând că în procedura legislativă derulată la Senat nu au fost luate în calcul şi propunerile BNR, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu solicită introducerea unei prevederi prin care consumatorul să fie informat şi asupra condiţiilor în care se poate realiza conversia, cerând, în mod expres, şi clarificarea sintagmei "fără costuri suplimentare" din partea consumatorului. "Valoarea creanţei creditorului faţă de consumator (debitor) trebuie să rămână nemodificată. (...) Apreciem că propunerea generală a iniţiatorilor de a nu se afecta costurile nu se poate susţine în condiţiile în care nivelul dobânzii (costul finanţării) este specific monedei în care este exprimată finanţarea în cauză", notează Georgescu, sugerând că ar trebui aplicată o rată de actualizare/discount asupra fluxurilor de numerar anticipate a fi plătite de debitor care să aibă în vedere costurile de finanţare ale instituţiei de credit, respectiv a riscului de credit aferent produsului oferit.

Nu vor să păstreze aceeaşi rată a dobânzii

Pe de altă parte, reprezentantul BNR arată că "menţinerea unei rate a dobânzii constituită în funcţie de rata de referinţă iniţială (...
) ar genera (...) o valoare mai mică decât valoarea principalului rămas în plată în urma conversiei, generând astfel o pierdere pentru creditor". "Cu alte cuvinte, nu se poate păstra aceeaşi rată a dobânzii", subliniază Florin Georgescu, cerând modificarea proiectului astfel încât nivelul dobânzilor şi al comisioanelor să fie stabilit de către bănci şi să se situeze cel mult la nivelul aferent creditelor de acelaşi tip în moneda în care se face conversia, aflate în oferta curentă a creditorului".
BNR cere ca instituţia de credit să nu fie obligată să păstreze marja de dobândă aferentă creditului iniţial, pentru că acest lucru ar genera pierderi băncii, aceasta fiind constrânsă să "constituie ajustări pentru depreciere specifice", ceea ce ar face ca "sistemul bancar să se confrunte cu o majorare semnificativă a volumului creditelor neperformante".
O altă observaţie a BNR se referă la posibilitatea consumatorului de a cere conversia creditului în valută în orice altă monedă alternativă sau în lei, banca centrală arătând că nu susţine amendamentul adoptat de Senat şi cerând în mod expres conversia în moneda în care debitorul îşi încasează veniturile.

Băncile au făcut deja conversii ale creditelor, respectând o Directivă care se aplică din 2016?

"Consecvent în promovarea unei mai mari transparenţe a sistemului bancar", Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) precizează în comunicatul remis ieri presei că cele şase bănci membre ale sale au realizat deja în ultimii ani "conversia a mii de credite" şi că vor continua acest proces de conversie "chiar în absenţa legislaţiei care doreşte să reglementeze în mod specific această posibilitate, însă ţinând cont de normele Băncii Naţionale a României şi de directivele europene".
"Membrii CPBR sprijină dreptul consumatorilor de a fi informaţi asupra fluctuaţiilor de curs şi de a putea beneficia de conversia creditelor aflate în derulare, din valuta iniţială, în lei, euro, sau orice altă valută de creditare aflată în oferta curentă a băncilor şi în care clienţii îşi câştigă veniturile, prin aplicarea de prevederi conforme cu Directiva europeană nr. 17 din 2014*", susţin bancherii.
" * " indicată de CPBR la finalul comunicatului precizează însă că directiva are "aplicabilitate din martie 2016: Directiva 2014/17/UE a Parlamentului European  şi a Consiliului din 4 februarie 2014 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidenţiale  şi de modificare a Directivelor 2008/48/CE  şi 2013/36/UE şi a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010". 

CPBR sugerează varianta refinanţării

În plus, arată patronatul bancherilor, membrii CPBR pot lua în considerare "extinderea aplicabilităţii cerinţelor referitoare la conversie sau de aplicare a altor mecanisme alternative de reducere a riscului valutar (ex.: restructurare sau refinanţare) stipulate de Directiva europeană". 
"Astfel, conversia ar putea fi aplicată nu numai la creditele în valută garantate care vor fi acordate ulterior datei de implementare a directivei, ci şi la orice tip de credite în valută existente, indiferent dacă acestea sunt sau nu garantate", notează CPBR.
Membrii CPBR sunt Banca Comercială Română, BRD-Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, UniCredit-Ţiriac Bank, ING Bank România şi Volksbank România. Cele şase bănci care compun CPBR deţin circa jumătate din totalul activelor bancare din sistem.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de croitoru v.:
  daca avem depozite in banci, bancile nu ne dau dobanzi in functie de cursul valutar sau in fuctie de rata inflatiei, asa incat ne trezim ca peste citiva ani avem in depozite bani mai putini decat am depus, dobanzile nu acopera inflatia. Atunci de ce ratele la credite sa fie in functie de cursul valutar ?
  2014-09-24, 15:37:16 (adresa: 5.13.24.*)
 2. de CORNEL F.:
  Se omite menionarea faptului ca BNR GESTIONEAZA BANI PUBLICI iar pozitia de stat in stat a institutiei a devenit sacrosancta, cu binecuvantarea misterioaselor oligarhii financiar-bancare profund interesate ca Romania sa devina o tata infloritoare,cu un nivel de trai occidental etc.,etc.Mai direct ,romanii sunt cei mai saraci europeni iar angajatii BNR ,geniali ce-idrept,platiti tot din bani publici primesc salarii conform normelor bancare europene ! Dar o directiva UE stabileste conditiile de convertire a creditelor in chf iar BNR,de aceasta data,se opune aplicarii normelor in lipsa oricarui argumenturopene ! DE CE ??? EU STIU!VOI STITI?
  2014-09-26, 11:34:18 (adresa: 86.124.222.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

1500 lei si cer 300 . Toata filosofia revedicativa ...
Protest spontan la Electroputere Craiova: Angajaţii cer majorări salariale

GRECIA 14 MARIA 14, GRE.C.I.A. GRE-Georgeta, C-Cre ...
Grecia: Confruntări între militanți ai extremei drepte și migranți în insula Lesbos

TURCIA 11 Hristos 11, Maria 11, Tișbitul 11; TU.R ...
Consiliul Europei - preocupat de alegerile anticipate legislative și prezidențiale în Turcia, anunțate de Recep Erdogan

4, crezi ca 1000 este egal cu 10000? ...
Tăriceanu, împotriva justificării sumelor mari de bani

Băncile (nu stiu după ce reglementare) aplică d ...
Tăriceanu, împotriva justificării sumelor mari de bani

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Dezbaterile CN

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Piata farma

Real estate

Extern

Util

Gadgeturi