Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Nuclearelectrica a anunţat investitorul calificat pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-09-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Compania este China General Nuclear Power Corporation
Aceasta are timp până la 24 septembrie să depună documentaţia de intenţie, la 25 septembrie urmând să se întâlnească cu Comisia de Negociere pentru clarificări
Conform calendarului, la 28 septembrie va fi anunţat investitorul selectat


Investitorul calificat pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă este China General Nuclear Power Corporation, a anunţat ieri Nuclearelectrica, companie care, potrivit strategiei de construire a celor două unităţi, va avea timp la 24 septembrie să depună documentaţia de intenţie, la 25 septembrie urmând să se întâlnească cu Comisia de Negociere pentru clarificări. Conform calendarului, la 28 septembrie va fi anunţat investitorul selectat.
SN Nuclearelectrica a lansat în data de 27.08.2014 procedura de selecţie de investitori pentru continuarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă după aprobarea acesteia, în prealabil, de către Adunarea Generală a Acţionarilor din data de 22.08.2014.
Prima etapă a procedurii de selecţie s-a încheiat în data de 08.09.2014, ora 16:00,  şi a constat în calificarea investitorilor interesaţi pe baza Documentaţiei de Calificare depuse.
" Investitorul calificat corespunde integral cerinţelor din documentele de calificare din punct de vedere al standardelor tehnice şi de securitate nucleară, dar şi a capacităţii de finanţare a unui astfel de proiect, iar acest lucru este esenţial în dezvoltarea unui nou proiect nuclear. Investitorul calificat deţine expertiză în operarea de unităţi nucleare la un factor de capacitate care demonstrează performanţă în operare, expertiză în construcţia de unităţi nucleare, expertiză în derularea de proiecte de investiţii cu un grad de complexitate ridicat. În domeniul nuclear, expertiza este cuvântul-cheie pentru dezvoltarea unui proiect solid, cu performanţe similare cu cele ale Unităţilor 1 şi 2. Avem un standard de operare foarte ridicat şi îl vom menţine şi la Unităţile 3 şi 4" - Daniela Lulache, director general. 

Nuclearelectrica va contribui cu maximum 2 mil. euro la capitalul noii societăţi mixte

Strategia de continuare a construcţiei proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă a fost aprobată cu 99,1% din voturile acţionarilor prezenţi la şedinţa AGA din 22 august.
Noua societate mixtă, din care va face parte Nuclearelectrica, cu maximum 49% dintre acţiuni şi investitorii selectaţi va funcţiona timp de doi ani, după care va deveni producător independent de energie.
În şedinţa AGA s-a aprobat şi contribuţia iniţială în numerar a Nuclearelectrica, de maximum 2 milioane de euro, capitalul social minim al proiectului urmând să fie dimensionat astfel încât să permită contribuţia integrală în natură a SNN şi a statului român la proiect, plus alte aporturi în numerar iniţiale şi ulterioare, contribuţia investitorului privat (sau a investitorilor) neputând reprezenta mai puţin de 51%.

Toţi investitorii s-au retras din EnergoNuclear

Discuţiile pe marginea construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă datează încă de pe vremea regimului comunist, studiul de fezabilitate realizat în 2006 de Deloitte&Touche identificând drept soluţie optimă pentru realizarea proiectului înfiinţarea unei companii mixte de proiect formată din investitori locali şi străini.
În 2007, Guvernul a aprobat prin HG 643/2007 strategia de atragere a investitorilor.  În urma depunerii ofertelor, 6 companii au fost selectate pentru realizarea proiectului: Nuclearelectrica (51%), ArcelorMittal România (6.2%), CEZ  Republica Cehă (9.15%), GDF SUEZ Belgia (9.15%), ENEL Italy (9.
15%), Iberdrola Spain (6.2%) şi RWE Power Germany (9.15%). 
În 2009 a fost înregistrată compania de proiect sub denumirea SC EnergoNuclear, iar în noiembrie 2010, Comisia Europeană şi-a dat acordul asupra proiectului.
În 2011 însă, investitorii GDF SUEZ, CEZ, RWE şi Iberdrola s-au retras din proiect, motivând decizia lor prin "necesitatea concentrării investiţiilor în ţările de origine, pe fondul crizei economice", în decembrie 2013 renunţând la proiect şi investitorii rămaşi - ENEL şi ArcelorMittal -, astfel încât în prezent unicul acţionar al EnergoNuclear este Nuclearelectrica.

Ultimul studiu de fezabilitate indică o investiţie de 7,67 mld. euro

Valoarea investiţiei în reactoarele 3 şi 4, estimată la 4 mld. euro în 2008, este reanalizată, iar finalizarea celor două unităţi a fost amânată pentru anul 2019.
Astfel, potrivit celui de-al doilea studiu de fezabilitate, discutat în şedinţa AGA a Nuclearelectrica spre sfârşitul anului trecut, dar neaprobat încă, se prevede că valoarea investiţiilor necesare realizării unităţilor 3 şi 4 este de 34,661 mld. lei (echivalentul a 7,67 mld. euro la un curs de 4,51 lei/euro), adică aproape dublu faţă de ultimele estimări din 2008 - 4 mld. euro.
Studiul elaborat de Ernst& Young şi proiectul de HG privind elaborarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului unităţilor 3 şi 4, precum şi a altor măsuri necesare pentru continuarea proiectului, aduce şi o serie de modificări ale proiectului iniţial.
Unităţile 3 şi 4 se află în conservare încă din 1992. Rata totală de finalizare: circa 15% la Unitatea 3 şi 14% la Unitatea 4, constând în lucrări civile la clădirea reactorului, clădirea turbine şi clădirea de servicii.
China Nuclear Power Engineering Company (CNPEC) a încheiat, la 24 iulie, un acord cu societatea Candu Energy, parte a grupului canadian SNC-Lavalin, pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala nuclearelectrică din Cernavodă, operată de Nuclearelectrica.
 
Ce urmează

Potrivit calendarului estimativ al implementării proiectului de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, după calificarea investitorilor şi depunerea de către aceştia a garanţiei de participare şi a achiziţiei caietului de sarcini, aceştia au timp până pe 24 septembrie să depună documentaţia de intenţie, la 25 septembrie urmând să se întâlnească cu Comisia de Negociere pentru clarificări, la 28 septembrie urmând să fie anunţat investitorul selectat.
La 30 septembrie se va semna cu investitorul selectat Scrisoarea Comună privind Intenţia de Realizare a Proiectului, dată la care investitorul va depune şi garanţia de participare la proiect.
La 2 octombrie se vor demara negocierile dintre Comisia de Negociere şi Investitorul Selectat cu privire la Memorandumul de Înţelegere privind Implementarea Proiectului, negocieri ce vor fi încheiate la data de 19 octombrie. După aprobarea Memorandumului de Înţelegere în Adunarea generală Extraordinară a SNN, la 30 octombrie este preconizat a fi semnat , la 26 noiembrie urmând să se demareze negocierile dintre Comisia de Negociere şi Investitorul Selectat cu privire la Actul Constitutiv şi Acordul Investitorilor pentru Societatea de Proiect. 
 
Cel mai mare producător de energie nucleară din China

China General Nuclear Power Corporation (CGN) a fost înfiinţată în anul 1994 şi este, în prezent, cel mai mare producător de energie nucleară din China, având la sfârşitul lunii august 2014 un număr de 11 unităţi în operare şi o capacitate instalată aferentă de 11.620 MW, la care se vor adăuga încă 15.000 MW proveniţi din punerea în funcţie a celor 13 unităţi nucleare aflate în prezent în construcţie.
Numărul de unităţi nucleare aflate în construcţie situează compania CGN pe primul loc în lume în construcţia şi punerea în funcţiune de noi unităţi nucleare.
Cifra de afaceri a CGN la nivelul anului 2013 este de 4,25 miliarde euro, iar valoarea totală a activelor este de 37,49 miliarde de euro. 
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  3 printre vizati sai pui pe merkel si macron ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
  Columbia va deveni primul “partener mondial” latino-american al NATO

  4 cu civilizatia lor au poluat si distrus natura e ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  4 civilizatie si securitate pt EI,colonie si sclav ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  Autoritățile locale : n-are WC-URI publice,st. ...
  Comisarul Corina Cretu solicita autoritatilor locale să acceseze sursele de finanțare ale Comisiei Europene

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  In brief

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Extern

  Gadgeturi