Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Ministerul Justiţiei face ordine în legislaţie

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2014-09-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Începând cu 1 ianuarie, Monitorul Oficial ar putea fi obligat să republice toate actele normative emise în ultimii 14 ani
Republicarea actelor normative se face la aceeaşi dată cu publicarea actului normativ de modificare şi/sau completare şi va include toate modificările actualizate
Din 2000 până în prezent Legislativul a emis peste 30.000 de acte, ceea ce a dus la o instabilitate legislativă accentuată
 

Regia Autonomă "Monitorul Oficial" ar putea fi obligată, de la 1 ianuarie 2015, să republice toate actele normative emise în ultimii 14 ani, republicarea urmând să se facă la aceeaşi dată cu publicarea actului normativ de modificare şi/sau completare şi să includă toate modificările actualizate. Propunerea, iniţiată şi supusă dezbaterii publice de Ministerul Justiţiei 
(MJ), reglementează ca "publicarea actului normativ de amendare a actului normativ de bază să fie însoţită de republicarea, concomitentă şi indiferent de întinderea amendamentelor aduse, a actului de bază". 
"Se instituie astfel o măsură ce converge spre asigurarea accesibilităţii şi previzibilităţii cadrului normativ, în condiţiile în care destinatarul normei poate consulta ab initio atât actul normativ de modificare şi/sau completare, cât şi o formă integrată, consolidată a actului normativ de bază pe calea republicării acestuia din urmă", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege privind unele măsuri vizând republicarea actelor normative.
"Realitatea normativă cu care se confruntă România în ultima perioadă se caracterizează prin numărul mare al actelor normative adoptate anual, cu consecinţa apariţiei unei instabilităţi legislative accentuate, cadrul juridic fiind frecvent supus modificării şi/sau completării. Totodată, se poate constata şi faptul că dintre actele normative adoptate în ultima perioadă, un număr semnificativ modifică ori abrogă acte normative adoptate recent", se arată în expunerea de motive.
Potrivit acesteia, începând cu anul 2000 şi până în prezent au fost adoptate 30.621 de acte normative, respectiv 6.210 legi, 2.332 Ordonanţe de Urgenţă ale Guvernului, 827 Ordonanţe ale Guvernului şi  21.252 Hotărâri ale Guvernului.

Exces legislativ: peste 6.200 de legi şi peste 21.
000 de Hotărâri ale Guvernului


"S-a constatat, aşadar, că sistemul legislativ românesc a generat în ultimii ani un număr foarte mare de acte normative, producându-se un exces legislativ de natură să determine lipsa de previzibilitate, dar şi de accesibilitate a normelor juridice. Totodată, numărul mare de decizii pronunţate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii reprezintă un indiciu al faptului că acest fenomen legislativ poate conduce la interpretări neunitare ale normelor de drept", argumentează iniţiatorii, amintind că şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a avertizat România asupra importanţei asigurării accesibilităţii şi previzibilităţii legii, inclusiv sub aspectul stabilităţii acesteia.
"Incertitudinea legislativă reprezintă un factor important pe care instanţa europeană de contencios al drepturilor omului îl are în vedere atunci când apreciază conduita statelor din perspectiva respectării principiilor statuate de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale", se arată în documentul citat.
În plus, deşi în prezent există un cadru normativ în vigoare care permite republicarea actelor normative amendate se realizează doar în cazul în care actul normativ de modificare şi/sau de completare cuprinde o dispoziţie expresă în acest scop, până în prezent, dintre cele 1945 de acte normative pentru care există temei pentru republicare, în perioada 2000-15 iulie 2014 au fost republicate doar 481, reprezentând un procent de aproximativ 25%.

Până în 2016 trebuie "asanată" legislaţia

În sprijinul necesităţii aprobării proiectului, Ministerul Justiţiei a invocat faptul că Programul de guvernare 2013-2016 (prevăzut în Hotărârea Parlamentului nr. 45/2012 pentru acordarea încrederii Guvernului) enumeră la Capitolul Justiţie, printre măsurile vizând strategiile în domeniul Justiţiei, programul de asanare a legislaţiei ce impune analizarea întregii legislaţii din România, corelarea acesteia cu legislaţia europeană, republicarea actelor normative şi restrângerea numărului de acte normative, program ce trebuie realizat împreună cu Guvernul, Parlamentul şi Consiliul Legislativ.
Ca atare, propunerea MJ promovează o soluţie particulară pentru cazuri deosebite, precum cel al codurilor şi al altor legi complexe, situaţie în care republicarea se va realiza în termen de cel mult 60 de zile de la data publicării actului normativ de modificare şi/sau completare. În cazul în care termenul pentru intrarea în vigoare a actului normativ depăşeşte 60 de zile, republicarea se va face cu cel puţin 3 zile înainte de intrarea în vigoare a acestuia. 
Tot ca măsură destinată consolidării previzibilităţii normelor juridice, prin proiect se propune reglementarea în mod expres a obligaţiei de inserare în forma republicată a actului normativ, după titlu, a unei menţiuni privitoare la data intrării în vigoare a actului normativ de modificare şi/sau completare.
În cazul în care actul normativ de modificare sau completare conţine norme care intră în vigoare la date diferite, republicarea actului normativ modificat sau completat se face la data intrării în vigoare a ultimei norme de modificare şi/sau completare a acestuia. 

Forma republicabilă trebuie avizată de Consiliul Legislativ

"Republicarea legilor şi a Ordonanţelor Guvernului se realizează după avizarea de către Consiliul Legislativ a formei republicabile, la sesizarea Secretariatului General al Guvernului", se arată în proiectul de lege, cu precizarea că transmiterea formei republicabile a actului normativ pentru obţinerea avizului Consiliului Legislativ se face în termen de 30 de zile de la data publicării actului normativ de modificare şi/sau completare.
În forma republicată a actului normativ, după titlu, se va insera menţiunea: "În prezenta formă… (se menţionează titlul actului normativ) este în vigoare începând cu data de… (se va menţiona data intrării în vigoare a actului normativ de modificare şi/sau completare)".
În vederea republicării actului normativ se realizează integrarea prevederilor modificate şi/sau a celor de completare în ansamblul reglementării, actualizându-se denumirile schimbate între timp, cum ar fi cele ale unor instituţii sau localităţi, dându-se, după caz, o nouă numerotare articolelor, alineatelor, capitolelor şi celorlalte structuri ale actului.
Pentru ipoteza în care, până la intrarea în vigoare a unui act normativ de modificare şi/sau completare care a stat la baza republicării, intervine o nouă modificare şi/sau completare a actului normativ de bază, proiectul clarifică faptul că republicarea anterioară rămâne fără efect.  
Pentru facilitarea activităţii de republicare a actelor normative, prin proiect se propune instituirea îndatoririi Regiei Autonome "Monitorul Oficial" de a pune la dispoziţia autorităţii publice care a emis actul de modificare şi/sau completare, în format electronic editabil, actul normativ de bază în forma publicată sau, după caz, în ultima formă republicată, precum şi, când este cazul, actele normative de modificare şi/sau completare ulterioare publicării sau republicării. 
 
 • Currently 4.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.7 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  ASA LE TREBUIE CA AU VOTATpesedeul ! ...
  Pensionarii vor primi mai putini bani

  NU TE MAI LUA DE BUCALBASA CATELARUL PiSD-eilor, n ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  Care loc de munca?-ati inchis fabricile si uzinele ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  Nu va este pe la nas comunistilor ca dupa 28 de an ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  CCR a sesizat Comisia de la Veneția

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Auto

  Piata artei

  Extern

  Gadgeturi