Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (1) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Statul nu prea ştie ce active deţine

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2014-09-01

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


AAAS face demersuri pentru majorarea 
capitalului social în favoarea statului cu 
contravaloarea terenurilor pentru care 
societăţile au obţinut certificate de proprietate
Majoritatea firmelor au vândut terenurile care ar fi trebuit să fie aduse ca aport la 
capitalul social fără a înştiinţa statul sau au trecut în contul lor activele
Pentru a-şi pierde urma, altele se divizează, fuzionează ori îşi schimbă denumirea sau sediul

Multiplele modificări legislative şi manageriale aduse, în ultimele două decenii, la nivelul instituţiilor abilitate să se ocupe de privatizări, cât şi transferul portofoliilor acestora de la o autoritate la alta, au adus astăzi statul în imposibilitatea de a cunoaşte situaţia reală a activelor pe care le deţine.
Fie că au vândut terenurile care ar fi trebuit să fie aduse ca aport la capitalul social fără a înştiinţa statul, şi, ca atare, l-au păgubit cu contravaloarea lor, fie că au trecut în contul lor activele, patronii firmelor privatizate au încercat întotdeauna să iasă în avantaj.
"Pe parcursul analizei privind majorarea capitalului social, cu valoarea terenurilor pentru care societăţile obţin certificate de atestare a dreptului de proprietate, în favoarea statului au fost identificate mai multe probleme: instituţiile publice care emit certificate nu informează autoritatea cu privire la emiterea acestor certificate în termenul prevăzut de lege sau deloc; după obţinerea certificatelor de proprietate pentru terenurile din administrare, societăţile comerciale nu fac demersurile de majorare în termenul legal; majorările au loc, de regulă, Ia mult timp după emiterea certificatelor, astfel încât valoarea majorată trebuie actualizată faţă de cea înscrisă în anexa certificatului, ceea ce impune evaluări noi; astfel AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, fostă AVAS - n. red.) este privată de calitatea de acţionar (inclusiv dividende) pentru perioade lungi de timp", se arată în răspunsul remis de AAAS Curierului Naţional.
Alte probleme identificate de AAAS în ultimii trei ani privesc "aplicarea de către societăţile comerciale în mod arbitrar a prevederilor legislaţiei referitoare Ia evaluarea terenurilor la majorarea corespunzătoare a capitalului social". "Societăţile comerciale care nu mai sunt în portofoliu nu comunică atunci când primesc certificatele sau când majorează capitalul social. În unele cazuri, Ia societăţile comerciale privatizate, majorarea capitalului social nu a fost făcută în contul AAAS, conform legii, ci în cel al acţionarilor existenţi. Există, de asemenea, şi situaţii în care societăţile amână clarificarea situaţiei majorării capitalului social cu valoarea terenurilor: divizările, fuziunile de societăţi comerciale, schimbarea denumirii sau a sediului societăţii, situaţii litigioase pentru terenuri, retrocedări, vânzări terenuri etc", menţionează AAAS, la solicitarea Curierului Naţional.

6.000 de firme nu au răspuns solicitărilor AAAS

Pentru societăţile comerciale care sunt sau au fost în portofoliul autorităţii, indiferent de structura capitalului social, există obligativitatea prevăzută de lege ca, după obţinerea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, să majoreze capitalul social, în favoarea statului, cu contravaloarea terenurilor. 
"Pentru că instituţiile publice abilitate să emită certificate de atestare a dreptului de proprietate nu au transmis la autoritate toate certificatele, în perioada 2011 - 2013, ne-am adresat acestor instituţii (ministere şi consilii judeţene) şi am solicitat transmiterea certificatelor emise", se arată în răspunsul AAAS, precizând că a solicitat şi societăţilor comerciale care au fost sau mai sunt în portofoliul său să transmită informaţii şi documente legate de stadiul obţinerii certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor şi majorarea corespunzătoare a capitalului social.
"Solicitarea a fost transmisă către 6.000 de agenţi economici, inclusiv societăţilor comerciale Ia care AAAS nu mai este acţionară, ca urmare a privatizarii. Această acţiune nu a avut efectul scontat", notează autoritatea.

4.627 de societăţi au 
obţinut certificate de 
proprietate pentru 65.
000 ha

În urma analizei efectuate asupra activelor societăţilor, AAAS a identificat peste 11.000 certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor (pentru 65.000 ha suprafaţă exclusivă şi 240 ha suprafaţă indiviză), certificate emise pentru 4.627 societăţi. 
"Pentru societăţile care nu au răspuns solicitărilor autorităţii, privind majorarea capitalului social, AAAS a depus Ia Oficiile Registrului Comerţului de pe lângă tribunalele judeţene documente doveditoare, existente la autoritate, cu solicitarea de înregistrare a majorării capitalului, în baza art.12 alin.(4) din Legea nr. 137/2002. Astfel a fost realizată majorarea capitalului social la societăţile SC Fibratex SA Palota (AAAS a redevenit acţionară cu 45,14%), SC Uzinete Textile Timişoara SA (54%), SC Parc SA Caracal (35,25%), SC Parângul SA (14,31%) altele", informează autoritatea. 

AAAS cere firmelor despăgubiri 

Un proiect recent elaborat de AAAS reglementează ca societăţile privatizate care au înstrăinat terenuri după ce au obţinut atestat de proprietate asupra lor, dar care nu au majorat capitalul social cu valoarea acestor terenuri, să plătească despăgubiri statului. "Societăţile comerciale care au înstrăinat terenul, după primirea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, fără a opera înregistrarea majorării de capital social cu contravaloarea acestuia la Oficiul Registrului Comerţului, vor plăti instituţiei publice implicate, în termen de 90 de zile de la notificarea primită de la acestea, o despăgubire echivalentă cu valoarea terenului determinată printr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, în condiţiile legii", se arată în proiectul de ordonanţă a Guvernului elaborat de AAAS.
Ca atare, AAAS face demersuri pentru majorarea capitalului social în favoarea statului, prin AAAS, cu contravaloarea terenurilor pentru care societăţile au obţinut certificate de proprietate, în baza prevederilor art. 12 din Legea nr. 137/2002, privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării. "Încasăm sumele cu titlu de despăgubire, pentru terenurile în cotă parte indiviză, pentru care societăţile au obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate şi au exercitat dreptul de opţiune", se arată în răspunsul AAAS.
În prezent, în portofoliul AAAS există 621 de societăţi comerciale cu un capital social total de 5,891 mil. lei. Valoarea capitalului deţinut de AAAS este de 153,9 mil. lei.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  1500 lei si cer 300 . Toata filosofia revedicativa ...
  Protest spontan la Electroputere Craiova: Angajaţii cer majorări salariale

  GRECIA 14 MARIA 14, GRE.C.I.A. GRE-Georgeta, C-Cre ...
  Grecia: Confruntări între militanți ai extremei drepte și migranți în insula Lesbos

  TURCIA 11 Hristos 11, Maria 11, Tișbitul 11; TU.R ...
  Consiliul Europei - preocupat de alegerile anticipate legislative și prezidențiale în Turcia, anunțate de Recep Erdogan

  4, crezi ca 1000 este egal cu 10000? ...
  Tăriceanu, împotriva justificării sumelor mari de bani

  Băncile (nu stiu după ce reglementare) aplică d ...
  Tăriceanu, împotriva justificării sumelor mari de bani

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Auto

  Extern

  Util

  Gadgeturi