Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Documentaţia pentru reactoarele 3 şi 4, aşteptată până la 8 septembrie

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-08-28

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Negocierile propriu-zise cu investitorii privaţi vor demara la 29 noiembrie, conform calendarului 
estimativ întocmit de Nuclearelectrica


Investitorii interesaţi să participe la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă sunt aşteptaţi să depună documentaţia de calificare completată până la data de 8 septembrie, negocierile propriu-zise urmând să înceapă la data de 29 noiembrie a.c., se arată în Regulamentul de desfăşurare a procesului de selectare a investitorilor pentru continuarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, postat pe site-ul SN Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica a lansat ieri procedura competitivă de selectare de investitori pentru realizarea proiectului "Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă" , în conformitate cu Strategia de continuare a Proiectului aprobată în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor SNN din data de 22.08.2014.
"Având în vedere gradul înalt de specializare tehnologică a proiectului, cerinţele de bonitate/capabilitate financiară, experienţa operaţională şi comercială şi capabilitatea tehnologică şi managerială pentru dezvoltarea şi construirea proiectului, prima etapă a procedurii de selecţie constă în calificarea investitorilor interesaţi pe baza Documentaţiei de Calificare depuse, conform instrucţiunilor de pe site-ul SNN. În urma îndeplinirii cerinţelor de calificare, investorii vor avea acces la informaţii detaliate cu privire la proiect. Ulterior, aceştia vor fi invitaţi să depună Scrisori de Intenţie (însoţite de documentaţia de susţinere a intenţiei), acestea urmând a fi evaluate în vederea stabilirii Investitorului Selectat pentru desfăşurarea de negocieri în vederea înfiinţării Societăţii de Proiect, la care să fie transferată valoarea investiţiei SNN în Energonuclear S.A.", se arată în comunicatul remis ieri presei. 

Nuclearelectrica va contribui cu maximum 2 mil. euro la capitalul noii societăţi mixte

Strategia de continuare a construcţiei proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă a fost aprobată cu 99,1% din voturile acţionarilor prezenţi la şedinţa AGA din 22 august.
Noua societate mixtă, din care va face parte Nuclearelectrica, cu maximum 49% dintre acţiuni şi investitorii selectaţi va funcţiona timp de doi ani, după care va deveni producător independent de energie.
În şedinţa AGA de vineri s-a aprobat şi contribuţia iniţială în numerar a Nuclearelectrica, de maximum 2 milioane de euro, capitalul social minim al proiectului urmând să fie dimensionat astfel încât să permită contribuţia integrală în natură a SNN şi a statului român la proiect, plus alte aporturi în numerar iniţiale şi ulterioare, contribuţia investitorului privat (sau a investitorilor) neputând reprezenta mai puţin de 51%.

Toţi investitorii s-au retras din EnergoNuclear

Discuţiile pe marginea construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă datează încă de pe vremea regimului comunist, studiul de fezabilitate realizat în 2006 de Deloitte&Touche identificând drept soluţie optimă pentru realizarea proiectului înfiinţarea unei companii mixte de proiect formată din investitori locali şi străini.
În 2007, Guvernul a aprobat prin HG 643/2007 strategia de atragere a investitorilor.  În urma depunerii ofertelor, 6 companii au fost selectate pentru realizarea proiectului: Nuclearelectrica (51%), ArcelorMittal România (6.2%), CEZ  Republica Cehă (9.15%), GDF SUEZ Belgia (9.15%), ENEL Italy (9.15%), Iberdrola Spain (6.2%) şi RWE Power Germany (9.15%). 
În 2009 a fost înregistrată compania de proiect sub denumirea SC EnergoNuclear, iar în noiembrie 2010, Comisia Europeană şi-a dat acordul asupra proiectului.
În 2011 însă, investitorii GDF SUEZ, CEZ, RWE şi Iberdrola s-au retras din proiect, motivând decizia lor prin "necesitatea concentrării investiţiilor în ţările de origine, pe fondul crizei economice", în decembrie 2013 renunţând la proiect şi investitorii rămaşi - ENEL şi ArcelorMittal -, astfel încât în prezent unicul acţionar al EnergoNuclear este Nuclearelectrica.

Ultimul studiu de fezabilitate indica o investiţie de 7,67 mld. euro

Valoarea investiţiei în reactoarele 3 şi 4, estimată la 4 mld. euro în 2008, este reanalizată, iar finalizarea celor două unităţi a fost amânată pentru anul 2019.
Astfel, potrivit celui de-al doilea studiu de fezabilitate, discutat în şedinţa AGA a Nuclearelectrica spre sfârşitul anului trecut, dar neaprobat încă, se prevede că valoarea investiţiilor necesare realizării unităţilor 3 şi 4 este de 34,661 mld. lei (echivalentul a 7,67 mld. euro la un curs de 4,51 lei/euro), adică aproape dublu faţă de ultimele estimări din 2008 - 4 mld. euro.
Studiul elaborat de Ernst& Young şi proiectul de HG privind elaborarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului unităţilor 3 şi 4, precum şi a altor măsuri necesare pentru continuarea proiectului, aduc şi o serie de modificări ale proiectului iniţial.
Unităţile 3 şi 4 se află în conservare încă din 1992. Rata totală de finalizare: circa 15% la Unitatea 3 şi 14% la Unitatea 4, constând în lucrări civile la clădirea reactorului, clădirea turbine şi clădirea de servicii.
China Nuclear Power Engineering Company (CNPEC) a încheiat, la 24 iulie, un acord cu societatea Candu Energy, parte a grupului canadian SNC-Lavalin, pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala nuclearelectrică din Cernavodă, operată de Nuclearelectrica.

Calendarul Estimativ al implementării Proiectului

27 aug. - Publicarea Anunţului Internaţional
27 aug. - Postarea pe web-site-ul SNN a Documentaţiei de Calificare
8 sep. - Depunerea de către Investitorii Interesaţi a Documentaţiei de Calificare completate
9 sep. - Calificarea Investitorilor Interesaţi şi notificarea acestora
9 sep. - Depunerea de către Investitorii Calificaţi a unei Garanţii de Participare
9 sep. - Achiziţionarea Caietului de Sarcini de către Investitorii Calificaţi şi transmiterea acestuia
9 sep. - Deschiderea Camerei de Date pentru analiza diagnostic limitată desfăşurată de Investitorii Calificaţi
12 sep. - Prezentarea managementului SNN, adresată Investitorilor Calificaţi
23 sep. - Închiderea temporară a Camerei de Date
24 sep. - Depunerea de către Investitorii Calificaţi a Documentaţiei de Intenţie 
25 sep. - Întâlniri de clarificare ale Comisiei de Negociere cu Investitorii Calificaţi care au depus Documentaţia de Intenţie
28 sep. - Stabilirea Investitorului Selectat şi notificarea Investitorilor Calificaţi cu privire la rezultatul procedurii de evaluare/selectare
30 sep. - Semnarea cu Investitorul Selectat a unei Scrisori Comune privind Intenţia de Realizare a Proiectului
30 sep. - Depunerea de către Investitorul Selectat a unei Garanţii de Participare Extinse
30 sep. - Redeschiderea Camerei de Date pentru accesul Investitorului Selectat care a depus Garanţia de Participare Extinsă, pentru continuarea analizei diagnostic pe parcursul negocierilor privind  Memorandumul de Înţelegere privind implementarea Proiectului
2 oct. - Demararea negocierilor dintre Comisia de Negociere şi Investitorul Selectat cu privire la Memorandumul de Înţelegere privind Implementarea Proiectului
18 oct. - Închiderea temporară a Camerei de Date
19 oct. - Încheierea negocierilor asupra Memorandumului de Înţelegere
20 oct. - Convocarea Adunării Generale Extraordinare a SNN pentru aprobarea Memorandumului de Înţelegere şi Semnarea Memorandumului de Înţelegere
24 nov. - Aprobarea de către Adunarea Generală Extraordinară a SNN a Memorandumului de Înţelegere
25nov. - Semnarea Memorandumului de Înţelegere 
26 nov. - Demararea negocierilor dintre Comisia de Negociere şi Investitorul Selectat cu privire la Actul Constitutiv şi Acordul Investitorilor pentru Societatea de Proiect.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  ASA LE TREBUIE CA AU VOTATpesedeul ! ...
  Pensionarii vor primi mai putini bani

  NU TE MAI LUA DE BUCALBASA CATELARUL PiSD-eilor, n ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  Care loc de munca?-ati inchis fabricile si uzinele ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  Nu va este pe la nas comunistilor ca dupa 28 de an ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  CCR a sesizat Comisia de la Veneția

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Auto

  Curierul contabilului

  Extern

  Util

  Gadgeturi