Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (1) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

AGA Nuclearelectrica a votat ieri strategia pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-08-23

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Aplicarea strategiei şi negocierile cu investitorii vor fi supravegheate de o comisie interministerială condusă de vicepremierul Liviu Dragnea


Adunarea Generală a Acţionarilor Nuclearelectrica a luat ieri în discuţie aprobarea "Strategiei de continuare a proiectului Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă", supusă votului fiind şi contribuţia iniţială în numerar a Nuclearelectrica, de maximum 2 milioane de euro, capitalul social minim al proiectului urmând să fie dimensionat astfel încât să permită contribuţia integrală în natură a SNN şi a statului român la proiect, plus alte aporturi în numerar iniţiale şi ulterioare, contribuţia investitorului privat (sau a investitorilor) neputând reprezenta mai puţin de 51%.
Tot ieri, premierul Victor Ponta a dispus formarea unei comisii interministeriale care să supravegheze şi să răspundă pentru aplicarea strategiei de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nuclearo-electrică (CNE) Cernavodă şi să aprobe rezultatul negocierilor cu investitorul care va fi selectat.
Comisia va fi condusă de ministrul Dezvoltării Regionale, post ocupat în prezent de vicepremierul Liviu Dragnea, şi îi va avea ca membri pe ministrul Economiei, ministrul delegat pentru Energie, un secretar de stat din Ministerul de Externe şi unul din Ministerul Finanţelor, pe directorul general al Direcţiei de Privatizare şi cel al Direcţiei de Energie şi Mediu din Departamentul pentru Energie, pe directorul general al Operatorului Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale (OPCOM), pe directorul general al companiei Nuclearelectrica şi pe directorul general al companiei Transelectrica.
Potrivit strategiei, EnergoNuclear, compania mixtă de proiect care ar fi urmat să construiască reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, va fi desfiinţată.

După doi ani, compania mixtă va deveni producător independent de energie

Ulterior aprobării strategiei în AGA se va trece la selectarea investitorului sau a investitorilor privaţi care vor deţine împreună 51% dintre acţiuni, noua societate urmând să funcţioneze timp de doi ani, după care va deveni producător independent de energie.
"Inventarul de apă grea şi prima încărcătură de combustibil nuclear se vor asigura din România de către statul român şi SNN. Pentru finalizarea proiectului se vor utiliza activele existente în patrimoniul SNN destinate proiectului. Se va urmări identificarea unei soluţii pentru protejarea investiţiilor SNN în EN. Se are în vedere transferul personalului EN, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare. Realizarea proiectului şi punerea lui în funcţiune trebuie să răspundă tuturor cerinţelor şi reglementărilor în vigoare specifice proiectelor nucleare, cu menţiunea că tehnologia folosită este tehnologia CANDU 6, având unitatea 2 de la CNE Cernavodă ca centrală de referinţă, incluzând îmbunătăţirile asumate de proprietarul tehnologiei CANDU 6 şi de statul român în timpul procesului de obţinere a opiniei Comisiei Europene, în conformitate cu art. 41 al Tratatului EURATOM, precum şi cele rezultate din analizele post-Fukushima", se mai arată în strategie.

Cine poate investi în construcţia unităţilor de la Cernavodă

Strategia privind continuarea proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă cuprinde un capitol distinct legat de caietul de sarcini, cerinţe minime şi criterii de selecţie a investitorilor privaţi, care indică drept cerinţă principală faptul că, pentru a fi selectat, investitorul privat trebuie să fie o companie sau un grup de companii care "împreună sau separat să demonstreze capabilităţi cu privire la experienţa în utilizarea tehnologiilor nucleare, având capabilităţi dovedite privind expertiza în domeniul nuclear, direct sau prin afiliaţi controlaţi de aceasta, în operarea/construcţia şi punerea în funcţiune a centralelor nucleare, precum şi capabilitatea de a asigura finanţarea necesară finalizării proiectului, atât prin aport de capital propriu, cât şi prin surse atrase (credite etc.)".
Acesta trebuie să fie capabil să utilizeze tehnologia de tip CANDU 6 şi să garanteze nivelul de securitate angajat de către proprietarul tehnologiei CANDU 6 şi de statul român în timpul procesului de obţinere a opiniei Comisiei Europene, precum şi condiţiile rezultate din analizele post-Fukushima.
Alte cerinţe minime pe care trebuie să le îndeplinească investitorii privaţi se referă la cifra medie de afaceri în ultimii trei ani (mld. euro), totalul activelor conform ultimului bilanţ auditat (mld. euro); cantitatea medie anuală de energie electrică produsă şi vândută în ultimii 3 ani (TWh/an); numărul reactoarelor aflate în exploatare de către investitorul privat sau afiliaţi; factorul mediu brut de capacitate în ultimii 5 ani pentru unităţile nucleare în exploatare; numărul reactoarelor dezvoltate/construite/recepţionate de IP sau afiliaţi puse în funcţiune, în termen (fără depăşiri semnificative), în ultimii 10 ani; durata maximă aşteptată a construirii reactoarelor în condiţiile în care permisele şi autorizaţiile necesare ar fi obţinute conform planificării; intenţii de a utiliza furnizori români de apă grea, combustibil, lucrări, servicii etc.
Valorile la care s-a făcut referire mai sus nu sunt însă menţionate în strategie, urmând a fi publicate doar în caietul de sarcini.
În ceea ce priveşte criteriile de evaluare, strategia prevede că, între criteriile de evaluare indicative, care vor fi detaliate în Caietul de sarcini, vor fi incluse şi rentabilitatea minimă aşteptată a capitalului propriu pe care investitorul privat îl va investi în Proiect în limitele stabilite pentru Contribuţia Minimă la Capitalul Social (se va solicita indicarea procentului reprezentând acest randament). În orice situaţie, costul mediu ponderat al capitalului care va fi utilizat în proiect, determinat funcţie de raportul între capital atras şi capital propriu, respectiv costul capitalului propriu şi costul mediu al capitalului atras nu va depăşi un procent maximal indicat în Caietul de sarcini (va fi indicat de consultantul financiar prin comparaţie cu proiecte similare, cu profil de risc similar). Dacă în urma facilitării atragerii de capital atras (credite etc.), costul acestora este prea ridicat astfel încât costul mediu ponderat al capitalului depăşeşte nivelul maximal indicat în Caietul de sarcini, IP selectat îşi va ajusta în sens descrescător aşteptările privind randamentul capitalului propriu investit în Proiect.

Un alt criteriu de selecţie îl reprezintă gradul minim de disponibilitate asigurat prin Soluţia constructivă şi dotarea tehnologică avută în vedere ce va fi comparat cu performanţele actuale ale grupurilor 1 şi 2, precum şi preţul minimal pe MWh pe care IPP ar fi dispus să-l plătească SNN pentru operare şi mentenanţă. "Parametrii referitori la elementele menţionate mai sus vor fi stabiliţi prin Caietul de sarcini, pe baza recomandărilor formulate de consultanţii SNN", se arată în strategia supusă ieri votului acţionarilor.

Toţi investitorii s-au retras din EnergoNuclear

Discuţiile pe marginea construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă datează încă de pe vremea regimului comunist, studiul de fezabilitate realizat în 2006 de Deloitte&Touche identificând drept soluţie optimă pentru realizarea proiectului înfiinţarea unei companii mixte de proiect formată din investitori locali şi străini.
În 2007, Guvernul a aprobat prin HG 643/2007 strategia de atragere a investitorilor.  În urma depunerii ofertelor, 6 companii au fost selectate pentru realizarea proiectului: Nuclearelectrica (51%), ArcelorMittal România ( 6.2%), CEZ  Republica Cehă (9.15%), GDF SUEZ Belgia (9.15%), ENEL Italy (9.15%), Iberdrola Spain (6.2%) şi RWE Power Germany (9.15%).
În 2009 a fost înregistrată compania de proiect sub denumirea SC EnergoNuclear, iar în noiembrie 2010, Comisia Europeană şi-a dat acordul asupra proiectului.
În 2011 însă, investitorii GDF SUEZ, CEZ, RWE şi Iberdrola s-au retras din proiect, motivând decizia lor prin "necesitatea concentrării investiţiilor în ţările de origine, pe fondul crizei economice", în decembrie 2013 renunţând la proiect şi investitorii rămaşi - ENEL şi ArcelorMittal -, astfel încât în prezent unicul acţionar al EnergoNuclear este Nuclearelectrica.

Ultimul studiu de fezabilitate indica o investiţie de 7,67 mld. euro

Valoarea investiţiei în reactoarele 3 şi 4, estimată la 4 mld. euro în 2008, este reanalizată, iar finalizarea celor două unităţi a fost amânată pentru anul 2019.
Astfel, potrivit celui de-al doilea studiu de fezabilitate, discutat în şedinţa AGA a Nuclearelectrica spre sfârşitul anului trecut, dar neaprobat încă, se prevede că valoarea investiţiilor necesare realizării unităţilor 3 şi 4 este de 34,661 mld. lei (echivalentul a 7,67 mld. euro la un curs de 4,51 lei/euro), adică aproape dublu faţă de ultimele estimări din 2008 - 4 mld. euro.
Studiul elaborat de Ernst& Young şi proiectul de HG privind elaborarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului unităţilor 3 şi 4, precum şi a altor măsuri necesare pentru continuarea proiectului, aduc şi o serie de modificări ale proiectului iniţial.
Untităţile 3 şi 4 se află în conservare încă din 1992. Rata totală de finalizare: circa 15% la Unitatea 3 şi 14% la Unitatea 4, constând în lucrări civile la clădirea reactorului, clădirea turbine şi clădirea de servicii
 
 • Currently 4.25/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.3 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Băncile (nu stiu după ce reglementare) aplică d ...
  Tăriceanu, împotriva justificării sumelor mari de bani

  E corect. Dar pe lîngă asigurări (un mod de tr ...
  Călin Rangu, ASF: Comunitățile locale sunt obligate să-i determine pe oameni să se asigure

  decat ca nu chiar toate psdizdele-s curvele mele! ...
  Dragnea și Dăncila se duc miercuri în Israel. Vizita, ținută la secret până în ultimul moment

  Domnilor inspectori de la MUNCA, hai sa mergem pe ...
  Inspecția Muncii a aplicat amenzi de un milion de euro pentru muncă nedeclarată

  in perioada 2025 aprile 20-18! ...
  Prim-ministrul Viorica Dăncilă va efectua, în perioada 25-26 aprilie, o vizită oficială în Statul Israel, la invitaţia prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Extern

  Util