Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (1) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Reactoarele 3 şi 4 - punct şi de la capăt

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-08-12

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Nuclearelectrica va vota în 22 august o nouă strategie pentru construcţia celor două unităţi de la Cernavodă
În urma adoptării strategiei, investiţia făcută de Nuclearelectrica în EnergoNuclear va fi transferată noii companii de proiect
Într-o primă fază, Nuclearelectrica va deţine 49% dintre acţiunile noii companii, restul aparţinând unuia sau mai multor investitori privaţi ce vor fi selectaţi


EnergoNuclear, compania mixtă de proiect care ar fi urmat să construiască reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, va fi desfiinţată, investiţia făcută de Nuclearelectrica în această societate urmând să fie transferată noii companii înfiinţate, urmărindu-se totodată şi transferul personalului de la EnergoNuclear la noua companie mixtă.
"Strategia de continuare a proiectului Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă" va fi supusă votului acţionarilor în şedinţa AGA din data de 22 august, dată la care se va stabili şi faptul că Nuclearelectrica va avea o contribuţie iniţială în numerar de maximum 2 milioane de euro, capitalul social minim al proiectului urmând să fie dimensionat astfel încât să permită contribuţia integrală în natură a SNN şi a Statului Român la proiect, plus alte aporturi în numerar iniţiale şi ulterioare, contribuţia investitorului privat (sau a investitorilor) neputând reprezenta mai puţin de 51%.

După doi ani, compania mixtă va deveni producător independent de energie

Ulterior aprobării strategiei în AGA se va trece la selectarea investitorului sau a investitorilor privaţi care vor deţine împreună 51% dintre acţiuni, noua societate urmând să funcţioneze timp de doi ani, după care va deveni producător independent de energie.
"Inventarul de apă grea şi prima încărcătură de combustibil nuclear se vor asigura din România de către statul român şi SNN. Pentru finalizarea Proiectului se vor utiliza activele existente în patrimoniul SNN destinate Proiectului. Se va urmări identificarea unei soluţii pentru protejarea investiţiilor SNN în EN. Se are în vedere transferul personalului EN, cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare. Realizarea Proiectului şi punerea lui în funcţiune trebuie să răspundă tuturor cerinţelor şi reglementărilor în vigoare specifice proiectelor nucleare, cu menţiunea că tehnologia folosită este tehnologia CANDU 6, având unitatea 2 de la CNE Cernavodă ca centrală de referinţă, incluzând îmbunătăţirile asumate de proprietarul tehnologiei CANDU 6 şi de statul român în timpul procesului de obţinere a opiniei Comisiei Europene, în conformitate cu art. 41 al Tratatului EURATOM, precum şi cele rezultate din analizele post-Fukushima", se mai arată în strategie.

Toţi investitorii s-au retras din EnergoNuclear

Discuţiile pe marginea construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă datează încă de pe vremea regimului comunist, studiul de fezabilitate realizat în 2006 de Deloitte&Touche identificând drept soluţie optimă pentru realizarea proiectului înfiinţarea unei companii mixte de proiect formată din investitori locali şi străini.
În 2007, Guvernul a aprobat prin HG 643/2007 strategia de atragere a investitorilor.  În urma depunerii ofertelor, 6 companii au fost selectate pentru realizarea proiectului: Nuclearelectrica (51%), ArcelorMittal România ( 6.2%), CEZ  Republica Cehă (9.15%), GDF SUEZ Belgia (9.
15%), ENEL Italy (9.15%), Iberdrola Spain (6.2%) şi RWE Power Germany (9.15%).
În 2009 a fost înregistrată compania de proiect sub denumirea SC EnergoNuclear, iar în noiembrie 2010, Comisia Europeană şi-a dat acordul asupra proiectului.
În 2011 însă, investitorii GDF SUEZ, CEZ, RWE şi Iberdrola s-au retras din proiect, motivând decizia lor prin "necesitatea concentrării investiţiilor în ţările de origine, pe fondul crizei economice", în decembrie 2013 renunţând la proiect şi investitorii rămaşi - ENEL şi ArcelorMittal -, astfel încât în prezent unicul acţionar al EnergoNuclear este Nuclearelectrica.

Ultimul studiu de fezabilitate indica o investiţie de 7,67 mld. euro

Valoarea investiţiei în reactoarele 3 şi 4, estimată la 4 mld. euro în 2008, este reanalizată, iar finalizarea celor două unităţi a fost amânată pentru anul 2019.
Astfel, potrivit celui de-al doilea studiu de fezabilitate, discutat în şedinţa AGA a Nuclearelectrica spre sfârşitul anului trecut, dar neaprobat încă, se prevede că valoarea investiţiilor necesare realizării unităţilor 3 şi 4 este de 34,661 mld. lei (echivalentul a 7,67 mld. euro la un curs de 4,51 lei/euro), adică aproape dublu faţă de ultimele estimări din 2008 - 4 mld. euro.
Studiul elaborat de Ernst& Young şi proiectul de HG privind elaborarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului unităţilor 3 şi 4, precum şi a altor măsuri necesare pentru continuarea proiectului, aduc şi o serie de modificări ale proiectului iniţial.

Untităţile 3 şi 4 se află în conservare încă din 1992. Rata totală de finalizare: circa 15% la Unitatea 3 şi 14% la Unitatea 4, constând în lucrări civile la clădirea reactorului, clădirea turbine şi clădirea de servicii
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Băncile (nu stiu după ce reglementare) aplică d ...
  Tăriceanu, împotriva justificării sumelor mari de bani

  E corect. Dar pe lîngă asigurări (un mod de tr ...
  Călin Rangu, ASF: Comunitățile locale sunt obligate să-i determine pe oameni să se asigure

  decat ca nu chiar toate psdizdele-s curvele mele! ...
  Dragnea și Dăncila se duc miercuri în Israel. Vizita, ținută la secret până în ultimul moment

  Domnilor inspectori de la MUNCA, hai sa mergem pe ...
  Inspecția Muncii a aplicat amenzi de un milion de euro pentru muncă nedeclarată

  in perioada 2025 aprile 20-18! ...
  Prim-ministrul Viorica Dăncilă va efectua, în perioada 25-26 aprilie, o vizită oficială în Statul Israel, la invitaţia prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  Transporturi

  Real estate

  Extern

  Util

  Gadgeturi