Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Comisia Europeană ne sugerează cum să construim reactoarele 3 şi 4

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-08-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


CE analizează mecanismul de tip "Contract pentru Diferenţe", identificat de Marea Britanie pentru centrala nucleară Hinkley Point C
Nuclearelectrica îl consideră adecvat pentru sprijinul proiectelor noi pentru că este bazat pe reguli de piaţă şi permite investiţiile în tehnologii neutre
Mecanismul analizat de CE este unul dual prin care producătorul primeşte o "diferenţă" între un preţ garantat şi un preţ de referinţă care reprezintă o medie a preţurilor de piaţă


Nuclearelectrica ia în calcul mecanismul suport analizat deja de Comisia Europeană - "Contract pentru Diferenţe -  CfD", mecanism identificat de Marea Britanie pentru proiectul centralei nucleare Hinkley Point C (HPC), considerându-l drept unul adecvat pentru sprijinul proiectelor noi în domeniul nuclear, bazat pe reguli de piaţă, şi care ar permite realizarea investiţiilor în tehnologii neutre.
Potrivit directorului financiar al Nuclearelectrica, Mihai Darie, compania urmăreşte dezvoltarea proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, aceasta fiind "singura sursă care răspunde integral necesităţilor energetice, de consum şi sistem pe o perioadă foarte lungă de timp".
"Trebuie înţeles foarte clar că acest instrument (Contractul pentru Diferenţe - n. red.) este un mecanism financiar derivat care se raportează la preţurile de piaţă, care nu supracompensează, nu garantează profit discreţionar şi include riscuri aferente oricărui mecanism bazat pe date de piaţă. Este un mecanism dual prin care producătorul primeşte o «diferenţă» între un preţ garantat (denumit «strike price») şi un preţ de referinţă (care reprezintă o medie a preţurilor de piaţă), doar în situaţia în care strike price este mai mare decât preţul de referinţă. În situaţia inversă, în care preţul de referinţă este mai mare decât strike price, producătorul plăteşte el «diferenţa»", a declarat Darie.

Preţul garantat permite recuperarea investiţiei

Acesta a explicat că nivelul preţului garantat se stabileşte astfel încât să permită acoperirea costurilor de operare şi financiare, recuperarea investiţiei, precum şi un randament pentru investitori comensurat funcţie de riscurile asumate.
"Mecanismul este revizuit periodic astfel încât nivelul preţului garantat să se poată ajusta în cazul în care costurile de investiţie şi operare se dovedesc a fi mai scăzute decât cele estimate iniţial, pentru a evita supracompensarea. Preţul de referinţă este un preţ de piaţă stabilit cu un an înainte pentru a reflecta preţul estimat al energiei, pe baza preţurilor medii de piaţă. Mecanismul nu înlătură însă obligaţia producătorului de a vinde direct energia, expunându-l astfel riscurilor inerente de piaţă.
Pe de altă parte, acesta reduce costurile de finanţare asociate proiectului, datorită reducerii riscului afacerii cu efecte pozitive asupra preţului energiei şi prevede protecţia contractuală împotriva schimbărilor legislative şi de politică energetică, controlând astfel riscul de deficienţe în reglementare", a mai spus directorul Nuclearelectrica.
Un alt avantaj al acestui mecanism este că, odată cu implementarea sa, creează un cadru competiţional corect pentru toate sursele de energie cu emisii scăzute de CO2 (contract aplicabil pentru regenerabile, nuclear şi CCS), deşi mecanismul garantează un nivel fix al veniturilor (feed in tarif), per total, şi nici un nivel fix al profitului.
"În cazul în care preţul de referinţă al energiei va fi mai mic decât nivelul de preţ garantat (strike price), diferenţa se va transfera furnizorilor de energie electrică pro-rata cu ponderea acestora în piaţă. Fiind un mecanism dual, dacă preţul de referinţă al pieţei este mai mare decât nivelul de preţ garantat, consumatorii sunt cei care beneficiază deoarece producătorul are de data asta obligaţia de a achita această «diferenţă»", a mai spus Mihai Darie.

Nuclearelectrica deţine întreg pachetul de acţiuni la EnergoNuclear

Nuclearelectrica are în prezent două reactoare nucleare în funcţiune cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie, şi deţine 100% din titlurile de la EnergoNuclear (compania de proiect care ar urma să construiască reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, după ce, în luna ianuarie, a preluat şi acţiunile celorlalţi acţionari rămaşi în proiect -  Enel (Italia), cu 9,15%, şi ArcelorMittal România, cu 6,2%.
În 2008, EnergoNuclear era formată din Nuclearelectrica, cu o participaţie de 51%, şi din societăţile CEZ (Cehia), RWE (Germania), GDF Suez (Franţa) şi Enel (Italia), fiecare cu câte 9,15% dintre titluri, şi din ArcelorMittal România şi Iberdrola (Spania) cu câte 6,2%.
Valoarea investiţiei în reactoarele 3 şi 4, estimată la 4 mld. euro în 2008, este reanalizată, iar finalizarea celor două unităţi a fost amânată pentru anul 2019.
Astfel, potrivit celui de-al doilea studiu de fezabilitate, discutat în şedinţa AGA a Nuclearelectrica spre sfârşitul anului trecut, dar neaprobat încă, se prevede că valoarea investiţiilor necesare realizării unităţilor 3 şi 4 este de 34,661 mld. lei (echivalentul a 7,67 mld. euro la un curs de 4,51 lei/euro), adică aproape dublu faţă de ultimele estimări din 2008 - 4 mld. euro.
Studiul elaborat de Ernst& Young şi proiectul de HG privind elaborarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului unităţilor 3 şi 4, precum şi a altor măsuri necesare pentru continuarea proiectului, aduc şi o serie de modificări ale proiectului iniţial
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 5 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Cristian:
  Imensa birocratie a UE , ce confirma ramanerea in urma a Europei in spatele Statelor Unite , a Japoniei si a Chinei ! Eu nu pot sa inteleg un lucru : cum s-a putut porni proiectul pe timpul semianalfabetului Ceausescu, cu tehnologie canadiana ???!!!??? Cand o sa intelegem ca marile proiecte de infrastructura sunt de interes national si nu ar trebui sa existe conflicte politice pe aceste teme ! Si canalul Siret Baragan si autostrada Comarnic Brasov sunt de acelasi mare interes !
  2014-08-11, 08:44:34 (adresa: 79.116.201.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
Noul președinte al Columbiei, Ivan Duque, și-a anunțat drept prim obiectiv «corectarea» acordului cu gherilele FARC

18-06-2018. 2+18-6=14 BUDDHA numărul laturilor nu ...
Cutremur puternic luni dimineață: Cel puțin trei persoane au murit și peste 100 au fost rănite

INDUSTRIA ROMANA E ADMIRABILA, E SUBLIMA PUTEM ZIC ...
Cum arată DACIA fabricată de americani

Iar vreti sclavi cu 200 euro/luna salariul minim n ...
Masa rotunda cu Guvernul Romaniei pe tema crizei fortei de munca

1 ,ai uitat voit sa mentionezi gulerele albe ale p ...
DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Piata farma

Real estate

Extern

Gadgeturi