Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Roiul din jurul licitaţiilor Transgaz

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2014-07-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


13 companii care s-au înghesuit să prindă contracte cu compania cu sediul în Mediaş, verificate din nou de Consiliul Concurenţei
Valoarea totală a celor 10 contracte încheiate de către autoritatea contractantă cu 
companiile câştigătoare ale licitaţiilor este de aproximativ 8 mil. euro
În urmă cu trei ani, patru dintre acestea au fost amendate de autoritate cu peste 6,4 mil. euro pentru posibile înţelegeri anticoncurenţiale


Frecvenţa cu care anumite companii au câştigat, în ultimii ani, licitaţiile organizate de Transgaz a dat de gândit Consiliului Concurenţei, aceasta efectuând, din nou, inspecţii inopinate la acestea, deşi în urma anchetei derulate în 2011, o mare parte dintre câştigătorii licitaţiilor au fost amendaţi cu sume uriaşe.
Suspectând că 13 companii participante la licitaţiile organizate de Transgaz şi-au continuat practicile ilegale şi în urma sancţiunilor, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile acestora, vizate fiind procedurile privind atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente. "Inspecţiile inopinate au avut loc în cadrul investigaţiei, declanşate de Consiliul Concurenţei, privind o posibilă înţelegere între întreprinderi de a participa cu oferte trucate, la 10 licitaţii organizate de SNTGN Transgaz SA Mediaş în anul 2011. Valoarea totală a celor 10 contracte încheiate de către autoritatea contractantă cu companiile câştigătoare ale licitaţiilor este de aproximativ 8 milioane de euro", a informat ieri Consiliul Concurenţei.
Potrivit acestuia, cele 13 companii investigate sunt SC Inspet SA, SC Condmag SA, SC T.M.U.C.B. SA,  SC Rominsta SRL, SC Moldocor SA, SC CIS Gaz SA, SC Armax SRL, SC Armax Gaz SA, SC Pegamont SA, SC Ecprod SA, SC Amarad SA, SC Posada MED SRL şi SC Staza Invest SRL.

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii, decizii ale asociaţiilor de companii, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei, în special cele care privesc participarea, în mod concertat, cu oferte trucate la licitaţii sau la orice alte forme de concurs de oferte.
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile  implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, întreprinderile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.
În 2012 TMUCB a fost amendată cu 2,5 mil. 
euro, iar Inspet cu 1,6 mil. euro
La sfârşitul lunii decembrie 2012, Consiliul Concurenţei ne-a informat că din totalul amenzilor aplicate atunci, cele mai mari au vizat companiile acuzate de trucarea licitaţiilor organizate de Transgaz. "Valoarea amenzilor aplicate până la 1 decembrie (2012 - n. red.) este de 29,1 milioane lei (aprox. 6,4 mil. euro), din care aproximativ 5,6 mil. euro au fost aplicate celor patru companii acuzate de trucarea a două licitaţii organizate de SNTGN Transgaz SA Mediaş", informa atunci Concurenţa.
Astfel, amenda aplicată SC Condmag SA a fost de 4.548.658 lei (1,00 milioane euro), cea a SC Inspet SA - 7.296.204 lei (1,6 milioane euro), SC Moldocor SA - 2.235.028 lei (500.000 euro). SC TMUCB SA - 11.384.975 lei (2,5 milioane euro). 
23 de companii, anchetate în 2011
Consiliul Concurenţei a extins, în luna noiembrie 2011, investigaţia privind posibila înţelegere între unele companii de a participa cu oferte trucate la licitaţiile pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente şi asupra altor şase companii şi a altor trei licitaţii organizate tot de Transgaz SA şi Romgaz SA.
"La acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat noi indicii privind posibila implicare în trucarea licitaţiilor şi a altor şase companii alături de cele 17 suspectate iniţial. Dacă aceste practici vor fi confirmate, vom sancţiona corespunzător companiile implicate, iar amenzile, după cum ştiţi, sunt mari şi pot ajunge până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, aşteptăm companiile care doresc să coopereze cu noi  în cadrul programului de clemenţă şi le putem oferi imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor", afirma atunci Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Cele şase companii suspectate de înţelegeri anticoncurenţiale, pentru care a fost extinsă investigaţia, sunt: SC Petroconst SA, SC Armax Gaz SA, SC Insta Grup SRL, SC Zappa Electric SRL, SC Industrial Montaj SA şi SC Spoting SA.
 
Valoarea totală a celor trei noi contracte încheiate de Transgaz şi respectiv Romgaz cu companiile investigate este de aproximativ 30 milioane lei.
Inspecţii inopinate şi în 2011
În urma extinderii investigaţiei, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile şi sucursalele  companiilor SC Inspet SA, SC Condmag SA, SC Rominsta SRL, SC Cis Gaz SA, SC Moldocor SA, SC TMUCB SA Sucursala Târgu Mureş, SC Petroconst SA, SC Armax Gaz SA, SC Insta Grup SRL, SC Zappa Electric SRL, SC Industrial Montaj SA şi SC Spoting SA. Documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice investigaţiei.
Investigaţia privind o posibilă înţelegere între 17 companii de a participa cu oferte trucate, individuale şi în asociere, la opt licitaţii organizate de Transgaz SA şi Romgaz SA în perioada 2009 - 2011 pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente a fost declanşată de Consiliul Concurenţei în luna septembrie 2011.
Valoarea totală a celor opt contracte încheiate cu cele 17 companii este de aproximativ 98,8 milioane lei.
Cele 17 companii investigate în 2011 erau SC Condmag SA Braşov, SC Inspet SA Ploieşti, SC Moldocor SA Piatra Neamţ, SC TMUCB SA Bucureşti, SC Fluent Gaz SRL Sâncraiu de Mureş, SC Rominsta SRL Cristeşti, judeţul Mureş, SC CIS Gaz SA Sântana de Mureş, TD Williamson Belgia, SC Habau Pps Pipeline Systems SRL Ploieşti, SC Cala SA Târgu Mureş, SC Instaservice SRL Târgu Mureş, SC Amarad SA Arad, SC Gascop SRL Târgu Mureş, SC Posada MED SRL Mediaş, SC Petrostar SA  Ploieşti, SC Syscom 18 SRL Bucureşti, SC Transelectric SRL Târgu Mureş.
Asocieri frecvente în 
formaţie de 3+1
Potrivit site-ului licitatiipublice.clubafaceri.ro, SC Condmag SA Braşov a câştigat mai bine de 40 de licitaţii în perioada 2009 - 2011, majoritatea la un interval de numai două săptămâni. Mai mult de jumătate dintre licitaţii erau organizate de Transgaz Mediaş, restul de Romgaz.
La fel şi în cazul Inspet SA, cu diferenţa că aceasta câştiga licitaţiile fie în asociere cu alte societăţi, fie o dată câştiga Condmag şi o dată Inspet.
Spre exemplu, licitaţia organizată în aprilie 2009 de către Romgaz pentru lucrarea "Comprimarea în Staţii de Compresoare cu Motocompresoare: SC Balda, SC Grebenis, SC Sânmartin". Contractul, în valoare de 124,6 milioane de lei, a fost atribuit SC Inspet SA în asociere cu SC Condmag SA Braşov, SC Petrostar SA Ploieşti şi SC Industrial Trading SRL Tg. Mureş. Adică trei dintre firmele suspectate de Concurenţă. 
Aceeaşi Mărie cu altă pălărie
Licitaţia organizată în decembrie 2010 de Transgaz pentru "Conducta de transport gaze naturale Hârlău-Bucecea - lucrări suplimentare" a fost câştigată de asociaţia SC TMUCB SA Bucureşti, SC Amici SA Bacău, SC Incom SA Iaşi, SC. Moldocor SA Piatra Neamţ şi SC Apopi&Blumen SRL Iaşi (se regăsesc în asociere două dintre firmele verificate de Concurenţă). Valoarea contractului era de 6 mil. lei.
În martie 2010, Transgaz organizase o altă licitaţie, pentru atribuirea contractului "Conducta de transport gaze naturale Vaslui-Iaşi, obiecte speciale", în valoare de 17.610.876 lei.
Câştigător al licitaţiei este Condmag SA - lider, asociaţi fiind SC Moldocor SA, SC Amici SA şi SC Incom SA.
În mai 2010, o altă licitaţie organizată de Transgaz este câştigată de asocierea unei părţi dintre firmele cercetate de Consiliul Concurenţei. Contractul "Conducta de transport gaze naturale Dn 700 Sărmăşel Band", în valoare de 2,275 mil. lei, a fost atribuit asociaţiei Condmag SA, Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii SA, PPS Pipeline Systems România, Cis Gaz SA. Trei dintre cele patru firme asociate sunt cercetate de Consiliul Concurenţei.
Toate datele sunt publicate pe site-ul licitatiipublice.clubafaceri.ro.
În urma negocierii cu singurul ofertant, Transgaz a câştigat 127 euro. Compania belgiană TD WILLIAMSON SA a câştigat o singură licitaţie organizată de Transgaz pentru contractul "Servicii de revizii şi reparaţii pentru instalaţiile de perforare şi obturare sub presiune", în valoare de 97.130 euro fără TVA. Contractul a fost atribuit prin procedura "negociere fără anunţ de participare". "Justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare: Lucrările/ produsele/serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice", se arată în anunţul publicat pe site-ul licitaţiipublice.clubafaceri.ro, la data de 14 iunie 2010.
Transgaz a primit o singură ofertă, reviziile şi reparaţiile instalaţiilor de perforare şi obturare sub presiune urmând să fie efectuate la sediul companiei TD Williamson din localitatea  Nivelles, Belgia.
Criteriul de atribuire a contractului a fost preţul cel mai scăzut, în urma negocierilor cu belgienii, acesta fiind diminuat de la valoarea estimativă de 97.257,34 euro fără TVA, la 97.130 euro fără TVA.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  3 printre vizati sai pui pe merkel si macron ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
  Columbia va deveni primul “partener mondial” latino-american al NATO

  4 cu civilizatia lor au poluat si distrus natura e ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  4 civilizatie si securitate pt EI,colonie si sclav ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  Autoritățile locale : n-are WC-URI publice,st. ...
  Comisarul Corina Cretu solicita autoritatilor locale să acceseze sursele de finanțare ale Comisiei Europene

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Piata farma

  Real estate

  Extern

  Gadgeturi