Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Legea petrolului, modificată pentru gazoductul Iaşi - Ungheni

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-07-01

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Actul normativ, prin care se creează baza legală pentru ca Transgaz să preia activitatea de operare a interconectorului cu Republica Moldova, a fost deja aprobat de Guvern

Departamentul pentru Energie a modificat recent Legea petrolului, astfel încât Transgaz să poată prelua activitatea de operare a interconectorului cu Republica Moldova - gazoductul Iaşi - Ungheni, actul normativ fiind deja aprobat în ultima şedinţă a Guvernului.
"Interconectarea sistemelor naţionale de transport gaze naturale din România şi statele învecinate s-a decis ca urmare a elementelor de oportunitate şi necesitate concluzionate la nivel politic, detaliate şi acceptate în strategia energetică a României, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.1069/2007. Astfel se impune corelarea situaţiei de fapt, cu reglementările în vigoare, prin modificarea şi completarea Legii nr. 238/2004 a petrolului", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit acesteia, "proprietarul sistemului de transport poate finanţa investiţiile în reţeaua de transport". "Resursele financiare necesare realizării conductelor de interconectare dintre România şi statele vecine se pot completa din fonduri europene. În acest caz se impune ca aplicantul să respecte criteriile şi condiţiile de eligibilitate impuse de normele europene. Astfel, ne aflăm în situaţia în care conducta de interconectare realizată numai din fonduri publice sau din fonduri publice şi din fonduri europene trebuie să fie înregistrată în inventarul bunurilor din domeniul public, urmând regimul juridic al bunurilor proprietate publică. În conformitate cu legislaţia în vigoare, sistemul naţional de transport, aflat în domeniul public al statului, este concesionat, iar operatorul de transport şi de sistem este deja desemnat în condiţiile legii. În aceste condiţii, operatorul de transport şi de sistem desemnat va opera şi conductele de interconectare realizate", se arată în actul normativ.


Se previn întreruperile în alimentarea cu gaze

Pe de altă parte, se arată în nota de fundamentare a actului normativ, "un factor esenţial pentru prevenirea situaţiilor de criză generate de întreruperile în alimentarea cu gaze îl constituie interconectarea sistemelor de transport gaze naturale din România cu sistemele de transport din ţările vecine".
"Ţinând cont că au fost deja realizate conducte de interconectare, se impune asigurarea cadrului legal pentru punerea lor în funcţiune. În considerarea faptului că aceste măsuri constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată s-a elaborat prezenta ordonanţă de urgenţă. Neluarea acestor măsuri poate conduce la consecinţe grave ce pot să apară din cauza întreruperilor în alimentarea cu gaze în situaţii de criză. Aceste consecinţe se reflectă în general asupra grupurilor vulnerabile de consumatori, consumatorii casnici, cei care furnizează servicii sociale esenţiale cum ar fi asistenţa medicală sau îngrijirea copiilor, activităţi educative şi alte servicii sociale şi de binefacere", consideră iniţiatorii modificărilor aduse la Legea petrolului. 

Gazoductul va fi finalizat în vara acestui an

Gazoductul Iaşi - Ungheni este o conductă a cărei construcţie a început pe 27 august 2013 şi urmează să fie finisată în vara acestui an. Gazoductul va interconecta reţele de gaz din România şi Republica Moldova.
Se aşteaptă ca gazoductul să transporte 500 milioane de metri cubi de gaze în prima fază, urmând ca în faza următoare să fie construită şi o staţie de comprimare. Porţiunea de subtraversare a podului va fi de 700 de metri, gazoductul urmând să aibă o lungime 16 km pe partea românească şi de 11 km pe teritoriul Republicii Moldova.
Gazoductul va putea transporta la capacitate finală 1,5 miliarde metri cubi de gaze, mai mult decât cei 1,3 miliarde metri cubi de gaze ce reprezintă necesarul de consum al Republicii Moldova.
Valoarea investiţiei este de 26,5 milioane euro.
La 20 august 2013 a fost semnat contractul de construcţie a gazoductului [6], aceasta va fi realizată de consorţiul de companii JV Habau Pipeline Systems (fondator Habau Hoch und Tiefbaugesellschaft, Austria), Inspet şi IPM-Partners România
 
 • Currently 4.50/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.5 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  3 printre vizati sai pui pe merkel si macron ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
  Columbia va deveni primul “partener mondial” latino-american al NATO

  4 cu civilizatia lor au poluat si distrus natura e ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  4 civilizatie si securitate pt EI,colonie si sclav ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  Autoritățile locale : n-are WC-URI publice,st. ...
  Comisarul Corina Cretu solicita autoritatilor locale să acceseze sursele de finanțare ale Comisiei Europene

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Auto

  Extern

  Gadgeturi