Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Transgaz vrea să retragă banii din proiectul Nabucco

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-06-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


În şedinţa acţionarilor din data de 17 iulie se propune aprobarea încheierii acordului de reglementare a distribuţiei sumelor din contul escrow între asociaţii Nabucco şi asociaţi ai Shah Deniz

Acţionarii Transgaz se vor întruni peste o lună în şedinţă extraordinară pentru a vota, printre altele, acordul de reglementare a împărţirii sumelor din contul escrow între asociaţii Nabucco şi cei ai Shah Deniz. "Aprobarea încheierii acordului de reglementare a distribuţiei sumelor din contul escrow între asociaţii Nabucco şi asociaţi ai Shah Deniz" se află la punctul 1 al ordinii de zi a şedinţei ce va avea loc la data de 17 iulie 2014, se arată în convocatorul postat pe site-ul Transgaz.
Contul escrow, în valoare de 13,5 mil. euro, a fost deschis în urma majorării capitalului social al Nabucco cu 25 mil. euro, suma din contul escrow urmând a fi împărţită la momentul reconcilierii care ar fi urmat să aibă loc fie în cazul în care proiectul ar fi fost selectat, fie în cazul unui eşec, aşa cum s-a întâmplat în vara anului trecut, când consorţiul care operează exploatarea gazeiferă Shah Deniz din Azerbaidjan a selectat o altă rută de export către Europa, TAP, în detrimentul Nabucco West.
În urma acestui eşec, după ce acţionarii Transgaz au împrumutat compania Nabucco pentru a o salva de la insolvenţă, administratorii Transgaz au decis (după cum se arată într-un raport al companiei) lichidarea voluntară a companiei de proiect şi a Companiilor Naţionale Nabucco (NNC-uri), procedură controlată de asociaţii NIC realizată prin intermediul unui lichidator.

În septembrie, OMV şi Transgaz au împrumutat NIC cu 7,5 mil. euro

Spre sfârşitul lunii septembrie 2013, acţionarii Transgaz au aprobat ajutorul pe care îl vor acorda Nabucco, suma împrumutată de firma de proiect Nabucco Gas Pipeline International din Austria (NIC)  de la Transgaz Mediaş (TGN) şi OMV Austria ridicându-se la 7,5 mil. euro, motivul acordării acestui împrumut fiind evitarea intrării NIC în insolvenţă.

Împrumutul a fost garantat de plata unei dobânzi şi de acordarea de active viabile ale NIC, procedura fiind aprobată în şedinţa Transgaz din data de 23 septembrie, dată la care s-a stabilit şi că deficitul de lichidităţi înregistrat de compania NIC, în valoare de 7,5 mil. euro, va fi acoperit parţial cu suma de 1,34 de milioane de euro, acordată de Transgaz în vederea majorării capitalului social al firmei de proiect.
Acţionarii Transgaz au aprobat, luni, 23 septembrie, în AGA, închiderea controlată a NIC şi a companiilor sale înfiinţate în fiecare stat membru al consorţiului, cu un buget de închidere totalizând suma de 20 milioane de euro şi aprobat de comitetul de conducere al NIC.
"Aprobă participarea SNTGN Transgaz SA împreună cu OMV, în calitate de împrumutători, la acordarea către Compania Nabucco Gas Pipeline International GmbH Austria (NIC), în calitate de împrumutat, a unui împrumut în valoare totală de max. 7,5 mil. euro (din care cota Transgaz nu va depăşi 50%), purtător de dobândă şi garantat cu active viabile aparţinând NIC, destinat să acopere nevoia de lichidităţi a NIC pentru evitarea situaţiei de insolvenţă şi a procedurilor legale aferente (inclusiv pierderea controlului asupra companiei NIC în favoarea unui lichidator)", se arată în hotărârea AGEA.

Pierderi de 25 milioane de euro pentru Transgaz

Pentru proiectul gazoductului Nabucco Vest, Transgaz Mediaş a cheltuit un total de 110,7 milioane de lei (25,1 milioane de euro), acest proiect reprezentând o variantă scurtată a planificării iniţiale. Însă, din cauza refuzului consorţiului Şah Deniz II, care operează exploatarea gazeiferă Shah Deniz din Azerbaidjan, de a alege drept rută de transport al gazelor din Turcia până în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria, compania a raportat cuantumul investit drept pierdere. Această sumă ar putea creşte cu alte 6,6 milioane de lei, înregistrate drept cheltuieli pentru dezvoltarea Nabucco, potrivit unui comunicat al Transgaz transmis, la 26 iulie, Bursei de Valori Bucureşti.
În aceeaşi măsură, grupul austriac OMV, liderul consorţiului Nabucco, a alocat 55 milioane euro pentru acoperirea pierderilor legate de Nabucco Vest
 
 • Currently 4.50/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.5 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  3 printre vizati sai pui pe merkel si macron ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
  Columbia va deveni primul “partener mondial” latino-american al NATO

  4 cu civilizatia lor au poluat si distrus natura e ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  4 civilizatie si securitate pt EI,colonie si sclav ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  Autoritățile locale : n-are WC-URI publice,st. ...
  Comisarul Corina Cretu solicita autoritatilor locale să acceseze sursele de finanțare ale Comisiei Europene

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Auto

  Extern

  Gadgeturi