Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Guvernul lucrează la un sistem diferenţiat de redevenţe

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-06-05

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Ponta: Nu poţi avea aceleaşi redevenţe pentru resursele terestre şi cele marine, pentru că sunt diferenţe uriaşe de investiţii şi de profit
Potrivit discuţiilor purtate de premier cu reprezentanţii Exxon şi Petrom, investiţiile în Marea Neagră vor depăşi un miliard de euro


Guvernanţii lucrează, împreună cu experţii Băncii Mondiale, la un sistem diferenţiat de redevenţe, pentru exploatările terestre şi cele marine, noua lege a redevenţelor urmând să fie aplicată tuturor noilor contracte de concesiune, a anunţat ieri premierul Victor Ponta, apreciind că un astfel de sistem ar fi onorabil având în vedere că şi profiturile sunt diferite.
"Cu siguranţă, şi asta este practicat la nivel european şi mondial, nu poţi să ai aceleaşi redevenţe pentru resursele exploatate terestru şi cele din mare, mă refer la Marea Neagră în cazul nostru, pentru simplul motiv că sunt diferenţe uriaşe de investiţii şi de profit. Şi atunci ideea este să găsim un sistem diferenţiat şi lucrăm, împreună cu experţii Băncii Mondiale, la un sistem diferenţiat de redevenţe care să păstreze şi exploatările din off-shore profitabile", a spus Ponta, citat de Mediafax.
El a arătat că investiţiile în Marea Neagră vor depăşi un miliard de euro, potrivit discuţiilor pe care le-a avut cu reprezentanţii Exxon şi Petrom. "Ideea este că orice companie trebuie să-şi şi recupereze acele investiţii, altfel nu le face", a subliniat Ponta.

ANRM: Redevenţele petroliere nu vor creşte spectaculos

Nivelul redevenţelor percepute de stat pentru producţia de petrol şi gaze nu va creşte spectaculos în noua legislaţie în domeniu, dar va fi diferenţiat în funcţie de tipul zăcământului din care sunt extrase hidrocarburile, spune preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu.
"Pentru viitoarele acorduri petroliere redevenţele vor fi diferenţiate pentru zăcămintele on-shore, off-shore şi deep
off-shore", a afirmat ieri, citat de Mediafax, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Legislaţia actuală nu face diferenţa între tipurile de zăcăminte, iar nivelul redevenţelor este cuprins între 3% şi 13% din nivelul producţiei de hidrocarburi. Redevenţele au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin legea de aprobare a contractului de privatizare a companiei Petrom, preluată de grupul austriac OMV.
Duţu a adăugat că pentru actualele acorduri petroliere vor fi renegociate redevenţele pentru fiecare în parte.
"Să nu ne aşteptăm la creşteri spectaculoase (ale redevenţelor - n.
r.)", a mai spus Duţu.
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declara în aprilie că, dacă va fi întrebat, va comunica ANRM şi Ministerului Finanţelor Publice (MFP) să ia o decizie privind noile redevenţe la petrol şi gaze după alegerile prezidenţiale. Premierul Victor Ponta arăta, în vara anului trecut, că România va avea în 2014 redevenţe pentru toate resursele sale naturale, care vor fi ridicate la media europeană. El a arătat că noile redevenţe ar putea fi aplicate mai devreme şi companiei Petrom, "în funcţie de negocieri" şi dacă va exista "un regim stimulativ".

În toamnă s-a propus majorarea redevenţelor pentru metale nobile

Un proiect de modificare a Codului Fiscal, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor în luna noiembrie 2013, care ar fi urmat să intre în vigoare în acest an, prevedea majorarea cotelor de redevenţă, atât cele în cotă procentuală din valoarea producţiei miniere, cât şi cele stabilite ca echivalent euro pe unitate de producţie minieră cu 25%, cu excepţia cotei procentuale a redevenţei pentru metale nobile în cazul cărora majorarea urmează să fie de 50% faţă de cota procentuală în vigoare.
Aplicabilitatea cotelor, astfel majorate, are în vedere toate permisele de exploatare şi toate actele de concesiune în baza cărora se pot realiza activităţi miniere de exploatare, respectiv licenţele de concesiune sau dare în administrare pentru exploatare, precum şi licenţele de concesiune sau dare în administrare pentru explorare cu exploatare experimentală.
Potrivit actului normativ, redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat se stabileşte la încheierea licenţei ori la eliberarea permisului de exploatare.
Astfel, pentru producţia minieră pentru cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, radioactive, pământuri rare şi disperse, pietre preţioase şi semipreţioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice urma să se perceapă, de la 1 ianuarie 2014, o cotă procentuală de 5% din valoarea producţiei, faţă de 4% cât se percepe în prezent, cota procentuală pentru metalele nobile fiind majorată cu 50%, de la 4% la 6%.

Redevenţele la petrol şi gaze, în vigoare până la 2 decembrie 2014

Redevenţele la petrol şi gaze, al căror cuantum este cuprins între 3,5% şi 13% din producţie, sunt fixate din 2004 până în decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.
Bugetul de stat încasează anual redevenţe miniere şi petroliere care se cifrează în jurul sumei de 1 miliard de lei (225 milioane de euro).
Deşi nivelul redevenţelor plătite în România este infim în raport cu cele plătite în statele arabe, până la termenul-limită nu se poate face nimic, în ciuda faptului că oamenii de afaceri au cerut în nenumărate rânduri majorarea acestora şi supraimpozitarea profitului, astfel încât creşterea preţurilor carburanţilor să fie ţinută în loc
 
 • Currently 4.50/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.5 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de petrolist:
  Ce viziune sa mai astepti de la actuala clasa politica?…au vandut resursele subsolului pe nimic,resursa umana pe nimic,nu supravegheaza si nu impun aplicarea aplicarea Codului Muncii de catre acesti austrieci a caror metoda de a ne exploata zacamitele poarta denumirea de jaf national si dupa toate acestea nici…redeventa nu poate creste prea mult!…Atat timp cat familiile si copii lor sunt asigurate pe vecie de pe urma acestor “privatizari” si atat timp cat nimeni nu-i aduna de pe unde sunt sa infunde puscariile cu ei, nimic nu se va schimba in Romania!…petrolist ii romani de pe Marea Neagra, sunt greva japoneza pe termen nelimitat datorita abuzurilor comise de ani de zile asupra lor de catre OMV!NICI PRESA SI NICI TELEVIZIUNILE NU SE GRABESC SA INFORMEZE ASUPRA MOTIVELOR REALE DE PROTEST! …Infractorul Liviu Luca (dosar 12095/299/2009 jud. S1 Buc.) se plimba liber si negociaza CCM-ul petrolistilor romani aduncandu-i la statut de sclav in proria lor tara.De ce oare este posibil?…cine va avea curiozitatea sa vada macar numarul contestatarilor din acest dosar, va intelege fara indoiala directia pe care au mers banii praduiti de la petrolisti ,cam cui i s-au sponsorizat alegerile si de ce Ponta vrea redeventa mica si de ce Luca nu-i in puscarie si chiar si de ce unele instante(curti de apel din judete diferite) dau solutii contrare pe aceeasi speta in dosare prin care angajatii OMV din Romania(transformata de austrieci in Tara lui Andrei) isi cer drepturile conform legislatiei romane a muncii in vigoare!…Aceasta companie in viziunea politicului,a sindicatului galben infiintat de cardasia OMV- Luca,a institutiilor statului(ITM Bucuresti,Ministerul Muncii, ANRM)a unei parti a justitiei (pentru care OMV este libera sa nu respecte legea romana a muncii) si dupa cum se vede…a Primului Ministru al tarii, este libera sa faca ce vrea in tara asta!…Vede cineva?…Aude cineva?”Unde esti TU Tepes Doamne,ca punand mana pe ei,sa-i imparti in 2 cete In smintiti si in…misei!Si in 2 temniti large cu de-a sila sa-i aduni,sa dai foc la puscarie si la…casa de nebuni!”
  2014-06-09, 10:49:01 (adresa: 194.102.139.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Bacovia,din regatul cel bacovian ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

Nu mai este nicio indoiala. Romanii s- au convins. ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

Ilie una cu Alah,mai baga ...
Cutremur puternic luni dimineață: Cel puțin trei persoane au murit și peste 100 au fost rănite

PROBA e mama justiţiei. Cine frânează şi ASCUN ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
Noul președinte al Columbiei, Ivan Duque, și-a anunțat drept prim obiectiv «corectarea» acordului cu gherilele FARC

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Transporturi

Curierul contabilului

Extern

Util

Gadgeturi