Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Cum ne arde cărbunele factura de energie

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2014-05-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


În ultimii opt ani, subvenţiile acordate industriei cărbunelui au însumat 3,76 mld. lei, în timp ce industria regenerabilelor a primit doar 0,81 mld. lei
Subvenţiile pentru cărbune includ atât certificatele pentru emisii de CO2 acordate gratuit, cât şi ajutoare de stat sub forma bonusurilor de cogenerare
Costurile plătite de utilizatorii finali pot fi semnificativ reduse în cazul scăderii dependenţei de cărbune


Subvenţiile directe sau indirecte, făţişe sau mascate prin ştergerea datoriilor companiilor miniere, se reflectă puternic în facturile la energie ale românilor, costurile plătite de utilizatorii finali putând fi semnificativ reduse în cazul scăderii dependenţei de cărbune, se arată într-un studiu comparativ referitor la cele două industrii.
Potrivit acestuia, în perioada 2005 - 2013, industria cărbunelui a primit de aproape 5 ori mai multe subvenţii decât industria de regenerabile, respectiv 3,76 mld. lei pentru cărbune, faţă de 0,81 mld. regenerabile, în condiţiile în care, în perioada amintită, s-au plătit sume importante atât pentru închiderea minelor şi pentru achitarea salariilor compensatorii minerilor disponibilizaţi, simultan acordându-se cu titlu gratuit şi certificate pentru emisii de CO2, dar şi ajutoare de stat sub forma bonusurilor de cogenerare.
Conform ultimei Strategii a Industriei Miniere, numai în perioada 1998 - 2011 pentru activităţile specifice programelor de închidere a minelor, inclusiv prin cele finanţate din împrumuturi convenite cu organisme financiare externe, s-au cheltuit fonduri în valoare totală de 1,33 mld.lei, din care 1,17 mld. lei din fonduri alocate direct de la bugetul de stat, 137 mil. lei de la Banca Mondială şi 21,2 mil. lei de la BIRD. 
Pe de altă parte, numai în perioada 2008 - 2012 companiile care astăzi fac parte din CE Oltenia au primit anual sume cuprinse între 100 şi 524 milioane euro, în contul certificatelor de emisii de CO2 şi bonusuri pentru cogenerare.
"Estimăm că în perioada 2008-2012 companiile care fac parte azi din CE Oltenia au primit prin alocarea de CO2 cu titlu gratuit o sumă între 300 milioane euro şi 2 miliarde euro, dacă luăm în calcul un preţ minim al CO2 de 4 euro/ tonă şi un preţ maxim de 30 euro/ tonă. Pe lângă alocarea de certificate de emisii cu titlu gratuit, centralele pe bază de cărbune din România primesc un ajutor de stat prin intermediul unui bonus de cogenerare şi prin acces prioritar la pieţele de echilibrare şi de rezerve. Estimăm că valoarea acestui sprijin se ridică la aproximativ 110 milioane lei pe an şi e posibil să crească având în vedere tendinţa de scădere a preţurilor la energie şi creşterea costurilor variabile cauzată de probabila creştere a preţului la emisiile de CO2 după anul 2020", se arată în studiul "Costul subvenţiilor alocate industriei de cărbune din România comparativ cu industria energiilor regenerabile", realizat de Candole Partners pentru Greenpeace România.
Potrivit acestuia, scenariul cel mai economic este cel bazat pe scăderea dependenţei de cărbune şi pe creşterea surselor regenerabile de energie. "Acest scenariu reduce nu numai factura de energie a economiei româneşti, dar, de asemenea, atenuează externalităţile, cum ar fi deteriorarea sănătăţii şi a mediului, şi stimulează investiţiile într-un sector energetic modern şi productiv. De fapt, dacă am compara sprijinul total în 2005-2013 pentru cărbune cu sprijinul necesar pentru sursele regenerabile, suma cheltuită ar fi mai mult decât acoperitoare pentru cele 2,2 miliarde de euro necesari în investiţii suplimentare în scenariul cel mai ambiţios şi radical luat în calcul pentru sectorul producerii de energie", se arată în documentul citat. 

Statul a acoperit pierderile CNH...

Studiul indică o creştere a subvenţiilor acordate CNH începând cu 2003, continuată şi după aderarea României la UE. Spre exemplu, deşi în perioada 2011-2012 aceste subvenţii directe au încetat, şi în conformitate cu CE Decizia C (2012) 2010 /2 ajutorul de stat a fost acordat doar pentru acoperirea pierderilor din producţie şi pentru costuri excepţionale, costuri care s-au ridicat la aproximativ 114. mil. lei pentru anul 2011 şi la 49 mil. lei pentru 2012. La sfârşitul anului 2012, a fost înfiinţată o companie naţională responsabilă cu închiderea minelor pentru a gestiona acest proces.
Pentru acest an, Guvernul a decis să aloce CNH 174 mil.
lei doar pentru închiderea a trei unităţi de producţie, procedură care urmează a fi finalizată până în 2018. Aproximativ 70% din fonduri (122 mil. lei) sunt alocate pentru acoperirea pierderilor din producţia curentă, în timp ce 52 mil. lei se acordă pentru cheltuieli excepţionale (efectuate pentru închiderea minelor - 28 mil. lei, cu fonduri de pensii şi de formare profesională a angajaţilor).

...după ce a încurcat iţele datoriilor

La sfârşitul anului 2013, Guvernul a decis să şteargă o datorie pe care CE Hunedoara o avea faţă de Compania Naţională a Huilei pentru cărbunele livrat şi neplătit centralelor Mintia-Deva şi Paroşeni, cu scopul de a evita insolvenţa complexului energetic, mai nou, CE Oltenia, transferă o mină de lignit CET-ului Govora pentru o datorie pe care centrala o are pentru lignitul neplătit plus penalităţi, tot din aceleaşi consideraţii, de a evita insolvenţa şi a se pregăti de listare.
S-a decis, de asemenea, ştergerea datoriilor pe care CN a Huilei le are către bugetul de stat, cu scopul de a acoperi datoriile pe care CE Hunedoara le-a avut faţă de furnizorul de cărbune, şi anume 70 mil. lei. La sfârşitul anului 2012, CE Hunedoara a importat aproximativ 455.000 de tone de huilă, o decizie contestată, care a creat presiune asupra guvernului ce a trebuit să aprobe achiziţionarea în continuare de la Compania Naţională a Huilei deoarece minerii au început să protesteze.
"Decizia de a şterge arieratele CE Hunedoara a vizat îmbunătăţirea atractivităţii investiţionale înaintea privatizării plănuite. Este foarte dificil de clarificat valoarea totală a acestor subvenţii ascunse, de exemplu, valoarea reală a cărbunelui de la CNH transferat prin compensarea reciprocă a datoriilor", se arată în studiu. 

Sectorul regenerabilelor are nevoie de investiţii semnificative pentru a dezvolta reţelele locale

Subvenţiile acordate sectorului producerii energiei din surse regenerabile s-au ridicat la numai 0,81 mld. lei. Sectorul regenerabilelor are nevoie însă de investiţii semnificative pentru a dezvolta reţelele locale. Spre exemplu, Transelectrica a estimat că ar avea nevoie de aproximativ 500 mil. euro pentru modernizarea reţelei.  Aceste costuri pentru modernizare s-ar putea adăuga, la un moment dat, celor plătite de utilizatorii finali.
Pe de altă parte, deşi impactul financiar asupra preţurilor pentru utilizatorii finali a crescut de la 0,026 lei/MWh în 2005 la 9,03 lei/MWh în 2011, preţurile la energia electrică din România sunt încă printre cele mai mici din UE. Preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici este al treilea cel mai mic în UE după Bulgaria şi Estonia, cu o rată medie pentru consumatorii casnici de €c 10,9/kWh în preţuri reale, cu toate taxele incluse (în comparaţie cu media UE de 18,4 €c) şi al doilea cel mai mic pentru consumatorii noncasnici, industriali, după Bulgaria, cu €c 8/kWh (în comparaţie cu media UE de 12,9 €c).

CNH a primit subvenţii de aproape 1 mld. lei din 1989 până în prezent

Compania Naţională a Lignitului a primit între 1989 - 2013 subvenţii de aproape 1 mld. lei, din care 769 mil. lei în subvenţii fiscal directe, subvenţii sociale de 116 mil. lei, în timp ce subvenţiile de mediu alocate pentru închiderea minei au fost de aproximativ
6 mil. lei.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Dragos:
  Acest articol e unul platit facand de fapt loby pe langa companiile interesate sa dezvolte industria enegiei regenerabile in Romania, binenteles cu subventii de la guvern. De ce CE Hunedoara avea datorii pe care statul le-a sters? Pentru ca a furnizat energie si caldura populatiei, iar aceasta nu a platit si probabil ca unor agenti economici care merg pe pierderi, dar asigurand locuri de munca in zone ale tarii in care acestea sunt singurile surse de venit ramase oamenilor. Sa fie clar, energiile regenerabile nu sunt ieftine, altfel toate tarile sarace le-ar dezvolta. Energie regenerabila se produce numai in tarile dezvoltate care au bani sa dezvolte infrastructura si sa intretina apoi echipamentele.
  2014-05-16, 12:57:25 (adresa: 94.56.206.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

Ce tara suntem daca dupa 28 de ani de la lovitura ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
Discursul Asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, la Universitatea din Bucureşti

Bacovia,din regatul cel bacovian ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Auto

Real estate

Extern

Gadgeturi