Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Schimbarea destinaţiei activelor reactorului 5 costă 28 mil. euro

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-02-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Finanţarea se va face din resursele proprii ale Nuclearelectrica
Activele vor fi folosite pentru exploatarea în siguranţă a unităţilor 1 şi 2
Decizia va fi luată în şedinţa AGA din 11 martie


Una dintre puţinele companii energetice din România care reuşesc încă să scoată profit - Nuclearelectrica - va suporta singură cheltuielile aferente schimbării destinaţiei spaţiilor aferente reactorului 5, la a cărui construire se renunţă, costurile fiind estimate la 28,3 milioane de euro.
Decizia privind aprobarea lucrărilor de sistare a obiectivului va fi luată în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor din data de 11 martie a.c.
"Se sistează lucrările la obiectul Unitatea 5 din cadrul obiectivului de investiţii "Centrala nuclearo-electrică Cernavodă 5 X 700 MW". Se aprobă schimbarea destinaţiei şi utilizării spaţiilor şi structurilor deja realizate, aferente Unităţii 5, inclusiv structura Unităţii 5, pentru exploatarea în siguranţă a Unităţilor 1 şi 2, precum şi pentru îmbunătăţirea răspunsului centralei în caz de accidente severe. Finanţarea activităţilor prevăzute la art. 2 se va face din sursele proprii ale beneficiarului", se arăta într-un proiect supus dezbaterii publice anul trecut.
Potrivit acestuia, "cheltuielile beneficiarului vor fi diminuate datorită utilizării valorii de investiţie consumate, prin valorificarea structurilor existente pe amplasamentul aferent Unităţii 5".
Guvernanţii au estimat că, prin demararea lucrărilor privind schimbarea destinaţiei şi utilizarea spaţiilor şi construcţiei aferente Unităţii 5 pentru exploatarea în siguranţă a Unităţilor 1 şi 2, precum şi pentru îmbunătăţirea răspunsului centralei în caz de accidente severe, bugetul de stat va avea de câştigat din impozitele pe venit şi contribuţiile pentru asigurări de sănătate.


Studiul de fezabilitate pentru reactorul 5 a fost elaborat acum doi ani

"Studiul de fezabilitate privind oportunitatea continuării lucrărilor la Unitatea 5 de la CNE Cernavodă în vederea utilizării acesteia ca centrală nucleară, elaborat în martie 2012, a analizat din punct de vedere tehnico-economic finalizarea Unităţii 5 în contextul legislativ actual şi a rezultat că nu este oportun, necesar şi nici economic", notează iniţiatorii proiectului, enumerând printre motivele care au dus la sistarea lucrărilor faptul că UE nu acceptă decât grupuri energetice nucleare de generaţii noi III plus şi IV, acest proiect fiind de generaţia II plus; stadiul mic al lucrărilor (2,8%); fondurile suplimentare importante necesare eventualei finalizări a reactorului 5.
"Captarea apei necesare funcţionării CNE cu 5 (cinci) unităţi, circa 270 mc/s ridică probleme în condiţiile actuale ale debitelor de pe braţul Dunărea Veche, în situaţia în care debitele şi nivelurile apei sunt scăzute în zona prizei CDMN. Studiile efectuate arată că asigurarea cu apă de răcire a acestei unităţi nu poate fi acoperită integral de Dunăre, aşa cum s-a prevăzut iniţial, nici după amenajările ce urmează să se execute (construirea "pragului de fund" de la Bala). Aceasta conduce la reproiectarea sistemului ca un sistem de răcire în circuit mixt şi reprezintă o suplimentare de investiţie considerabilă", se arată în nota de fundamentare.

Profit de 17,9 mil. lei, de 16 ori mai mic

Nuclearelectrica (SNN), operatorul singurei centrale nuclearelectrice din România, a bugetat pentru acest an un profit net de doar de 27,9 milioane lei (6,2 milioane de euro), de 16,3 ori mai mic faţă de câştigul de 456,7 milioane de lei din 2013.
Compania se aşteaptă ca în acest an să aibă venituri de 1,82 miliarde de lei (407,6 milioane de euro), mai mici cu 20,8% comparativ cu 2,3 miliarde de lei în 2013, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2014 care va fi supus aprobării acţionarilor companiei în AGA programată pentru 11 martie.
Nuclearelectrica precizează că "bugetarea cheltuielilor a fost făcuă în condiţii de austeritate faţă de anul anterior şi de nevoile reale pentru menţinerea pe termen lung a performanţelor de operare şi securitate nucleară, acestea fiind dimensionate ţinând cont şi de evoluţia anticipată negativă a veniturilor care se vor obţine în 2014 comparativ cu anul anterior".
Producătorul de electricitate estimează cheltuieli mai mari cu 1,7%, de la 1,75 miliarde de lei la 1,78 miliarde de lei.
Nuclearelectrica apreciază că va produce în acest an 10,54 TWh de energie, din vânzarea căreia va obţine 1,62 miliarde de lei
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  3 printre vizati sai pui pe merkel si macron ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
  Columbia va deveni primul “partener mondial” latino-american al NATO

  4 cu civilizatia lor au poluat si distrus natura e ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  4 civilizatie si securitate pt EI,colonie si sclav ...
  O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

  Autoritățile locale : n-are WC-URI publice,st. ...
  Comisarul Corina Cretu solicita autoritatilor locale să acceseze sursele de finanțare ale Comisiei Europene

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Auto

  Real estate

  Extern

  Gadgeturi