Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Poate face fata sistemul de urgenta din Romania unui cutremur asemanator celui din 1977?

DA - Comentati ca sa explicati
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (26) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Nuclearelectrica se află în discuţii de evaluare cu China General Nuclear Power Corporation

Eveniment - Afrodita Cicovschi / [email protected]
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-01-22

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Producătorul de energie nucleară a devenit acţionar majoritar al EnergoNuclear, după ce a preluat pentru 18 mil. lei pachetele de acţiuni de la Enel  şi ArcelorMittal
Lulache: În cazul în care CGN va merge mai departe, urmează negocierile pentru preluarea pachetului majoritar în proiectul Unităţilor 3 şi 4


Mari companii chinezeşti îşi manifestă în continuare interesul pentru proiectele energetice româneşti, China General Nuclear Power Corporation (CGN) purtând în acest sens discuţii cu Nuclearelectrica pentru evaluarea posibilităţilor de preluare a pachetului majoritar de acţiuni deţinute de compania românească la EnergoNuclear - compania care va realiza reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă.
"În prezent, Nuclearelectrica se află în discuţii de evaluare cu compania China General Nuclear Power Corporation (CGN), care şi-a manifestat interesul pentru proiect (realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă - n. red.) în calitate de acţionar majoritar. Eforturile noastre sunt direcţionate către finalizarea acestui proiect prin selectarea unui investitor ce are capacitatea şi disponibilitatea de a prelua o participare majoritară în proiect şi care să deţină, de asemenea, şi expertiza necesară în domeniul nuclear, atât ca operator, cât şi ca dezvoltator de proiecte", a declarat, pentru Curierul Naţional, Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica.

Memorandumul a fost semnat în noiembrie

Scrisoarea de intenţie dintre SN Nuclearelectrica şi General Nuclear Power Corporation a fost semnată în urma întâlnirii ocazionate de Summit-ul China - ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE), desfăşurat la Bucureşti în luna noiembrie a anului trecut.
"După finalizarea fazei de evaluare a proiectului, în cazul în care CGN va decide să meargă mai departe, urmează negocierile necesare determinării termenilor şi condiţiilor preluării pachetului majoritar în proiectul Unităţilor 3 şi 4, precum şi stabilirea modului de cooperare dintre Nuclearelectrica şi CGN. Odată stabilită această colaborare, se va intra în linie dreaptă în implementarea şi realizarea efectivă a investiţiei", a mai spus Lulache.
Nuclearelectrica a devenit, la sfârşitul săptămânii trecute, acţionar unic în EnergoNuclear, în urma achiziţiei pachetelor minoritare de 9,15% şi 6,2% deţinute de ENEL şi ArcelorMittal.
"Achiziţia pachetului de acţiuni al Enel de către Nuclearelectrica s-a făcut în data de 16 ianuarie 2014, iar cel al ArcelorMittal în data de 17 ianuarie 2014, pe baza unui contract de cesiune de acţiuni, la un preţ egal cu 80% din valoarea nominală a acţiunilor, conform Actului Adiţional 6 la Acordul de Investiţii, valoarea achiziţiei fiind de 10,7 milioane lei pentru pachetul de acţiuni deţinut de Enel şi 7,25 milioane lei pentru pachetul deţinut de ArcelorMittal", a precizat Lulache.

Stiri similare:

» Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation au prelungit valabilitatea Scrisorii de Intentie
» Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power Corporation au semnat acordul pentru reactoarele 3 şi 4
» China General Nuclear Power Corporation mai face un pas în procesul de selecţie al investitorului pentru reactoarele 3 şi 4 de la CernavodăChinezii, interesaţi şi de termocentrala de la Rovinari şi hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti

O delegaţie a Departamentului Afaceri Europene din Ministerul Comerţului din R. P. Chineză, condusă de Xu Xiaofeng, director general adjunct, s-a întâlnit luni cu secretarul de stat în Ministerul Economiei, Virgil Daniel Popescu, pentru a discuta despre oportunitatea dezvoltării proiectelor energetice româneşti.
În acest context, oficialul chinez a confirmat evoluţia relaţiilor economice dintre cele două ţări în ultimul an şi a subliniat interesul Guvernului R.P. Chineze, şi implicit al companiilor chineze, de a iniţia noi relaţii comerciale, de a diversifica categoriile de mărfuri importate din România, dar şi de a se implica în proiecte importante de investiţii în ţara noastră. "În acest sens, au fost enumerate ca proiecte de interes pentru partea chineză, precum termocentrala de la Rovinari, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti şi grupurile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, la care s-ar putea adăuga posibile proiecte în infrastructura de transport feroviar şi rutier", a informat ieri Ministerul Economiei.

România va avea un stand în cadrul expoziţiilor organizate de China

Principalul obiectiv al vizitei delegaţiei chineze la Bucureşti este identificarea, împreună cu partea română, a principalelor mijloace de implementare a liniilor directoare stabilite la Summit-ul China - ţările din Europa Centrală şi de Est (ECE), desfăşurat  la Bucureşti în noiembrie 2013, precum şi pregătirea reuniunii miniştrilor Economiei şi Comerţului din ţările ECE, care va avea loc în China în luna iunie 2014. "Cu acest prilej, Ministerul chinez al Comerţului intenţionează organizarea unei ample expoziţii cu produse specifice din aceste ţări, expoziţie la care România îşi propune participarea cu un stand naţional, în organizarea Ministerului Economiei şi a Consiliului de Export", a informat Ministerul Economiei.

Săptămâna aceasta se stabileşte calendarul implementării proiectelor convenite cu prilejul Summit-ului China - ECE

Guvernul va elabora săptămâna aceasta calendarul proiectelor de investiţii convenite cu China, a anunţat miercurea trecută premierul Victor Ponta, care a declarat că Executivul va începe redactarea unui calendar al implementării proiectelor convenite cu Guvernul Chinei în luna noiembrie, cu prilejul Summit-ului China - Europa Centrală şi de Est.
"Săptămâna viitoare începem să scriem calendarul pentru proiectele pe care le-am semnat cu investiţiile din China, energie, transporturi, IT, agricultură. Deci, a trecut anul nou românesc, anul nou chinezesc o să vină acum, repede, dar trebuie ca tot ceea ce am semnat să şi facem", a spus Ponta la începutul şedinţei de Guvern de săptămâna trecută.
România şi China au semnat 13 acorduri de colaborare pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China, dar şi mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric
 
 • Currently 4.50/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.5 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Ne fac rusii cum vor ei , asta arata cazul Ghita. ...
  Sebastian Ghiță, aproape de un record de mandate de arestare

  Oferta noua in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu tr ...
  Condamnaţii, puşi pe lista de aşteptare până la eliberarea unui loc în închisoare

  Oferta noua in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu tr ...
  Patronul Airbus, vizat de o anchetă pentru fapte de corupție și fraudă

  Oferta noua in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu tr ...
  Lovitură pentru Marine Le Pen înainte de turul 2 al alegerilor din Franța

  Oferta noua in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu tr ...
  Lovitură pentru Marine Le Pen înainte de turul 2 al alegerilor din Franța

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Alege TV

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Auto

  Real estate

  Extern

  Util

  Gadgeturi