Cumpara acum
Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Ratăm şi eficientizarea energetică a clădirilor

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2013-10-22

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


CE a declanşat săptămâna trecută procedura de infringement împotriva României, cerând autorităţilor informaţii concrete cu privire la implementarea Directivei 2010/31/EU
ROMEPS: Dacă nu reabilitează corect clădirile, ţara noastră nu poate reduce consumul de energie cu 20 de procente până în 2020, aşa cum a promis
ARACO: Autorităţile ar trebui să găsească, împreună cu patronatele, cele mai bune soluţii de eficientizare, astfel încât lucrările să fie unele de calitate


La mai puţin de o săptămână de când Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României, reclamând lipsa informaţiilor privind stadiul implementării Directivei 2010/31/EU referitoare la eficienţa energetică a clădirilor, asociaţiile patronale ale producătorilor de polistiren şi ale constructorilor reclamă o serie de alte probleme legate de execuţia lucrărilor, legislaţie şi lipsa consultărilor cu organizaţiile de profil.
"Termoizolarea corectă şi integrală a clădirilor este singura şansă a României să îndeplinească directivele europene la care s-a angajat. ROMEPS atrage atenţia că nerespectarea Directivei 2010/31/UE atrage după sine şi neîndeplinirea obiectivelor asumate prin Directiva 20/20/20 care prevede că până în anul 2020 România trebuie să reducă noxele cu 20 procente, să producă minim 20% din energia totală cu surse regenerabile şi să reducă consumul de energie cu 20 procente", consideră producătorii de polistiren, subliniind că folosirea unei izolaţii de 10 cm este insuficientă pentru eficientizarea energetică a clădirilor.
Pe de altă parte, patronatele din construcţii reclamă faptul că declanşarea procedurii de infringement a fost posibilă din cauza bâlbelor autorităţilor, care nu vor să ţină cont de părerea specialiştilor din construcţii, neinvitându-i la discuţii. "Infringementul a fost declanşat pentru că autorităţile nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate. Ministerul Dezvoltării ar trebui să discute cu asociaţiile patronale pentru a găsi măsurile optime ce trebuie adoptate în scopul încheierii cât mai rapide a procedurii de infringement", a declarat pentru Curierul Naţional, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.
"Autorităţile ar trebui să discute cu specialiştii din domeniul privat pentru a descoperi unde s-a greşit şi ce ar trebui făcut astfel încât lucrările finale să fie unele de calitate atât din punct de vedere al proiectării, cât şi al materialelor folosite. În programul de eficientizare a clădirilor ar trebui inclusă şi reabilitarea pentru risc seismic. Dacă tot faci anveloparea pentru eficienţa energetică, de ce să nu faci şi lucrările de reabilitare pentru risc seismic", a mai spus Plosceanu.

La Bruxelles se discută despre finanţarea eficienţei energetice

În ceea ce priveşte finanţarea lucrărilor de eficientizare energetică a clădirilor, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a subliniat că "ar trebui găsit un mecanism suportabil pentru proprietari, cu un anumit procent de finanţare de către stat, şi o sumă eşalonată pe câţiva ani". "Spre exemplu, zilele acestea, la Bruxelles, se discută despre finanţarea eficienţei energetice a clădirilor. Autorităţile s-au dus la Bruxelles fără a fi consultat în prealabil organizaţiile patronale în privinţa cuantumului necesar de finanţare. Discuţiile cu specialiştii din domeniul privat se impuneau pentru că autorităţile şi experţii lor nu pot face un proiect legislativ viabil", a încheiat Plosceanu.

ROMEPS: Nu poţi audita energetic clădirile dacă nu le-ai făcut reabilitarea

În urma declanşării de către CE a procedurii de infringement împotriva României pentru nerespectarea Directivei 2010/31/UE privind eficienţa energetică a clădirilor, Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România - ROMEPS,  a atras atenţia că doar o izolare corectă şi integrală a clădirilor din România va duce la îndeplinirea directivelor europene la care ţara noastră s-a angajat. Directiva 2010/31/UE prevede ca România să instituie şi să aplice cerinţe minime privind performanţa energetică a clădirilor şi să se asigure că este realizată certificarea performanţei energetice a clădirilor.
"Într-adevăr, trebuia să avem realizată auditarea energetică a clădirilor.
Aceasta nu s-a realizat deoarece un mers firesc al lucrurilor ar fi însemnat reabilitarea termică a clădirilor, urmată de un audit energetic. Evident că se poate face o auditare şi fără reabilitare, însă nu ne-ar ajuta la nimic, decât să spună despre clădirile din ţara noastră că au standarde energetice foarte scăzute. Or, asta ştim deja cu toţii. Însă reabilitarea termică a mers atât de încet, încât la acest moment auditorii nu au ce să certifice. În ritmul în care se fac termoizolările ne-ar trebui  zeci de ani să terminăm toate construcţiile care necesită termoizolare. În urma acestei certificări a performanţei energetice a clădirilor, se stabileşte în document clasa de încadrare a construcţiei din punct de vedere termic care poate fi din clasa +A, B, C, D sau E.Un astfel de certificat este benefic şi pentru cei care doresc să cumpere o casă, pentru că vor cunoaşte performanţa energetică a respectivei clădiri. Dacă ea are o performanţă scăzută, să spunem E sau D, clientul ori îmbunătăţeşte performanţa energetică aplicând o termoizolaţie superioară şi amplasând instalaţii performante pentru producerea de energie, ori renunţă să cumpere şi caută altă ofertă", a declarat într-un comunicat Marin Cruţescu, director executiv ROMEPS.

CE ne cere ca până în 2020 să nu mai pierdem energie prin pereţi

De asemenea, directiva prevede  ca odată cu sfârşitul anului 2018 pentru instituţiile statului şi cu sfârşitul anului 2020 pentru persoanele fizice toate construcţiile ce se vor realiza în România trebuie să fie de aproape 0 energie pierdută. Construcţia respectivă, cu instalaţiile de energie regenerabile, trebuie să producă energia de care are nevoie.  "Au trecut deja 3 ani de când a fost dată această directivă pentru care nu s-a făcut publicitate în România, nu s-au luat angajamente, nu s-au făcut planuri de implementare a ei, nu s-a făcut nimic, iar timpul pierdut este foarte greu de recuperat. În acest moment cele mai multe clădiri din România se găsesc în clasele de eficienţă energetică C, D şi E, iar obiectivul asumat prin Directiva 20/20/20   este creşterea eficienţei în clasele B şi A", precizează Marin Cruţescu.
Nerespectarea Directivei 2010/31/UE atrage după sine şi neîndeplinirea obiectivelor asumate prin Directiva 20/20/20 care prevede că până în anul 2020 România trebuie să reducă noxele cu 20 procente, să producă minim 20% din energia totală cu surse regenerabile şi să reducă consumul de energie cu 20 procente.
"Din cele trei obligaţii, la momentul actual, România îndeplineşte numai punctul referitor la producerea energiei regenerabile având în vedere hidrocentralele şi noile capacităţi energetice instalate în zona de eoliene şi solare. Tocmai de aceea credem că România trebuie să valorifice această oportunitate, deoarece, pentru îndeplinirea condiţiilor de reducere a noxelor şi a consumului de energie cu minim 20 procente este imperativă reabilitarea termică a clădirilor.

Termoizolarea trebuie făcută cu polistiren de minimum 15 cm

Producătorii de polistiren spun că, în cazul faţadelor, utilizarea unui polistiren EPS 80 şi cu o grosime de minimum 15 cm, "nu de 10 cm cum se obişnuieşte în prezent" ne va ajuta să respectăm termenele pe care ni le-am asumat. "Este necesară o termoizolare cu polistiren de minimum 15 cm din cauză că reabilitarea se face o singură dată, nu se face acum cu 10 cm şi peste 5 ani revenim ca să mai punem 5 cm", declară Marin Cruţescu, explicând că există o strânsă legătură între certificarea energetică a clădirilor şi reabilitarea termică corectă.
"Principalul obiectiv este reducerea consumului de energie pentru că fiecare cetăţean este interesat să consume cât mai puţin, să polueze cât mai puţin ca să plătească cât mai puţin", a încheiat Marin Cruţescu, adresând tuturor beneficiarilor de lucrări de izolare să facă auditarea clădirilor pentru identificarea clasei energetice în care se încadrează şi îmbunătăţirea performanţei energetice
 
 • Currently 4.88/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.9 din 8 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gheorghe:
  Locuiesc intr-un bloc construit de comunisti(denoi) din bca foarte calduros.Ceace ni se impune costa 40 milioane asa ca incetati cu prostiile.
  2013-10-22, 06:10:45 (adresa: 5.14.138.*)
 2. de Geo anti limonada:
  Mananci bors gheorghe : statul, maria sa guvernul, nu a fost, nu este in stare sa atraga bani europeni in acest scop, in corelatie cu primariile, astfel ca asociatiile de locatari sa plateasca maxim 30% din lucrari, dar si mai putin ,daca exista cetateni ce au venituri mai mici... In alte tari, ce i-au trimis pe comunisti la plimbare (Ungaria, Cehia sau Polonia, ce s-au constituit in grupul de la Visegrad, iar comunistii lui iliescu si adrian nastase semnau tratate cu CSI, comunitatea muribunda sovietica , de pe timpul lui Boris Eltin), locatarii ce-si izoleaza cladirile sant scutiti de impozite, pana la 5 ani... Radeati ca prostii de Elena Udrea, ce a facut rost de bani europeni, acum stati cu deshtu -n gura, votanti uselisti imbecili...
  2013-10-22, 11:15:34 (adresa: 79.116.248.*)
 3. de gheorghe:
  Ai facut bors Geo:politica pestilentiala cu placarea blocurilor spre bucuria patronilor.Corectie Iliescu nu poate fi declarat comunist de vreme ce si-a tradat conducatorul si juramantul cand a intrat in PCR.
  2013-10-22, 12:48:00 (adresa: 5.14.138.*)
 4. de Geo anti limonada:
  Familia mea, (plus vecinii mei) , plateste(platesc) -in medie- cu 1200 pana la 1500 de lei noi mai putin , in 4 luni de iarna, decat in anii cand nu aveam termoizolare (exterioara si interioara), cand cheltuiam vreo 200 -300 de lei pe luna, pentru medicamente la copii, datorita frigului... Iar cand centrala termica isi va epuiza durata de viata imi pun panouri radiante, recte o factura ce nu va trece de 100 de lei pe luna, la 3 camere !!! Bravo Patronilor , ce au dat de lucru pe intreg lantul de termoizolare, nu sa stea la mana Guvernantilor Banditi... Ramai dumneata, gheorghe, cu ciorba reincalzita a lui iliescovici pe mai departe, argumentul dumitale m(ne) -a convins :) :) :)
  2013-10-22, 13:30:52 (adresa: 79.116.248.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

NATURA 15 Dumnezeu 15; natura 11 Hristos 11, Maria ...
“Natura Altfel”, un nou proiect FTMB

Pupincuristul asta de Ivascu este ministrul tipic ...
Se cere demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu

Rectificare - Iar industria este construita de cat ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

Ce anume mai contabilizati, din patrimoniul tarii, ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

adica eliminarea politiei rutiere si examen fara s ...
Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Piata farma

Real estate

Extern

Gadgeturi