Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Patronatele acuză: Sectorul de construcţii se află într-o fază critică

EvenimentData adaugarii: 2013-10-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Laurenţiu Plosceanu, ARACO: Încercăm să solicităm atât Guvernului, cât şi instituţiilor financiare mondiale consultări, întrucât acest sector nu trebuie sacrificat

Criza financiară declanşată în anul 2008 a afectat grav sectorul de construcţii din România, măsurile de austeritate determinând reducerea semnificativă a portofoliului de proiecte finanţate atât de la bugetul de stat, cât şi cele finanţate din surse private. Numai anul trecut, durata medie de recuperare a unei creanţe, pentru companiile din sectorul de construcţii, s-a situat la nouă luni, iar rata medie a profitului pe 2012 a atins un prag negativ, respectiv -10%, în timp ce o treime din firmele de construcţii au declarat stare de faliment anul acesta.
Situaţia actuală arată persistenţa unor creanţe, de pe legislaţia veche, care zac neachitate, firme care plătesc TVA cu nouă luni înainte de a încasa creanţa,"amprenta politică care determină o fraudare a licitaţiilor, din cadrul sectorului de construcţii, în proporţie de 30%" şi o productivitate medie în scădere, importul de materiale de construcţii, în ţară, fiind cu 2,5 % mai mare decât nivelul exporturilor, a explicat Laurenţiu Plosceanu, preşedinte Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO).      
În aceste condiţii, asociaţiile patronale şi profesionale din cadrul sectorului de construcţii, ARACO, CIROM, APMCR, FGS FAMILIA au solicitat o clarificare a poziţiei guvernamentale, respectiv, finanţarea corespunzătoare a proiectelor asumate politic şi modificarea unor proceduri legislative pentru a resuscita acest sector, în cadrul căruia "asigurarea unui loc de muncă determină implicit existenţa a alte trei locuri de muncă în industriile complementare".   
"Evoluţia sectorului de construcţii se află într-o stare critică. Întârzierea finanţărilor, procedurile de insolvenţă, creanţele neplătite, absenţa unui program asumat de Guvern în ceea ce priveşte investiţiile şi lista poate continua. Practic nu vom şti peste iarna aceasta ce firme vor rămâne în picioare. Încercăm să solicităm atât Guvernului, cât şi instituţiilor financiare mondiale consultări, întrucât acest sector nu trebuie sacrificat. Este interesul economiei de ansamblu, cerem ca proiectele asumate politic să fie finanţate, nu vrem subvenţii, ci vrem ca acele proiecte viabile să fie definitivate ( exemplu: Comarnic - Braşov). Cerem ca programul de 10 miliarde minimal să fie asumat", a declarat  Laurenţiu Plosceanu în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate, ieri, pe tema stopării declinului sectorului de construcţii din România.

Finanţare pentru proiectele în derulare şi predictibilitate

Pe lista de cereri enunţate de Laurenţiu Plosceanu, principalele au vizat finanţarea pentru proiectele în derulare şi predictibilitate, pentru a încuraja investiţiile străine, din ce în ce mai rare din cauza neîncrederii oferite de mediul de afaceri. Totodată, reducerea semnificativă a CAS, începând cu 2014, precum şi readucerea TVA la 19% sunt considerate necesare de preşedintele ARACO.
În condiţiile în care băncile s-au retras, preferând să finanţeze statul, iar bugetul actual ignoră sectorul de construcţii, Plosceanu notează că "zona de investiţii a pierdut, ceea ce vrem să spunem este că maniera de alimentare a bugetului a dus la un blocaj. Problema de fond constă în faptul că suntem săraci, dar nu ne permitem să facem lucruri de proastă calitate. Nu preţul trebuie să fie singurul criteriu care să determine un câştig sau altul. În prezent, investiţiile private sunt sub 10%, statul fiind contribuitorul major", a mai declarat acesta.
Potrivit lui Laurenţiu Plosceanu: "România ar trebui să aibă mai mult curaj de a negocia cu Comisia Europeană finanţarea pe proiectele mai ample".


Datoriile cele mai mari către sectorul de construcţii le au autorităţile locale

"Să ne înţelegem, datoriile cele mai mari le au autorităţile locale. În luna martie, datoria statului către sectorul de construcţii a urcat la 1 miliard de euro. Anul acesta am avut trei-patru insolvenţe, iar exportul de materiale de construcţii nu este o nişă de piaţă foarte bună. În 2008, aveam 42 de fabrici, astăzi 20. Nu sunt premise pozitive pentru anul viitor", a declarat Claudiu Georgescu, şef APMCR.
Totodată, Claudiu Georgescu a enunţat necesitatea implicării Guvernului în proiectul de finanţare a locuinţelor sociale, care se manifestă pe un fond de proprietate de 90%, în condiţiile în care densitatea locativă este foarte mare în România. Acesta susţine elaborarea unui program coerent de construcţii de locuinţe ANL plus fonduri pentru Prima Casă, la costuri cu dobânzile în lei comparabile cu cele în euro.
"Programul Prima Casă, în proporţie de 90%, a fost dedicat cumpărării caselor vechi. S-a transformat într-o mare afacere bancară. România este una din ţările Europei cu o foarte mică mobilitate de muncă. Tot sistemul este piramidal, pornit din anii 90. Peste 90% din cetăţenii români îşi vând casele încrucişat. Astfel, vedem cum domeniul construcţiilor nu răspunde integral unor nevoi sociale, ci unor nevoi tranzacţionale", a mai afirmat Georgescu.

Instabilitatea guvernamentală afectează proiectele de investiţii 

"Una dintre marile probleme discutate anul trecut cu marii concurenţi europeni a vizat schimbările frecvente la Ministerul de Transporturi. Acestea au creat probleme liderilor executivi din zona drumurilor. Totodată, luptele interne duse în ceea ce priveşte reorganizarea administrativ-teritorială determină ca proiectele de investiţii să aibă de suferit. Acestea sunt în aşteptare şi fără finanţatori", a mai declarat Laurenţiu Pleosceanu.

Patronatele susţin introducerea unui mecanism de certificare a companiilor, o entitate distinctă a ramurii care să ofere grade de specializare, fără implicarea statului astfel încât firmele să se implice în proiecte care ţin de competenţa lor, în funcţie de gradul de specializare primit. 
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Orașele Sodoma și Gomora au fost distruse cu foc ...
  Pompierii au făcut progrese majore în stingerea incendiilor de vegetaţie din California

  huligani faradelege ...
  Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

  patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
  Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

  Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
  E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

  ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
  SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii