Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Finanţele, cu lupa pe averile persoanelor fizice

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2013-08-28

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Conform unui proiect de ordin al ministrului Finanţelor, persoanele fizice verificate sunt 
constrânse să declare toate bunurile mobile şi imobile din ţară şi străinătate
Printre cei vizaţi sunt cei care deţin multe terenuri şi animale sau cei care construiesc şi vând ca persoană fizică
Scopul acesteia este lărgirea bazei de impozitare şi detectarea celor care au acumulat averi importante fără să contribuie corespunzător la bugetul de stat

Ministerul Finanţelor Publice a stabilit modalitatea prin care poate constrânge persoanele fizice să-şi declare toate bunurile mobile şi imobile din ţară şi străinătate, inclusiv eventualele conturi deţinute, elaborând în acest sens un proiect de ordin de modificare a Codului de procedură fiscală. Scopul? Lărgirea bazei de impozitare şi detectarea celor care au acumulat averi importante fără să contribuie corespunzător la bugetul de stat.
Spicuind din proiectul de ordin privind stabilirea modelului declaraţiei de patrimoniu şi de venituri, precum şi a elementelor de patrimoniu şi de venituri ce trebuie declarate de persoana fizică supusă verificării situaţiei fiscale personale, deducem că acesta ar viza stabilirea corectitudinii plătirii impozitelor de către marii deţinători de terenuri (pe care persoanele fizice fac agricultură sau cresc animale), dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, precum şi de către persoanele fizice care obţin venituri din străinătate.
Declaraţia de patrimoniu şi de venituri ar urma să fie completată pe proprie răspundere, la cererea organelor de verificare fiscală în termen de două luni de la solicitarea acestora, dacă data corespunde demarării verificărilor, sau în maximum 15 zile, dacă cererea de depunere a declaraţiei s-a făcut după demararea verificărilor. Nerespectarea obligaţiei de depunere a formularului în termenele menţionate anterior se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.
"Prin această completare adusă Codului de procedură fiscală s-a instituit obligaţia persoanei fizice supusă verificării situaţiei fiscale personale de a depune o Declaraţie de patrimoniu şi de venituri, care se depune la solicitarea organului fiscal. Termenul de depunere al acestei declaraţii este de 60 de zile, în situaţia în care solicitarea are loc odată cu comunicarea avizului de verificare fiscală, sau în termen de 15 zile dacă solicitarea are loc în timpul verificării situaţiei fiscale personale. Nerespectarea obligaţiei de depunere a formularului Declaraţie de patrimoniu şi de venituri constituie contravenţie conform dispoziţiilor art. 219 alin.(1) lit. s) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 şi se sancţionează, conform dispoziţiilor art. 219 alin. (2) lit. i) din acelaşi act normativ, cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei", se arată în proiectul de ordin.
Case, iahturi, bijuterii, colecţii de artă şi animale de rasă
Ca atare, prin proiectul de ordin al ministrului Finanţelor Publice se reglementează elementele de patrimoniu şi de venituri care trebuie declarate de persoana fizică supusă verificării situaţiei fiscale personale, precum şi modelul şi conţinutul declaraţiei.
Conform proiectului, în declaraţia de patrimoniu şi de venituri, persoana fizică verificată va trebui să menţioneze, la cererea inspectorilor ANAF, ce bunuri imobile - terenuri, clădiri şi alte bunuri imobile - şi mobile deţine atât în ţară, cât şi în străinătate, fără a omite mijloacele de transport (terestre/navale/aeriene) înmatriculate/înregistrate, potrivit legii şi nici metalele preţioase - bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, antichităţi, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional sau universal, a căror valoare de achiziţie însumată depăşeşte 15.000 lei.
Legiuitorul menţionează în proiectul de ordin şi animalele pe care le are persoana fizică verificată, "inclusiv animale de rasă sau care participă la competiţii/curse, a căror valoare însumată depăşeşte 15.000 lei".
Conturi, plasamente şi poliţe de asigurare
În ceea ce priveşte activele financiare, în declaraţia pe proprie răspundere dată de persoana fizică verificată din punct de vedere al patrimoniului şi veniturilor va trebui să menţioneze ce conturi şi depozite bancare, fonduri de investiţii, forme echivalente de economisire şi investire, deţine în ţară şi în străinătate, dar şi ce plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate a făcut în perioada supusă verificării.
Persoanei fizice verificate i se cere să divulge orice alte bunuri are, titluri şi/sau deţineri a căror valoare individuală depăşeşte 10.000 lei, poliţele de asigurare, cu excepţia asigurărilor de răspundere civilă auto.
Venituri şi cheltuieli
Persoanei fizice verificate i se va cere să completeze în fomular şi care este cuantumul cheltuielilor personale şi al celor cu persoanele aflate în întreţinere, precum şi eventualele datorii înregistrate.
"De subliniat că aceste elemente de patrimoniu se declară pe fiecare categorie indiferent de locul situării, în ţară sau în străinătate", se arată în proiectul de ordin al ministrului Finanţelor, supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului. De asemenea, declaraţia va trebui să cuprindă şi veniturile realizate pentru care se aplică regimul de reţinere la sursă a impozitului, venituri realizate care nu sunt impozabile, precum şi veniturile scutite de impozit, potrivit legii. Şi aceste venituri se declară pe  "fiecare categorie şi sursă de venit indiferent de locul situării, în ţară sau în străinătate".
În iarnă, Fiscul a extins verificările 
În luna ianuarie a acestui an, după mai multe luni în care au fost verificate averile a 300 de persoane, Fiscul anunţa că a extins aceste acţiuni în cazul a 30 de persoane cu averi mari după ce au descoperit că acestea au depăşit "riscul minim acceptat" prin neplata impozitelor. 
"A fost identificată o categorie de risc fiscal semnificativ şi generalizat asociat veniturilor obţinute din străinătate de persoanele fizice, risc total asupra căruia a fost propus, în primă fază, un tratament alternativ, fiind desfăşurat un program de notificare având ca subiect conformarea la obligaţia de declarare a acestei categorii de venituri, adresat persoanelor fizice cu averi/venituri mari. Persoanelor în cauză li s-a adus la cunoştinţă atât obligaţiile fiscale care le revin, cât şi faptul că în perioada următoare vor fi declanşate verificări fiscale mai amănunţite pe acest segment", se arăta în strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2013-2015, citată de Mediafax.
Verificarea documentelor a fost declanşată la sfârşitul anului trecut. În document se aminteşte că, începând cu luna mai a anului trecut, odată cu depunerea declaraţiilor de venit pentru 2011, a fost lansat programul de verificare a persoanelor fizice cu venituri/averi mari, vizând un grup de peste 300 persoane.
Acţiunile de control sunt iniţiate în baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform căreia persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.
Cum verifică averile
Conform normelor metodologice de aplicare a procedurii de utilizare a metodelor indirecte de control, Fiscul verifică, într-o primă etapă, persoanele cu venituri mari fără să le notifice, pe perioada controlului urmând să solicite terţilor, inclusiv plătitorilor de venit sau oricăror autorităţi sau instituţii publice, informaţii sau documente pentru stabilirea situaţiei fiscale reale. 
Verificarea persoanelor cu venituri mari se efectuează în mai multe etape, având drept scop determinarea stării de fapt fiscale reale, în funcţie de care se stabileşte dacă se poate dovedi provenienţa veniturilor şi dacă se va aplica impozit.
Prima etapă prespune stabilirea riscului probabil pentru un grup de persoane fizice sau pentru cazuri punctuale, la solicitarea unor instituţii sau autorităţi publice şi selectarea persoanelor fizice care vor fi verificate.
Pentru stabilirea bazei impozabile, organele fiscale folosesc metode indirecte, respectiv cea a sursei şi cheltuirii fondului, a fluxurilor de trezorerie şi a patrimoniului.
 
 • Currently 4.33/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.3 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Nelutu:
  Se adevereste(a cita oara)ca PNL este alcatuit din cei mai mari ticalosi si dusmani ai romanilor! Incepind cu alungarea lui Cuza si aducerea in locul sau a unui traista-n bat neamt pe post de rege,continuind cu Bratianu care afirma ca vrea Ardealul,dar fara ardeleni,iar in zilele noastre,odata ajunsi la guvernare inventeaza noi si noi taxe si impozite,noi biruri puse pe capul fraierilor care se mai straduiesc sa munceasca ceva in tara asta! Nu au nici cea mai mica intentie sa revigoreze economia,sa creeze locuri de munca in industrie turism si agricultura(nu locuri de munca in aparatul de represiune si in tot felul de institutii buigetare).se straduiesc sa asigure salarii si pensii nesimtite pentru bugetari si pentru aceasta impoziteaza la singe populatia care a facut greseala de a-i alege sa guverneze!
  2013-08-28, 12:57:38 (adresa: 92.84.17.*)
 2. de Mihai:
  Daca ar vrea sa faca ordine, ar tebui sa vada mai intai daca averea este facuta corect si apoi sa puna problema inmpozitarii. Consi der ca cea mai mare problema a Romaniei este faptul ca averile nu au fost facute cinstit. Marea lor majoritate s-a facut furand statul. Aceasta problema nu va dori nimeni sa o rezolve, asa ca marea majoritate va trai in saracie pe vecie!
  2013-08-28, 15:19:16 (adresa: 5.15.245.*)
 3. de maria:
  Nu fiti asa de pesimist dle Mihai. In Franta si in Europa, tari membre ale UE, institutie ce exista nu doar pentru a reclama pe unul sau pe altul din Romania, exista un astfel de sistem, foarte bine organizat, pentru controlul si depistarea imbogatirii prin furt si alte forme ilegale. IN Franta exista o lege ce permite FARA DREPT DE APEL anchetarea persoanelor la care sunt vizibile "SIGNes exterieures de richesse". Aceste semne de imbogatire evidente - desi e vorba de un cetatean cu venituri ce nu justifica achizitionarea unei vile luxoase, a unor automobile teribile sau petrecerea de concedii in zone extrem de costisitoare - atrag imediat atentia si ancheta fiscului. Nimeni nu contesta, aceasta legislatie, nimeni nu se poate eschiva. Asa de bine este organizat fiscul. In plus, are la conducere oameni competenti, impartiali, in relatii corecte cu politia economica. Nu este exclus ca UE sa fi cerut si Romaniei sa introduca o astfel de legislatie. Sperati dvs si noi toti ca vom avea un astfel de fisc..
  2013-08-28, 16:46:19 (adresa: 82.242.141.*)
 4. de sandel:
  Vilele la control cu bunchere subterane ,,piscine,case de vacanta obtinute din spaga coruptie si hotie!!!!! Totul trebuie verificat la milimetrru si cat mai repede posibil, hotii si talharii sant extrem de perversi si foarte bine organizati in clanuri mafiote!!!!!!!
  2013-08-28, 23:37:26 (adresa: 174.94.63.*)
 5. de Calin:
  Multi de aici habar nu au despre ce vorbesc.Pai talharii de la conducere nu urmaresc sa alinieze tara la normele UE.Daca o faceau eram demult in spatiul Schengen si aveam industrie.Nu se urmareste decat curatarea celor ce inca se descurca in strainatate muncind cinstit pt ca STATUL ROMAN i-a parasit si i-a lasat pe strazi fara locuri de munca.Sunt oamenii ce au reusit sa se descurce prin sacrificii enorme iar acesti nemernici nu incearca decat sa caute surse suplimentare pt a fura ce a mai ramas.Au distrus toata economia romaneasca si sunt disperati ca nu mai au de unde fura.Nu e vorba de directive UE ptr ca aceste directive sunt mereu LUCRATE de catre parlament pentru a fi in avantajul lor,a clasei politice.Si va mai mirati de ce nu ne accepta?
  2013-08-29, 05:32:39 (adresa: 187.82.59.*)
 6. de cetatean:
  Trebuie intai controlati la averi si venituri politistii, procurorii, judecatorii, sefii de fisc, primarii, consilierii patriarhali, protoiereii, popii din marile orase ! Acolo evaziune ! DOAMNE MILUIESTE_LE buzunarele !
  2013-09-01, 16:51:00 (adresa: 213.233.67.*)
 7. de @ cetatean:
  Mare dreptate ai ,cetatene,controlati la sange Suprastructura sociala angajata pe banii statului.Dar cine sa o faca? Doar sa imprumutam personalul specializat al fiscului German ,daca asta este o misiune a Comisariatului UE.Ma tem insa ca fiscul nostru ii va pandi pe cei ce muncesc din greu afara ,sa-i praduiasca la "trecatori" conform principiului CAP-ist : "sa munceasca prostii-afara ,sa traim si noi in tara! ".
  2013-09-01, 18:06:06 (adresa: 92.84.126.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Bacovia,din regatul cel bacovian ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

Nu mai este nicio indoiala. Romanii s- au convins. ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

Ilie una cu Alah,mai baga ...
Cutremur puternic luni dimineață: Cel puțin trei persoane au murit și peste 100 au fost rănite

PROBA e mama justiţiei. Cine frânează şi ASCUN ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
Noul președinte al Columbiei, Ivan Duque, și-a anunțat drept prim obiectiv «corectarea» acordului cu gherilele FARC

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Business Style

Actualitate