Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

În lipsa taxării inverse la cereale, evaziunea de la vecini se mută la noi

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2013-03-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Preşedintele Federaţiei Pro Agro, Alexandru Jurconi, a afirmat că deţine informaţii potrivit cărora CE a respins propunerea României de a prelungi taxarea inversă pe cereale şi plante oleaginoase
Alternativa ar fi "modificarea unei directive de TVA, care ar urma să se producă, la propunerea Comisiei, în Consiliul Ecofin în aprilie"


Neprelungirea termenului până la care România ar putea aplica taxarea inversă la cereale şi oleaginoase va "muta" evaziunea fiscală din Bulgaria şi Ungaria în România, a declarat ieri Alexandru Jurconi, preşedintele Federaţiei Pro Agro, precizând că această taxare inversă a adus la bugetul statului sute de milioane de euro de când a fost implementată, în urmă cu trei ani. "Taxarea inversă pe cereale şi plante oleaginoase este miza domeniului fiscal pe anul bugetar 2013, ca să nu mai vorbesc de încărcătura fiscală a anilor următori. În termeni simpli, taxarea inversă la cereale şi plante oleaginoase a adus la bugetul statului sute de milioane de euro. În condiţiile în care state din jurul nostru ca Ungaria şi Bulgaria au deja în aplicare sau urmează să aplice această măsură, înseamnă că pe lanţul cerealelor şi plantelor oleaginoase, plantelor tehnice de tipul soiei, taxarea inversă va avea un efect benefic la ei", a afirmat Jurconi, citat de Mediafax, subliniind că "dacă România nu va prelungi taxarea inversă, va exista tendinţa ca evaziunea fiscală din aceste state să se mute în România, aşa cum s-a întâmplat şi invers pentru o perioadă scurtă de timp, până când au introdus această măsură".
Preşedintele Pro Agro a declarat că, din informaţiile disponibile, propunerea României de a prelungi apkicarea taxării inverse pe cereale şi plante oleaginoase a fost refuzată de Comisia Europeană, iar "singura şansă o reprezintă modificarea unei directive de TVA, care ar urma să se producă, la propunerea Comisiei, în Consiliul Ecofin în aprilie".


"Un şir nesfârşit de firme - fantomă ar renaşte în agricultură"

Avertizând că lipsa modificării directivei TVA şi a introducerii taxării inverse într-o anexă va aduce România într-o "situaţie mai rea decât acum trei ani", când s-a început aplicarea taxării inverse, Jurconi a prognozat că în următoarea perioadă ar putea înflori firmele - fantomă care cer returnarea TVA. "Acest lucru ar însemna pentru România un şir nesfârşit de rambursări de TVA pe lanţul cerealelor, un şir nesfârşit de firme - fantomă care vor renaşte în agricultura şi producţia cerealieră autohtonă şi un şir nesfârşit de firme bulgăreşti şi ungureşti care vor veni şi care se vor localiza pentru a se bucura de această nouă felie de tort evazionistă pe care, dintr-o neşansă, s-ar putea să le-o punem la dispoziţie", a mai spus Jurconi.

Guvernul a cerut CE prelungirea taxării inverse până în 2015

În toamna anului trecut, Guvernul a cerut CE ca termenul până la care România poate aplica taxarea inversă la cereale, şi care expiră în luna mai 2013, să fie prelungit cu încă doi ani, bazându-se inclusiv pe faptul că Bulgaria şi Ungaria au cerut la rândul lor o astfel de derogare, iar un refuz ar genera discriminări.
Prin introducerea taxării inverse la comerţul cu cereale între firme, taxa pe valoarea adăugată este aplicată la finalul lanţului comercial.
În iunie 2011, Guvernul a decis să aplice taxarea inversă la cereale şi plante tehnice pentru o perioadă de doi ani, autorităţile susţinând atunci că această măsură reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale, prin eliminarea "firmelor - fantomă" care nu plătesc taxa pe valoarea adăugată.
Ministerul Finanţelor estima că taxarea inversă la cereale şi plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane lei în 2011 şi 410 milioane lei în 2012. Potrivit datelor oficiale, România pierde anual din comerţul cu cereale sume de ordinul miliardelor de lei ca urmare a neplăţii TVA la bugetul de stat datorat pe circuitul comercial de către firmele de tip fantomă
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  ASA LE TREBUIE CA AU VOTATpesedeul ! ...
  Pensionarii vor primi mai putini bani

  NU TE MAI LUA DE BUCALBASA CATELARUL PiSD-eilor, n ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  Care loc de munca?-ati inchis fabricile si uzinele ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  Nu va este pe la nas comunistilor ca dupa 28 de an ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  CCR a sesizat Comisia de la Veneția

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Dezbaterile CN

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate