Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

ANRMAP nu mai are rol de consultant în achiziţii publice

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2012-07-27

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Guvernul a anulat obligaţia instituţiei de a emite puncte de vedere la solicitările de clarificare transmise de autorităţile contractante
Prin luarea acestei decizii, Executivul obligă autorităţile contractante "să dea dovadă de mai multă responsabilitate"


Guvernul a abrogat în şedinţa de miercuri prevederea potrivit căreia Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) era obligată să emită un punct de vedere la solicitările de clarificare transmise de autorităţile contractante/potenţialii ofertanţi/autorităţile de management privind interpretarea normelor de achiziţii publice. Decizia Executivului a fost argumentată prin faptul că autorităţile contractante "trebuie să dea dovadă de mai multă responsabilitate" pe parcursul procedurilor de achiziţie publică, dar şi cu eliminarea unei abordări neunitare a dispoziţiilor în domeniu, astfel încât să fie transmis "un semnal" autorităţilor contractante şi operatorilor economici pentru a "conlucra" cu experţi şi consultanţi în domeniul achiziţiilor publice.
La începutul acestei săptămâni, Institutul pentru Politici Publice (IPP) a cerut ANRMAP ca atunci când va modifica legislaţia achiziţiilor publice să "elimine orice ulterioară posibilitate de interpretare a legii", pentru a nu se mai pune instituţia în postura de "agenţie de consultanţă în relaţie cu entităţile care îi solicită puncte de vedere, inclusiv firme şi structuri de consultanţă/cabinete de avocatură ce prosperă, în acest moment, de pe urma legislaţiei neclare". "Legislaţia românească în achiziţii trebuie să fie simplă, suplă, clară, fără interpretări pentru a fi eficient aplicată", nota IPP într-un comunicat.
Alte cereri ale IPP priveau creşterea transparenţei procesului de achiziţii prin facilitarea accesului publicului la informaţii privind "toate etapele unei achiziţii publice, indiferent de sumă (de la anunţul de atribuire, la copia integrală a contractului şi a tuturor actelor adiţionale, până la procesul-verbal de recepţie a lucrării sau serviciului)". Potrivit IPP, aceste informaţii ar trebui să fie disponibile într-un singur loc - SEAP - şi organizate astfel încât să permită "oricărui cetăţean interesat, sortarea după multiple criterii de căutare".
"Legislaţia în materie nu trebuie să mai conţină prevederi de secretizare a informaţiilor legate de contractele de achiziţii făcute din bani publici sub niciun pretext, nici măcar acela al protejării secretului comercial", menţiona IPP.

IPP: 87% din populaţie consideră că achiziţiile publice nu sunt corecte

Reprezentanţii Institutului au mai cerut ANRMAP să întărească responsabilitatea autorităţilor contractante în elaborarea documentaţiei de atribuire, concomitent cu răspunderea directă cu privire la derularea contractului, să consolideze credibilitatea procesului, atât prin obligarea tuturor autorităţilor publice să intre în evidenţa Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, cât şi prin efectuarea de controale temeinice a modului de derulare a achiziţiei, prin sondaj, şi ulterior atribuirii contractului, la nivelul acelor contracte încadrate în anumite grade de risc preidentificate.
"Credibilitatea procesului - care astăzi atinge un nivel dramatic, în condiţiile în care 87% din populaţie consideră că achiziţiile publice nu sunt corecte - se va câştiga numai printr-o mai bună reglementare şi mai ales aplicare a prevederilor legate de conflictele de interese din achiziţii, o temă neabordată sistematic până acum de nicio conducere a Autorităţii, în pofida unor protocoale semnate între aceasta şi alte autorităţi/agenţii. Aspectul este menţionat, de altfel, şi în cel mai recent raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Verificare şi Cooperare pe Justiţie", menţiona IPP.

Mai multă eficienţă în cheltuirea banilor publici

Institutul de Politici Publice a solicitat, totodată, şefului ANRMAP ca atunci când va modifica legislaţia să "aducă eficienţă în cheltuirea banilor publici căutând să determine o piaţă cu adevărat liberă şi competitivă în achiziţii".
Menţionând că, în România, nu există din păcate o adevărată "piaţă a achiziţiilor publice", în prezent volumul actual fiind de aproximativ 10 miliarde de euro, IPP menţiona că "este imperativ necesară standardizarea unor intervale de preţuri la care autorităţile contractante pot achiziţiona de pe piaţă anumite produse/servicii/lucrări, un asemenea proces ducând la economii substanţiale în resursele publice".
"Studiile IPP, în continuarea rapoartelor anuale ale autorităţilor statului (vezi Raport Curtea de Conturi 2011), arată cum banii publici sunt în continuare risipiţi în contracte cu preţuri nejustificat de mari pentru aceleaşi categorii de produse sau servicii achiziţionate. Autorităţi contractante diferite plătesc preţuri diferite, de multe ori variind de la simplu la triplu sau chiar mai mult", menţiona IPOP în comunicatul remis presei
 
 • Currently 4.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  NATURA 15 Dumnezeu 15; natura 11 Hristos 11, Maria ...
  “Natura Altfel”, un nou proiect FTMB

  Pupincuristul asta de Ivascu este ministrul tipic ...
  Se cere demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu

  Rectificare - Iar industria este construita de cat ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  Ce anume mai contabilizati, din patrimoniul tarii, ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  adica eliminarea politiei rutiere si examen fara s ...
  Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: