Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

România mai are gaz pentru 15 ani

Eveniment - Roxana Dimache / roxana.dimache@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2011-10-28

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Rezervele de gaze naturale ar putea creşte, însă, după ce companiile care deţin concesiuni de explorare vor începe lucrările în Marea Neagră
ANRM: Un rol important pentru asigurarea aprovizionării cu gaze a României va fi crearea unei pieţe unice la nivel
mondial, la fel ca în cazul petrolului

Rezervele de gaze naturale ale României sunt estimate să acopere consumul pentru următorii aproximativ 15 ani, însă, ar putea creşte, după ce companiilor care deţin concesiuni de explorare vor începe lucrările în Marea Neagră, a declarat alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale (ANRM).
"Vom rămâne dependenţi de importul de petrol în viitor, avantajul este că pentru petrol este o piaţă mondială şi avem surse diverse de aprovizionare. În privinţa gazelor naturale, depedenţa de import este mai redusă, dar şi aici producţia este în scădere. Perspectivele imediate în privinţa gazelor naturale sunt mai încurajatoare decât la petrol, existând posibilitatea de noi descoperiri în zone adânci şi în Marea Neagră", a declarat, citat de Mediafax, Alexandru Pătruţi, prezent la un seminar pe tema energiei.
Potrivit preşedintelui Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale, un rol important pentru asigurarea aprovizionării cu gaze a României va fi crearea unei pieţe unice la nivel mondial, la fel ca în cazul petrolului.
Totodată, Pătruţi consideră că rezervele de gaze ale României vor creşte prin viitoarele descoperiri de gaze neconvenţionale. "Avem o estimare a resurselor naţionale de gaze neconvenţionale, dar cercetările sunt încă la început şi aşteptăm desfăşurarea lucrărilor de explorare care vor începe cu Chevron pentru a vedea în ce măsură pot fi confirmate aceste estimări. O altă companie care caută gaze neconvenţionale în România este MOL (Ungaria), în vestul ţării. De asemenea, şi Sterling (Canada) şi-a manifestat interesul pentru explorarea de gaze neconvenţionale într-un perimetru în Oltenia", a adăugat Pătruţi.

Unul dintre impedimentele explorării gazelor neconvenţionale este reprezentat de impactul asupra mediului

"Este delicat impactul exploatării acestor gaze neconvenţionale asupra mediului, trebuie să găsim răspunsuri în viitorul apropiat, având în vedere scăderea producţiei de gaze convenţionale", a precizat şeful Agenţiei Naţionale pntru Resurse Minerale.
Potrivit datelor prezentate de Pătruţi, rezervele sigure de petrol sunt de 54,88 milioane de tone, iar rezervele geologice se ridică la 2,02 miliarde de tone.
Rezervele sigure de gaze naturale se ridică la 109,2 miliarde metri cubi, iar rezervele geologice sunt de 660,6 miliarde metri cubi. România produce anual circa 11 miliarde metri cubi de gaze naturale. "Aceste cifre vin din însumarea rezervelor actuale", a spus Pătruţi.

Huila şi lignitul ne mai ajung câteva sute de ani

De asemenea, rezervele geologice de huilă sunt de 1,4 miliarde tone, la o producţie anuală de 2,3 milioane tone, iar rezervele geologice de lignit se ridică la 9,6 miliarde tone, la o producţie anuală de 30 milioane tone.
"Huila şi lignitului ne mai ajung câteva sute de ani.


Ambele aceste resurse sunt folosite în principal pentu producţia de energie electrică, şi mai puţin pentru producţia de energie termică", a mai spus Pătruţi.
Printre companiile care deţin perimetre concesionate în Marea Neagră se numără OMV Petrom, Exxon, Lukoil, Sterling şi MOL.

Chevron va începe forajul de gaze neconvenţionale în România

Grupul petrolier american Chevron va începe în 2012 forajul în România, în căutarea de gaze neconvenţionale, a declarat, ieri, directorul pentru România al companiei, Thomas Holst, într-un seminar cu tema dezvoltării sectorului energetic în Europa.
"Am început prospecţiunile seismice în luna august şi apreciem că vom fora prima sondă în a doua parte a anului 2012", a afirmat Holst.
El a adăugat că, pe lângă România, alte ţări precum Polonia, Franţa, Norvegia, Ucraina şi Suedia au rezerve potenţiale de gaze neconvenţionale.

Sterling Resources va investi, alături de alte două firme, 1 mld. dolari în Marea Neagră

Reprezentanţii consorţiului format din companiile Sterling Resources, PetroVentures şi Gas Plus i-au spus joi ministrului Economiei, Ion Ariton, că vor investi între 500 milioane dolari şi un miliard de dolari în explorarea de hidrocarburi din Marea Neagră.
"Ministrul Economiei, Ion Ariton, a primit, azi (joi - n.r.), delegaţia reprezentanţilor consorţiului format din companiile Sterling Resources, PetroVentures si Gas Plus, pentru explorarea de zăcăminte de hidrocarburi în Marea Neagră. Reprezentanţii consorţiului au anunţat că vor investi în următoarea perioadă între 500 de milioane şi un miliard de dolari în explorări în zonele Ana şi Doina, care fac parte din perimetrele Pelican şi Midia, concesionate de la statul român", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Reprezentanţii consorţiului au arătat că au finalizat toate negocierile şi procedurile cerute de legislaţia românească pentru reluarea explorărilor în perimetrele concesionate din Marea Neagră.
Directorul general al companiei canadiene Sterling Resouces, Mark Beacom, afirma în luna iunie că necesarul de investiţii în cele două perimetre petroliere ale companiei din Marea Neagră se ridică la 500 milioane de dolari, sume care pot fi obţinute "fără probleme",
Sterling Resources deţine active petroliere în Marea Britanie, România şi Franţa.
Contractul de concesiune încheiat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale cu Sterling Resources este în atenţia opiniei publice după ce Curtea Internaţională de Justiţie a decis în februarie 2009 că României îi revine 79,3% din teritoriul disputat cu Ucraina în procesul legat de delimitarea platoului continental la Marea Neagră.
Ulterior a început o dezbatere politică privind acordul cu Sterling, generată de o hotărâre a Guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu, aprobată la sfârşitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor Pelican şi Midia din Marea Neagră către compania canadiană.
Mai mulţi politicieni au afirmat, de mai multe ori, că Tăriceanu a acordat Sterling Resources mai multe drepturi decât erau prevăzute în contractul iniţial, şi au susţinut inclusiv rezilierea acordului.
În aprilie 2010 Curtea de Conturi a arătat, într-un raport referitor la acordul petrolier încheiat cu Sterling, că au existat "abateri de la legalitate şi regularitate, precum şi fapte pentru care sunt indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale".
 

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Consumatorul:
  Ar trebui ca noi românii să facem ceva împotriva preţurilor.Şi cred că vina este numai a piticilor care produc sub pământ gaze şi petrol.Pe ei nimeni nu-i controlează?! Cum de îşi permit să livreze firmelor care exploatează aceste resurse la alte preţuri scoase aşa din burtă?! Păi am ajuns noi oamenii să depindem de acei pitici din pământ care una două cresc preţul la petrol şi gaze?! Că firmele care ne vând nouă produsele petroliere, sunt nevoite să mărească preţul datorită creşterilor de preţ practicate de piticii din pământ. Apoi firmele mai şi măresc lunar salariile celor care lucrează pentru ei. Am auzit că un salariat la o fimă de gaze, avea acum un an 1000 de lei şi acum cică a ajuns deja la 5000 şi creşte în fiecare lună.Acum înţeleg de ce cresc preţurile la gaze şi carburanţi. Corect!
  2011-10-28, 16:14:11 (adresa: 188.173.205.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

ASA LE TREBUIE CA AU VOTATpesedeul ! ...
Pensionarii vor primi mai putini bani

NU TE MAI LUA DE BUCALBASA CATELARUL PiSD-eilor, n ...
Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

Care loc de munca?-ati inchis fabricile si uzinele ...
Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

Nu va este pe la nas comunistilor ca dupa 28 de an ...
Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
CCR a sesizat Comisia de la Veneția

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: