Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Raid pe piaţa bijuteriilor

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2011-06-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Protecţia Consumatorilor a confiscat peste jumătate din bijuteriile verificate
Patronatul Bijutierilor susţine că ANPC face doar presiuni pentru a promova "o lege anacronică" ce instituţionalizează marcarea
Acelaşi Patronat spunea anul trecut că 80% din bijuterii se vând pe piaţa neagră


Controalele efectuate de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, în urma cărora s-au confiscat 58% din bijuteriile verificate la nivelul a jumătate din ţară, au stârnit ample reacţii din partea Patronatului din domeniu. Subliniind faptul că, anul trecut, 80% din bijuterii erau vândute "la negru", preşedintele Patronatului Bijutierilor din România, Karl Heinz, a declarat pentru Curierul Naţional că, de fapt, cei de la Protecţia Consumatorilor nu vor decât să promoveze o "lege anacronică" prin care se instituţionalizează marcarea. "În primul rând, ANPC nu respectă legislaţia: de patru ani aceştia nu ţin examenul pentru autorizaţia de marcare. Noi credem că, prin acţiunile lor, nu fac decât să încerce să treacă o lege anacronică, cea prin care se modifică Ordonanţa 190/2000, şi prin care s-ar introduce marcarea instituţionalizată. Au mai făcut presiuni în acest sens, iar acum le fac din nou", a declarat Karl Heinz.
Proiectul la care face referire Karl Heinz prevede înfiinţarea unui Oficiu Naţional al Marcării prin preluarea tuturor drepturilor şi obligaţiilor Direcţiei de Metale Preţioase şi Pietre Preţioase, precum şi eliminarea autorizării operatorilor cu metale preţioase instituite prin OUG 190/2000 republicată, cu completările şi modificările ulterioare şi instituirea unui sistem nou de înregistrare.
Proiectul la care face referire Karl Heinz prevede înfiinţarea unui Oficiu Naţional al Marcării prin preluarea tuturor drepturilor şi obligaţiilor Direcţiei de Metale Preţioase şi Pietre Preţioase, precum şi eliminarea autorizării operatorilor cu metale preţioase instituite prin OUG 190/2000 republicată, cu completările şi modificările ulterioare şi instituirea unui sistem nou de înregistrare. Prin acelaşi act normativ se mai prevede instituirea obligativităţii informării specifice, dar şi a unui sistem nou de marcare obligatorie a articolelor din metale preţioase, precum şi a unui sistem de recunoaştere a altor mărci aparţinând altor state membre Uniunii Europene.

S-au confiscat 10 kg de bijuterii

În urma numeroaselor reclamaţii efectuate de persoane care au achiziţionat bijuterii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat, timp de patru zile (31 mai - 3 iunie a.c.), controale în 21 de judeţe şi în Capitală, descoperind că aproape jumătate dintre operatori nu respectă prevederile legale la comercializarea obiectelor şi bijuteriilor din metale preţioase şi pietre preţioase. "Comisarii ANPC, împreună cu specialişti din cadrul DGMPPPPK (Direcţiei Generale Metale Preţioase, Pietre Preţioase şi Proces Kimberley - n. red.), au avut ca principal obiectiv verificarea legalităţii marcării obiectelor din metale preţioase, depistarea mărcilor false sau neînregistrate la ANPC, iar în subsidiar respectarea celorlalte dispoziţii legale în materie", a anunţat ieri Autoritatea. 
Potrivit acesteia, dintre cei 330 de operatori verificaţi, la 142 (43%) s-au constatat nereguli, dintre cele 17 kilograme de bijuterii verificate fiind confiscate şi predate Trezoreriei Statului 9,9 kilograme, pentru abateri de la legislaţia în vigoare. "Au fost confiscate şi predate Trezoreriei Statului 9,9 kg bijuterii, din care 1,3 kg de bijuterii nemarcate şi 8,6 kg de bijuterii care aveau aplicate 15 mărci neînregistrate la ANPC", a comunicat Autoritatea. 
 Totodată, au fost aplicate 96 amenzi contravenţionale în valoare de 285.050 lei şi 53 de avertismente, iar pentru 17 operatori economici care comercializau bijuterii nemarcate sau neînregistrate la ANPC, au fost făcute propuneri de suspendare a autorizaţiei pentru efectuarea de operaţiuni cu metale preţioase şi au fost sesizate organele de cercetare penală.
Controalele vor fi continuate în perioada următoare şi la nivelul celorlalte judeţe.

Reguli care trebuie respectate la cumpărarea bijuteriilor

 - Nu achiziţionaţi bunuri din metale preţioase şi/sau cu pietre preţioase de la persoane neautorizate (autorizarea fiind obligatorie).
 
 - Informaţi-vă dacă obiectele din metale preţioase pe care le achiziţionaţi sunt marcate (marcarea fiind obligatorie). Bijuteriile trebuie să aibă aplicate marca de titlu şi marca de garanţie proprie/marca de certificare: 
 - Marca de titlu (semn convenţional, diferit în funcţie de conţinutul de metal preţios, exprimat în miimi, potrivit titlurilor legale din România: a) pentru aur: 375; 500; 585; 750; 833; 900; 916 şi aur fin 999; b) pentru argint: 750; 800; 875; 916; 925 şi argint fin 999; c) pentru platină: 950; d) pentru paladiu: 950 ; nu se înregistrează la ANPC.
 - Marca de garanţie proprie (se stabileşte de către operatorul economic producător intern, importator şi/sau vânzător cu amănuntul şi se înregistrează la ANPC. Marca de garanţie se înscrie astfel: a) pentru aur într-o elipsă; b) pentru argint într-un dreptunghi; c) pentru platină şi celelalte metale platinice într-un romb. 
 - Marca de certificare se aplică în cazul în care operatorul economic nu este autorizat sau nu doreşte să îşi aplice marca de garanţie proprie. Marca de certificare se aplică de către ANPC.
 - Evitaţi cumpărarea de bunuri din metale preţioase şi/sau pietre preţioase de la vânzătorii ambulanţi.
 - Adresaţi-vă ghişeelor pentru persoane fizice ale DGMPPPPK din Bucureşti şi din ţară pentru orice nelămurire sau suspiciune legată de produsul cumpărat, în vederea analizei de către specialiştii ANPC a obiectelor şi bijuteriilor din metal preţios.
 - Cereţi informaţii înainte de cumpărarea unei bijuterii despre caracteristicile exacte ale pietrei conţinute în aceasta. 
 - Asiguraţi-vă că bijuteria sau piatra achiziţionată are un certificat în care să fie descrise caracteristicile la vânzare ale pietrei.

Karl Heinz: ANPC nu a mai ţinut de 4 ani examenul pentru autorizaţia de marcare

Contactat telefonic, Karl Heinz, preşedintele Patronatului Bijutierilor din România, s-a arătat nemulţumit de activitatea ANPC, susţinând că aceasta face doar presiuni pentru a promova "o lege anacronică", prin care s-ar introduce marcarea instituţionalizată. "În primul rând, ANPC nu respectă legislaţia: de patru ani aceştia nu ţin examenul pentru autorizaţia de marcare. Noi credem că, prin acţiunile lor, nu fac decât să încerce să treacă o lege anacronică, cea prin care se modifică Ordonanţa 190/2000, şi prin care s-ar introduce marcarea instituţionalizată. Au mai făcut presiuni în acest sens, iar acum le fac din nou", a declarat Karl Heinz pentru Curierul Naţional.
În urmă cu un an, acesta afirma că 80% din totalul materialelor preţioase vândute la noi în ţară reprezintă cota de piaţă deţinută de comercializarea "la negru". "Spre deosebire de celelalte state membre ale Uniunii Europene, piaţa bijuteriilor din România este caracterizată prin ponderea comerţului "la negru". Astfel, piaţa oficială a bijuteriilor în ţara noastră este de 15-20%, în timp ce în celelalte state aceasta are un volum semnificativ din totalul vânzărilor", a subliniat reprezentantul PBR, adăugând că, lunar, în România se vinde în mod legal aproximativ o tonă de material preţios. "Lunar, în mod legal se vinde în jur de o tonă de bijuterii: 600 de kilograme de argint şi 400 de aur", a spus Heinz.
"Sfătuiesc consumatorii să achiziţioneze bijuterii din metale preţioase numai de la persoane autorizate. Asiguraţi-vă că bijuteria este însoţită de un certificat de calitate din care să reiasă conţinutul de metal preţios, calitatea şi masa pietrei preţioase înglobată în montură. Pentru orice nelămurire sau suspiciune legată de bijuteria achiziţionată, consumatorii se pot adresa specialiştilor Direcţiei Generale de Metale Preţioase şi Pietre Preţioase şi Proces Kimberley (DGMPPPPK) din cadrul ANPC în vederea analizei obiectului respectiv", a declarat Constantin Cerbulescu, preşedinte ANPC.
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
  Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

  In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
  Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: