Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Piaţa repartitoarelor, verificată la sânge de Concurenţă

Eveniment - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2010-11-30

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Consiliul Concurenţei suspectează posibile înţelegeri între SC Elsaco SRL, SC Ista Romania SRL şi SC Techem Energy Service SRL
ANRSC - bănuită că ar fi încălcat prevederile Legii concurenţei prin reglementările privind montarea şi exploatarea montarea repartitoarelor de costuri pentru căldură


Consiliul Concurenţei a anunţat ieri că a declanşat din oficiu o investigaţie pe piaţa serviciilor de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru căldură din România, ancheta referindu-se la o posibilă înţelegere privind împărţirea pieţei între trei operatori, respective SC Elsaco SRL, SC Ista Romania SRL şi SC Techem Energy Service SRL.
"Investigaţia are ca obiect şi posibila încălcare a Legii Concurenţei de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). Astfel, se are în vedere analiza prevederilor cu un posibil impact anticoncurenţial din legislaţia specifică acestui sector, respectiv montarea şi exploatarea repartitoarelor de costuri pentru căldură", a comunicat ieri autoritatea.
Potrivit acesteia, inspectorii de concurenţă au efectuat o serie de inspecţii inopinate la sediile sociale şi punctele de lucru ale agenţilor economici investigaţi, urmând să analizeze documentele şi informaţiile obţinute.
"Acordăm o atenţie deosebită acestui domeniu, având în vedere că orice formă de restrângere sau împiedicare a concurenţei afectează direct interesele consumatorilor. Vom recurge la toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie pentru menţinerea concurenţei, astfel încât toată lumea să aibă acces la aceste servicii, la preţuri competitive", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

ANRSC a elaborat normele tehnice cu trei ani mai târziu decât legea

Potrivit normei tehnice aprobate prin Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010, publicat în M.O.


nr. 501 din 20 iulie 2010, care a fost elaborată cu trei ani întârziere faţă de Legea 230/2007, stabileşte că o repartizare echitabilă a consumului de energie termică între diferitele categorii de consumatori (din apartamente cu sau fără repartitoare sau apartamente cu centrale termice individuale), se va face prin determinarea cât mai corectă a cotei procentuale care se ia în calcul la stabilirea consumului comun.
Consumul total de energie termică pentru încălzire dintr-un condominiu cu repartitoare de costuri se împarte în consumul comun şi consumul individual. Consumul comun cuprinde căldura cedată de conductele (izolate sau neizolate) cuprinse între contorul de energie termică şi coloanele de distribuţie; căldura cedată de coloanele de distribuţie din condominiu care traversează spaţiile comune; căldura cedată de corpurile de încălzire aflate în proprietatea comună (casa scării, uscătorii, spălătorii etc.). "Cota procentuală din cantitatea totală de energie termică pentru încălzire aferentă părţilor comune se determină proporţional cu indicaţiile unui repartitor comun", se arată în documentul ANRSC.
În ceea ce priveşte consumul individual al tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie, acesta cuprinde căldura cedată de coloanele de distribuţie (izolate sau neizolate) care traversează proprietăţile individuale; căldura cedată de coloane de încălzire "ţevi îngroşate", ce au rol de corpuri de încălzire; căldura cedată de corpurile de încălzire din fiecare proprietate individuală, pe care sunt sau nu montate repartitoare de costuri.

Proprietarii trebuie să predea firmei de repartitoare inventarul conductelor, coloanelor şi corpurilor de încălzire

În blocul cu repartitoare, cota procentuală se va determina ca raport între numărul de unităţi de consum înregistrate de repartitorul montat în spaţiile comune şi numărul total de unităţi înregistrate de toate repartitoarele din bloc. Această metodă se poate aplica numai dacă se determină suprafaţa echivalentă termic din spaţiile comune, sarcină care revine firmei de repartitoare şi nu asociaţiei de proprietari.
Pentru determinarea acestei suprafeţe, asociaţia de proprietari trebuie să predea firmei de repartitoare un inventar cu lungimi, diametre, izolaţii termice existente, ale conductelor, coloanelor de distribuţie şi corpurilor de încălzire din spaţiile comune (subsol, casa scării, uscătorii, spălătorii), precum şi a coloanelor de distribuţie cu sau fără izolaţie termică ce trec prin apartamente (art. 39 din Normă). Cotele procentuale fixe de 30% şi 50% se vor aplica numai în condominiile în care asociaţia nu a reuşit să facă acest inventar.

Localitate         Preţ de facturare la populaţie         Preţ local de referinţă stabilit
                       în vigoare la 31.10.2010 - lei/Gcal     pentru anul 2011-lei/Gcal
Bucureşti                           124,00                                                124,00
Piteşti                                 198,50                                                 198,50
Braşov                                 191,73                                                191, 73
Botoşani                             183,50                                                 183,50
Brăila                                 192,00                                                  193,58
Cluj-Napoca                      165,00                                                  165,00
Constanţa                          150,00                                                  150.00
Galaţi                                167,44                                                   167,44
Craiova                             194,08                                                   194,08
Oradea                               174,71                                                   174,71
Ploieşti                                121,92                                                   121,92
Suceava                             185,48                                                    185,48
Tulcea                                150,00                                                   150,00
Râmnicu Vâlcea                 138,73                                                   138,73

Autorităţile administraţiei publice locale implicate pot aproba preţuri de facturare la populaţie la nivelul localităţii mai mici sau mai mari decât preţul local de referinţă calculat, majorând sau diminuând astfel subvenţiile proprii necesare.

 
 • Currently 4.75/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.8 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de bota octavian:
  este revoltator ce fac cei de la ISTA..in Oradea , am doua camere, dupa calculul facut in perioada 08.10 / 26.10.2010, am de plata contravaloarea a 194, 52 unitati din care 102, 33 sunt unitati de consum individual si 92,19 unitati consum comun. Asta zic ei ca se calculeaza conform ordinului 343/2010 a ANRSC...., asociatia de proprietari spune ca nu poate sa faca nimica......este revoltator sa platesc aproape jumate din unitatile de caldura la consumul comun....... sper ca acest mesaj sa ajunga unde trebuie...cu respect Bota Octavian
  2010-11-30, 13:29:51 (adresa: 79.113.21.*)
 2. de ANGHELE DANIEL:
  si eu sunt de aceeasi parere ca ne jumulesc de bani ,eu in apartament cu 2 camere si cu 3 calorifere in casa DO;SU;BU; acum mi-au bagat si al 4 -lea calorifer asa apare pe ultima factura BA; index vechi 0,00 index nou 288.00 factor amplas. 0,80 unitati 19,79 poate sa-mi explice cineva cum se incaseaza mentionez ca nu am nici macar teava tur retur la baie ,stau la ultimul etaj.
  2010-12-20, 13:58:00 (adresa: 79.118.177.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

pisha: deci tu o ai mai mica decat inflația! ...
Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

decat ca tot la parnaie ma pensionez! ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

dragnea, infractorul criminal, analfabetul sef, vo ...
Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

Precizare in legatura cu inflatia: romanilor le pl ...
Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

Discover The Secret 3-Step Amazon Formula & Start ...
Modalități de imprimare textile - ce înseamnă și ce obiecte poți imprima

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: