Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

AVAS este încă acţionar la 400 de societăţi

Eveniment - Afrodita Cicovschi
(citeste alte articole de acelasi autor »)Grăbit să-şi ocupe fotoliul de deputat, fostul preşedinte al AVAS, Teodor Atanasiu, nu a reuşit să privatizeze cele 283 de societăţi comerciale incluse în programul pentru 2008

Data adaugarii: 2008-12-30

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

La 65 dintre acestea, Autoritatea deţine pachetul majoritar de acţiuni
O parte dintre ele fac parte din domeniul energetic
Numai institutele de cercetare care au dificultăţi economico-financiare vor fi privatizate

Înfiinţată în 2004 ca urmare a comasării Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Bancare cu Autoritatea pentru Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) mai are încă în portofoliu 400 de societăţi comerciale, dintre care la 65 deţine pachetul majoritar de acţiuni.
În urma solicitării Curierului Naţional, reprezentanţii AVAS ne-au informat că acestea din urmă sunt din domeniul energiei, al industriei de apărare şi al resurselor minerale, cercetare-dezvoltare, industrie şi agricultură, în timp ce societăţile la care AVAS este acţionar minoritar fac parte din domenii de activitate extrem de variate (industrie, agricultură, transport, comerţ etc.).
"Lansarea la privatizare a societăţilor comerciale la care AVAS este acţionar majoritar se va face în funcţie de importanţa societăţii comerciale în contextul economic, în funcţie de existenţa unor strategii punctuale sau globale de privatizare", ne-a informat instituţia, precizând că participaţiile minoritare rămase la societăţile comerciale din portofoliul AVAS vor fi ofertate în funcţie de gradul de promptitudine cu care societăţile răspund solicitărilor AVAS de întocmire şi transmitere a documentaţiei necesare în procesul de privatizare, precum şi de situaţia juridică şi patrimonială a acestora.

Valorificate prin metodele pieţei de capital

Astfel, pentru societăţile tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti, procesul de valorificare se va realiza prin metode specifice pieţei de capital, conform prevederilor legale în vigoare, respectiv prin vânzare specială la ordin, ofertă publică secundară de vânzare, răspuns la oferta publică de cumpărare/preluare. În ceea ce priveşte atractivitatea pachetelor minoritare pe piaţa de capital, trebuie precizat faptul că piaţa de capital din România este puternic influenţată de evoluţia economică a societăţilor listate, de fluctuaţiile monedei naţionale în raport cu principalele valute, de evoluţia pieţelor de capital internaţionale şi nu în ultimul rând de dimensiunea pachetelor de acţiuni.
"Pentru societăţile comerciale de tip închis, pachetele minoritare de acţiuni vor fi valorificate prin metodele permise de legislaţia în vigoare: licitaţie, negociere pentru acordarea dreptului de preferinţă în cazul pachetelor de acţiuni rezultate din majorarea capitalului social al societăţilor emitente cu valoarea unor terenuri pentru care acestea au obţinut titluri de proprietate ulterior privatizării, negociere pentru acordarea dreptului de preferinţă cumpărătorilor (sau succesorilor în drepturi ai acestora) din contractele de privatizare anterioare etc", mai susţin reprezentanţii AVAS.

Anul 2008 a adus doar 37 de contracte

Susţinând că, până la 15 decembrie a.c., au fost încheiate 37 contracte de vânzare-cumpărare acţiuni, din care la 5 societăţi deţinea pachete majoritare de acţiuni, Autoritatea menţionează că, "pentru două societăţi comerciale lansate la privatizare, procesul nu s-a finalizat deoarece solicitările ofertanţilor depăşeau cadrul legal în materia privatizării". Potrivit AVAS, "în măsura în care se va realiza modificarea cadrului legislativ în materia privatizării referitor la societăţile comerciale cu profil de cercetare-dezvoltare, care trebuie armonizat cu normele Uniunii Europene în domeniul ajutorului de stat, vor fi scoase la privatizare unele dintre aceste societăţi, care au o situaţie economico-financiară mai dificilă".

839 mil. lei, încasaţi în primele nouă luni

AVAS a încasat 838.811.000 lei din privatizările efectuate în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 46,56% faţă de perioada similară a anului trecut. "Veniturile încasate de AVAS în primele nouă luni ale anului 2008 sunt de 954.106 mii lei şi de 805.099 mii lei în 2007. Valoarea sumelor încasate din privatizare în primele nouă luni ale anului 2008 este 838.811 mii lei şi de 572.305 mii lei pentru primele nouă luni ale anului 2007", nota AVAS.
În anul 2008, până la jumătatea lunii noiembrie, AVAS a încheiat cinci contracte de vânzare-cumpărare de acţiuni pentru pachete majoritare, respectiv Olimp Estival, Master Bucureşti, SPID Tg. Mureş, Agromec Vinetea şi Recons Iaşi, Alicom Amzei Bucureşti, capitalul social vândut fiind de circa cinci milioane lei. Pentru alte trei societăţi comerciale s-a revocat oferta la solicitarea Comisiei Europene, deoarece ofertele cuprindeau posibile elemente de ajutor de stat (INAR Braşov, ISCIR - CERT Bucureşti, ITEC Brazi).
La jumătatea lunii, AVAS anunţa şi revocarea ofertei de privatizare a Cupru Min Abrud din cauza situaţiei economice nefavorabile. De asemenea, pentru trei societăţi comerciale nu s-a încheiat contract de vânzare-cumpărare (Industrializarea Laptelui Bistriţa, Casstil Bucureşti, Iprochim Bucureşti), iar alte două societăţi comerciale (Băneasa (IPRS) Voluntari şi Minbucovina Vatra Dornei) sunt în proces de lichidare.

Ofertele Aero Vodochody au fost respinse

Negocierile pentru ofertele de privatizare ale societăţilor Avioane Craiova şi IAR Ghimbav au părut trase la indigo. Ofertantul, constructorul de aeronave ceh, Aero Vodochody, deşi a fost selectat în ambele cazuri, nu a reuşit să satisfacă cerinţele AVAS.
În cazul Avioane Craiova, conform informaţiilor AVAS, negocierile au eşuat deoarece constructorul ceh a dorit inserarea unor clauze contractuale care au excedat cadrul legal existent şi oferta Autorităţii şi nu au putut fi luate în considerare.
Aero Vodochody dorea garanţii din partea statului român că, între data semnării contractului şi data transferului dreptului de proprietate, Avioane Craiova SA nu va intra în faliment şi realizarea de către AVAS, între data semnării şi data finalizării, a unui program de restructurare, cu disponibilizări colective de personal.
De asemenea, compania cehă dorea despăgubiri pentru ceea ce va găsi în societate care să meargă până la 50% din preţul oferit. Aero Vodochody a susţinut că în timpul negocierilor nu au cerut niciodată nimic care să fie în contradicţie cu legile în exerciţiu sau cu procedurile licitaţiei.
În ceea ce priveşte IAR Ghimbav, AVAS a anunţat că a decis neprelungirea ofertei de vânzare, deoarece până la data de 16 decembrie, termenul limită de valabilitate a ofertei, nu a ajuns la o înţelegere cu ofertantul Aero Vodochody.
Preşedintele constructorului ceh, Igor Hulak, a declarat că societatea nu a putut face o ofertă mai mare deoarece aceasta reflectă situaţia actuală a societăţii. "Oferta noastră a reflectat situaţia actuală a IAR Ghimbav, iar după îmbunătăţirea primei oferte, am decis să ne oprim", a spus Igor Hulak.

"Antibiotice", amânată pentru a nu afecta preţul de vânzare

La începutul lunii martie AVAS a hotărât publicarea anunţului de revocare a ofertei de vânzare a societăţii Antibiotice Iaşi, societate evaluată la peste 130 milioane de euro şi restituirea integrală a sumelor plătite de investitori pentru dosar şi accesul la camera de date.
Tot atunci, Autoritatea a anunţat că va relansa societatea la privatizare folosind o metodă conformă cu cerinţele Comisiei Europene şi care să ţină cont de importanţa economică şi socială a SC Antibiotice SA Iaşi.
Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat pe 2 martie, la Alba Iulia, că a solicitat Guvernului să amâne privatizarea societăţii Antibiotice Iaşi, deoarece scandalurile din jurul acestei privatizări ar fi afectat preţul de vânzare.
Mai mult, Teodor Atanasiu a negat faptul că privatizarea societăţii ieşene ar fi urmat să fie netransparentă şi a respins acuzaţiile privind interese imobiliare, afirmând că cele 40 de hectare de teren ale Antibiotice au o valoare mult mai mică decât cea vehiculată, preţul de pornire al licitaţiei fiind mai mare decât valoarea terenului.
El a ţinut să precizeze că Antibiotice deţine doar trei procente din piaţa autohtonă de medicamente, astfel că preluarea de către un investitor nu ar fi de natură să bulverseze piaţa medicamentelor sau să aibă impact major asupra preţurilor acestora. Acţionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului cu o deţinere de 53,02%. SIF Oltenia (SIF5) deţine 10,10%.

Avea de privatizat 283 de societăţi

La sfârşitul lunii ianuarie 2008, reprezentanţii AVAS au previzionat pentru acest an realizarea unor venituri obţinute din activitatea de privatizare şi administrare a participaţiilor statului de 1,542 miliarde lei. Potrivit unui comunicat de presă emis de Autoritate, în  programul de privatizare al AVAS pentru 2008 au fost incluse 283 de societăţi comerciale.
Acestea au fost stabilite în funcţie de portofoliul Autorităţii, în condiţiile în care, la începutul anului 2006, AVAS finalizase privatizarea a peste 90% din societăţile pe care le deţinea, dar preluase portofoliul OPSPI din domeniul energetic şi al apărării, unde legislaţia în vigoare nu permitea privatizarea.
Astfel, obiectivele stabilite de AVAS pentru anul 2008 au avut în vedere selectarea societăţilor comerciale din portofoliul instituţiei care pot fi oferite la privatizare, iniţierea procedurilor de privatizare pentru societăţile din portofoliul AVAS, care fac parte din programul de privatizare, vânzarea pachetelor minoritare cotate la Bursă şi modificarea legislaţiei în conformitate cu cerinţele Comisiei Europene.
Societăţile minoritare au fost selectate în funcţie de valoarea de piaţă, rapiditatea estimată pentru finalizarea contractului de privatizare şi volumul tranzacţiilor din ultimele şase luni.

OPSPI a revenit la Ministerul Economiei

La data de 22 decembrie, Camera Deputaţilor a decis revenirea Oficiului pentru Privatizare şi Participaţiile Statului (OPSPI) în subordinea Ministerului Economiei, astfel încât acesta să nu mai fie administrat de AVAS. De altfel, cu numai câteva zile înainte, noul ministru al Economiei, Adriean Videanu, declarase, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate, că a fost o greşeală transferarea companiilor energetice în subordinea AVAS, că acestea ar trebui să fie în subordinea Ministerului Economiei, motiv pentru care a recomandat chiar anularea ordonanţei OPSPI. "Eu cred că a fost o greşeală transferarea actorilor energetici în subordinea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru că AVAS are menirea de a privatiza şi nu de a face seturi de politici. Companiile energetice ar trebui să fie în subordinea Ministerului Economiei", a precizat Videanu. Acesta a mai spus că inclusiv Compania Energetică Naţională (CEN) ar trebui să fie transferată în subordinea Ministerului Economiei, prin anularea OUG 101/2006, privind reorganizarea AVAS. De asemenea, o parte din societăţile producătoare de energie din OPSPI sunt aceleaşi din care ar trebui să se formeze CEN.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Dragos:
  Ce salariu are Atanasiu la AVAS ? si cat trebuie sa bage in pusculitza PNL din acesti bani ?
  2008-12-30, 11:35:46 (adresa: 81.181.186.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

fiind in nato si avand acces la arma nucleara si f ...
Vladimir Putin ameninţă NATO

Primar Mutu, Pastreaza bani si pentru igienizar ...
Primăria Sectorului 6 continuă în luna iulie, alături de Orchestra Simfonică Bucureşti, proiectul SalutCULTURA

La TVR emisiunea agrara erau oameni de afaceri (nu ...
Situația pestei porcine africane (PPA) în România

Incepem sa ne invatam cu alt tip de infomatii, con ...
Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

Dupa miscarile neamtului sigur va avea un al doile ...
Sentința finală în cazul lui Dragnea ar putea fi grăbită.

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: