Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

România, ţara grevelor

Eveniment - Afrodita Cicovschi
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2008-04-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Executivul, strâns cu uşa în an electoral
Investitorii străini rămân fără forţă de muncă ieftină

Nemulţumirile românilor faţă de autorităţi au luat amploare în ultimul timp. Exemplele de anul acesta sunt mai mult decât concludente. Fie că a fost vorba despre greve ale transportatorilor, ale cadrelor didactice sau ale angajaţilor din CFR, protestele s-au adresat, mai devreme sau mai târziu, guvernanţilor. Executivul este strâns cu uşa: este an electoral şi trebuie să ia o decizie. Numai că revendicările sindicaliştilor sunt legate de bani, iar bani nu prea sunt. Ideea a fost avansată chiar de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, potrivit căruia mişcările de protest din ultima perioadă au apărut pe fundalul campaniilor electorale succesive care se vor întinde până în 2010.
Vicepreşedintele PNL a adăugat că orice mişcare de protest câştigă susţinerea unor partide în scop electoral. "Au apărut şi situaţii iraţionale, cu mişcări de protest ale agricultorilor privind motorina, deşi este cea mai avantajoasă formulă de subvenţie până în prezent, precum şi ale pensionarilor, în contextul în care veniturile acestora au crescut fără precedent", a mai spus ministrul.
Nici pentru investitori situaţia nu e roz. Vremurile în care Estul Europei oferea mână de lucru ieftină au apus de mult, muncitorii români recurgând şi ei la proteste pentru mărirea salariilor. Este cazul celor de la ArcelorMittal, al celor de la Dacia, InBev, producătorul de bere din Blaj şi, nu în ultimul rând, al angajaţilor Nokia.
Deschiderea fabricii Nokia de la Jucu n-a trecut neobservată de sindicate. Potrivit presei germane, care a preluat declaraţiile sindicatului Cartel Alfa, concernul finlandez Nokia ar urmări să introducă în România o nouă formă de sclavagism, exploatând angajaţii 70 de ore pe săptămână.
Speriaţi de protestele muncitorilor din ţara lor, mai mulţi investitori au decis să-şi mute fabricile în România, sperând că vor găsi la noi mână de lucru ieftină. Dar lucrurile nu stau chiar aşa...

Transportatorii ameninţă cu Bruxelles-ul

Protestele transportatorilor nu s-au încheiat, aceştia cerându-i premierului să îi invite la discuţii în legătură cu cererile lor privind taxe mai mici, carburanţi mai ieftini şi drumuri mai bune. Ameninţând că în caz contrar vor relua protestele peste o lună şi vor face intervenţii la Bruxelles, transportatorii rutieri susţin că plătesc anual două miliarde de lei pentru accize şi rovinietă, în timp ce la Ministerul Transporturilor ajung doar 130 de milioane de euro.
Respingând acuzele guvernanţilor, potrivit cărora protestele ar avea tentă politică, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Ion Lixandru, a declarat că în România rovinieta este încasată de două ori, fiind singura ţară din Uniunea Europeană în care se plăteşte această taxă pe drumurile naţionale, în UE plătindu-se doar pe autostrăzi.
De aceeaşi părere a fost şi preşedintele Federaţiei Operatorilor de Transport Rutier (FORT), Augustin Hagiu, care a arătat că sectorul de transport rutier din România este privatizat aproape în totalitate cu capital autohton, celelalte domenii "fiind pe mâna statelor europene". "Iată că asistăm, în această guvernare, la o decapitalizare a sectorului privat din România. De exemplu, banii pentru tipărirea rovinietei se duc în Ungaria şi vom vedea banii în campania electorală", a spus Hagiu.
Protestul transportatorilor rutieri a debutat duminică cu marşuri pe şoselele de centură din Bucureşti şi alte 18 oraşe din ţară.

Mitingul profesorilor

Interdicţia pusă bugetarilor de către Guvern a stârnit un alt val de proteste. Sindicatele din învăţământul preuniversitar au organizat ieri un miting în faţa sediului Guvernului, cerând abrogarea articolului din ordonanţa de Guvern care interzice acordarea tichetelor cadou pentru bugetari.
"Mitingul reprezintă continuarea acţiunilor de protest declanşate de organizaţiile noastre încă de săptămâna trecută, faţă de modul abuziv în care Guvernul României a înţeles să trateze angajaţii din sistemul de învăţământ, prin emiterea Ordonanţei de Urgenţă 37/2008, care, la articolul 24, stipulează expres interdicţia de acordare a tichetelor cadou pentru salariaţii instituţiilor publice. Scopul acţiunii noastre este de a atrage atenţia asupra necesităţii emiterii unei noi ordonanţe de urgenţă de către Guvern, pentru abrogarea articolului 24 din OUG 37/2008", se arată în comunicatul Federaţiei Educaţiei Naţionale, Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret".
Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar din Capitală au intrat, de o săptămână, în grevă japoneză. La începutul săptămânii, Varujan Vosganian intervenea din nou, anunţând că tichetele cadou vor putea fi acordate, în limitele prevăzute de Legea bugetului de stat sau în limitele veniturilor proprii ale administraţiilor locale, precizând că ordonanţa de Guvern nu va fi abrogată, dar se va face o completare la articolul în care se vorbeşte, la dispoziţii finale şi tranzitorii, despre această problemă.
Cu mai puţin de o lună în urmă, o altă grevă lua sfârşit. Feroviarii au renunţat la proteste de-abia după ce au obţinut un salariu minim de 540 lei, începând cu luna iulie. Pe lângă majorările salariale, sindicaliştii au mai discutat cu ministrul Transporturilor despre măsurile de îmbunătăţire a funcţionării celor trei companii CFR, dar şi despre împiedicarea privatizării CFR Marfă.

"Nu suntem China Europei"

Nici pentru investitori situaţia nu e roz. Vremurile în care Estul Europei oferea mână de lucru ieftină au apus de mult, muncitorii români recurgând şi ei la proteste pentru mărirea salariilor. Este cazul celor de la Arcelor Mittal, al celor de la Dacia, InBev, producătorul de bere din Blaj şi, nu în ultimul rând, al angajaţilor Nokia.
O parte dintre aceste aspecte au fost preluate şi de Financial Times, potrivit căreia muncitorii subsidiarei ArcelorMittal din România au intrat în grevă, într-o perioadă în care un lider sindical a avertizat că protestele de trei săptămâni de la uzina Renault din România sunt un semn că perioada salariilor mici acordate muncitorilor români se apropie de final.
Liderul confederaţiei sindicatelor BNS, Costin Dumitru, ce reprezintă muncitorii din sectorul de automobile şi din cel naval, a descris greva ca pe o "lecţie acordată multinaţionalelor". Acesta a adăugat: "Primul argument pentru companiile ce intră pe piaţa din România este costul scăzut al forţei de muncă şi al salariilor".
Greva de la Dacia, subsidiara grupului Renault ce produce autoturismul Logan, ar putea prevesti posibile proteste în alte sectoare. "Vor exista mai multe proteste", a adăugat Dumitru. Un economist al think-tank-ului Grupul pentru Economie Aplicată, Liviu Voinea, a declarat că protestele sunt un semn care arată că România nu mai doreşte să fie privită ca o economie emergentă. "Nu mai putem să rămânem China Europei", a spus Voinea.
Muncitorii de la Dacia au acceptat săptămâna trecută să pună capăt grevei, după ce compania a fost de acord să majoreze salariile cu 22%.

Siderurgiştii protestează în schimburi

Câteva mii de angajaţi ai combinatului ArcelorMittal Galaţi, membri ai Sindicatului Solidaritatea, au intrat luni dimineaţă în grevă generală. Ei solicită dublarea salariilor şi spun că nu vor accepta o majorare mai mică de 280 de lei brut, în timp ce ultima ofertă a administraţiei vizează o creştere de 9,5 la sută, dar nu mai puţin de 100 de lei. Ieri, tribunalul Galaţi a declarat greva ilegală, dispunând încetarea ei, după ce marţi noaptea Curtea de Apel hotărâse suspendarea grevei pentru 30 de zile. Sentinţa Tribunalului poate fi atacată cu recurs, liderii sindicali anunţând deja că vor recurge la această măsură.
Negocierile cu patronatul au fost continuate ieri după-amiază, după ce angajaţii reluaseră deja lucrul. Cu toate acestea, în jurul orei 14.00 a fost programat un miting de protest al siderurgiştilor, manifestanţii fiind doar muncitorii care vor fi în afara orelor de program, adică cei din schimburile unu şi trei.

Majorare de 15% pentru InBev

La 28 martie, sindicaliştii de la InBev Blaj, care produce mărcile Stella Artois, Beck's, Bergenbier, Lowenbrau şi Noroc şi importă specialităţile belgiene Leffe şi Hoegaarden, au încetat greva după ce au primit o majorare salarială de 15%. Greva generală a muncitorilor de la fabrica de bere InBev de la Blaj, membri ai Sindicatului Liber Bergenbier Blaj, a fost declanşată după refuzul conducerii de a le acorda majorarea salarială solicitată. Alte nemulţumiri ale angajaţilor de la Blaj au fost faptul că reprezentanţii InBev ar fi acordat într-o negociere ulterioară angajaţilor din fabrica de la Ploieşti o majorare de salariu superioară procentului propus la negocieri sindicaliştilor din Blaj, acuzaţie negată luni de oficialii companiei, şi diferenţierile existente pe grila de salarizare, între punctele de lucru, pe aceleaşi categorii de meserii.
Producătorul de bere InBev România deţine în industria berii poziţia a treia, cu o cotă de piaţă de 23,2% la finalul anului 2007, conform datelor de retail audit MEMRB România. Pierderile generate de oprirea lucrului au fost de circa 90.000 de euro pe zi şi numai în două zile de grevă generală s-au "pierdut" 14.000 de hectolitri de bere.

Nokia, acuzată de sclavagism

Deschiderea fabricii Nokia de la Jucu n-a trecut neobservată de sindicate. Potrivit presei germane, care a preluat declaraţiile sindicatului Cartel Alfa, concernul finlandez Nokia ar urmări să introducă în România o nouă formă de sclavagism, exploatând angajaţii 70 de ore pe săptămână.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, afirma la jumătatea lunii februarie că prin presiunea pe care o exercită asupra Guvernului pentru a obţine ridicarea limitei la capitolul numărul de ore de lucru, Nokia nu face altceva decât să încerce să dereglementeze piaţa muncii şi să îşi transforme muncitorii în sclavi.
Acuzată că nu ar fi de acord cu formarea unui sindicat al muncitorilor români de la Jucu, Nokia a replicat că susţine libertatea de asociere şi aplică atât prevederile legale locale, cât şi directivele Organizaţiei Internaţionale a Muncii cu privire la drepturile angajaţilor.
"Conform legilor din România, în situaţia în care o companie are mai mult de 20 de angajaţi, aceştia trebuie să îşi aleagă prin liber vot reprezentanţii. Personalul din Departamentul de Cercetare şi Dezvoltare, precum şi angajaţii din fabrica Nokia din România, au deja doi asemenea reprezentanţi", nota Nokia într-un comunicat, precizând că nu a făcut presiuni asupra Guvernului pentru schimbarea Codului Muncii, cum a afirmat marţi liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Varianta europeană

România a atras anul trecut investiţii străine directe de 7 mld. euro (11 mld. dolari). Speriaţi de protestele muncitorilor din ţara lor, mai mulţi investitori au decis să-şi mute fabricile în România, sperând că vor găsi la noi mână de lucru ieftină. Demersurile pentru mutarea producţiei Nokia de la fabrica din oraşul Bochum, Germania, la Jucu, în Cluj, s-au făcut deja, iar Ford a cumpărat uzina companiei Daewoo din România, unde intenţionează să producă autoturisme mai ieftine începând cu 2010. Anul trecut, Ford s-a confruntat cu o grevă la uzina rusească de lângă oraşul Sankt Petersburg, unde grupul produce modelul Focus. Muncitorii au cerut atunci o majorare de 30%. Şi compania Daimler ia în calcul posibile relocări ale producţiei în România şi Polonia.
Cererea pentru salarii mai mari nu se limitează la sectorul de automobile. CEZ, compania de electricitate din Cehia, a acceptat de curând să majoreze salariile muncitorilor bulgari cu 25%, pentru a evita o posibilă grevă.

 
 • Currently 2.33/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 2.3 din 9 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de daniel:
  sclavul mittal ramane asa.indienii nici nu viseaza salarii ca la galati.o sa inceapa importul de otelari indieni.sclavii romani trebuie sa-si gaseasca alte slujbe
  2008-04-17, 08:47:54 (adresa: 194.102.139.*)
 2. de Anica Coman:
  Dupa 18 ani am ajuns sclavi in tara noastra. Nici Nato, nici UE nu inseamna pentru poporul roman mare lucru . Ca de altfel ( dupa cum se vede de 18 ani ) nici democratia nici libertatea obtinute dupa revolutie. Totul este praf in ochii prostilor. Puterea este in mana catorva smecheri care trag sforile pentru ei .In rest din 4 in 4 ani li se mai promite fraierilor mare cu sarea. Si acum a venit momentul....Mi-e sila
  2008-04-17, 14:32:22 (adresa: 89.122.199.*)
 3. de GOGU DE LA SCULARIE:
  DCA NU ERA MITAL , AZI ERAI SOMER BAI BOULE!
  2008-04-17, 15:12:14 (adresa: 81.18.81.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

mai bine le dati pe alea care nu sunt surpate! ...
Circulaţie oprită pe trei drumuri naționale, pe două se circulă îngreunat

poate sfantul prooporc! seamana cu o chelie cu o n ...
Tulcea: Turişti români, răsturnaţi cu ambarcaţiunea în apropiere de Sulina, salvaţi de poliţiştii de frontieră

si motociclisti francezi cu permisul,,copy paste " ...
Impresionantă paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

decat ca din bugetul sanatatii furam aproape tot! ...
Gabriel Oprea a pierdut procesul cu Ministerul Educației

simonele romance sunt mai putori de putori! ...
Impresionantă paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: