Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Criticul şi istoricul de artă Dan Grigorescu a plecat dintre noi

Eveniment

Data adaugarii: 2008-04-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Criticul şi istoricul de artă Dan Grigorescu, membru titular al Academiei Române, a încetat din viaţă ieri, în vârstă de 77 de ani.
Născut în 1931, Dan Grigorescu a urmat cursurile Facultăţii de Filologie (secţia de limbi romanico-germanice) a Universităţii din Bucureşti şi, în 1969, şi-a luat doctoratul în literatură comparată cu teza "Shakespeare în cultura română modernă". A fost redactor la Secţia clasici ai literaturii universale la Editura pentru literatură şi artă, muzeograf la Muzeul de Artă, redactor-şef al sectorului de artă plastică, teatru, cinema la Editura Meridiane. În 1962 a fost numit asistent la Catedra de Literatură universală a Facultăţii de Filologie a Universităţii bucureştene, ajungând şef al Catedrei de literatură comparată. A îndeplinit funcţiile de director al Bibliotecii Române din New York, redactor-şef al revistei Arta, director al Institutului de literatură "George Călinescu" al Academiei Române etc.
De timpuriu, el s-a consacrat studiilor istorico-literare, teoriei şi istoriei artei după un program ale cărui etape pot fi reperate în lucrările publicate de-a lungul anilor.
A început cu monografii ale unor scriitori anglo-saxoni, pentru ca apoi interesul său să fie orientat spre problemele istoriei artei româneşti şi universale.
Printre scrierile sale de referinţă se numără "Trei pictori români în Revoluţia de la 1848", "Expresionismul", "Cubismul", "Arta americană", "Ion Pacea", "Ion Gheorghiu", "Ion Sălişteanu", "Brăduţ Covaliu", "Brâncuşi şi secolul său", "Dicţionarul avangardelor" etc.
Lucrarea "Istoria unei generaţii pierdute: expresioniştii" a fost premiată de Academia Română. Ca primul comparatist român autor al unor studii de iconologie, Dan Grigorescu a elaborat lucrări precum "Constelaţia gemenilor. Studiu de iconologie", "Aventura imaginii". La acestea se adaugă numeroase articole şi studii publicate în revistele de cultură. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române şi membru titular în 2004. Într-un comunicat al instituţiei citat de Mediafax, se spune: "Cu stingerea din viaţă a academicianului Dan Grigorescu, Academia Română pierde unul dintre cei mai distinşi membri ai săi, care şi-a onorat titlul cu o exemplară exigenţă şi responsabilitate pentru cuvântul scris sau rostit".
Dumnezeu să-l odihnească!

 
 • Currently 4.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.7 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de loredana:
  Mergeti la Dumnezeu ,domnule profesor,si mai aplecati-va din cind in cind si asupra noastra,fostii studenti si mai luminati-ne mintea si vietile asa cum ati facut-o mereu,in timpul vietii!
  2008-04-16, 09:49:21 (adresa: 86.121.116.*)
 2. de Olga:
  Dumnezeu sa-l odihneasca! Mare, mare pacat ca s-a dus un om de o asemenea valoare!
  2008-04-16, 14:54:29 (adresa: 89.38.253.*)
 3. de Madalina:
  Un profesor extraordinar, cum putini am intalnit... de o inalta calitate spirituala si umana... Dumnezeu sa-l odihneasca!
  2008-04-16, 22:54:14 (adresa: 192.129.3.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Legatura intre disparitia Regelui Mihai I al Roman ...
Proteste antiguvernamentale în mai multe orașe

Orice protest este egal cu zero. Se vede clar ca D ...
300 de oameni au protestat, legați la ochi, împotriva modificării Legilor Justiției

Si dupa manifestarile proregaliste ale puterii ins ...
Camera Deputaţilor a cheltuit peste şapte milioane de lei într-o singură lună

KIM JONG UN si KIM JONG DOI=dracNEA PENTRU NOI ! ( ...
Proteste antiguvernamentale în mai multe orașe

Moldova s-a confruntat si cu a 3-a cea mai grava C ...
Deputatul Marius Bodea a susţinut în Comisia de transporturi necesitatea alocării de fonduri pentru investiții in infrastructura mare de transport a Iaşului şi a întregii Regiuni Moldova

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: