Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

SC Carion Romania SA, afaceri bancare fara viza BNR

Eveniment - Ionela Neagu / ionela.neagu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)SC Carion Romania SA, afaceri bancare fara viza BNR

Data adaugarii: 2006-09-05

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Prezenta pe piata financiara din Romania inca din 1996, societatea Carion Romania a intrat in urma cu un an in atentia ofiterilor din cadrul IGPR, operatiunile promovate prin sistemul de autofinantare in grup (prin care clientii isi pot achizitionaun bun imobiliar de valoare mare fara avans si fara dobanda) ridicand o serie de suspiciuni. Anchetatorii spun ca verificarile impotriva administratorului firmei au fost incheiate, concluziile fiind transmise procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde exista un dosar penal inregistrat. Firma, care actiona dupa principiul jocului piramidal, asemenea celor de la "Delphin International", oferea imprumuturi, desi nu avea acreditare de la Banca Nationala a Romaniei.
Politistii Directiei Cercetari Penale din cadrul IGPR au anuntat, ieri, ca administratorul SC "Carion Romania"SA este cercetat pentru acordarea de imprumuturi catre persoane fizice, in scopul achizitionarii de autoturisme si imobile, fara a detine acreditare. Ofiterii specialisti au finalizat, la 23 august a.c., cercetarile in dosarul penal inregistrat la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Justitie si Casatie, privind pe Ovidiu Knobloch, administrator la societatea amintita, acesta fiind invinuit pentru desfasurarea de activitati ilegale de acordare de imprumuturi banesti.
In conformitate cu prevederile Legii 58/1998 privind activitatea bancara, anchetatorii au solicitat Bancii Nationale a Romaniei - Directia de Reglementare si Autorizare verificari privind compania si operatiunile derulate de aceasta.
Potrivit BNR, "se interzice oricarei entitati, care nu este autorizata ca institutie de credit, sa se angajeze in cont propriu sau in contul altei/altor persoane, intr-o activitate de atragere si/sau administrare a unor sume de bani rezultate din asocierea in vederea economisirii si cercetarii intr-un sistem colectiv, nerespectarea respectivelor dispozitii fiind sanctionata in conditiile prevazute de art. 109 din Legea 58/1998".
Institutia a comunicat IGPR ca activitatea desfasurata de SC "Carion Romania" SA - vanzarea de autoturisme in rate si prestari servicii in domeniul imobiliar - se regaseste in categoria activitatilor a caror desfasurare este supusa interdictiilor prevazute de art. 10 din Legea 58/1998.
BNR a mai precizat ca aceasta interdictie are in vedere faptul ca, indiferent de modalitatea/mecanismul in care se realizeaza, orice forma de creditare din surse atrase de public reprezinta in fapt o activitate de intermediere bancara, activitate care este rezervata, potrivit legii, institutiilor de credit, supusa unui regim strict de autorizare, reglementare si supraveghere.

Modul de operare

Potrivit comunicatului IGPR, sistemul SC "Carion Romania" SA este format din celule de participanti, numarul lor fiind diferit in functie de bunul ce urmeaza a fi achizitionat. Compania organizeaza acest grup de participare si gestioneaza, totodata, afacerile acestui grup, incheind in numele si pe seama participantilor contracte de vanzare-cumparare de autovehicule in baza mandatului. In calitate de mandatar, societatea incheie acte juridice in nume propriu si pe seama membrilor grupului, contractul de mandat producandu-si efecte juridice din momentul acceptarii si incadrarii in grup a participantului si pana in momentul achitarii ultimei rate aferente cheltuielilor avansate de societate.
Dobandirea proprietatilor de catre membrii grupului se face conform regulamentului, intr-o ordine aleatorie.
Clientii societatii iau cunostinta de prevederile regulamentului, odata cu completarea cererii de inscriere (pentru autoturisme) si respectiv cererii de aderare (pentru imobile). Politistii ne-au precizat ca toate documentele care evidentiau activitatea societatii au fost trimise BNR spre analiza, pentru a se pronunta daca, in forma in care se desfasoara, aceste activitati intra sub incidenta Legii 58/1998 privind activitatea bancara. Concluzia specialistilor nu a reprezentat nici o surpriza pentru oamenii legii.
BNR a anuntat ca firma din Cluj se regaseste in categoria acelora a caror desfasurare este interzisa, fundamentand aceasta pozitie prin faptul ca "mecanismul care sta la baza societatii consta in acumularea de fonduri, provenite din ratele platite de membrii grupului de cumparatori si creditarea din aceste fonduri colective, pe rand, a membrilor grupului (in urma licitatiilor si tragerilor la sorti) cu suma reprezentand diferenta dintre ratele acumulate de respectivul membru si pretul bunului achizitionat de catre acesta, activitatea societatii constand in colectarea si administrarea acestor fonduri colective".
Prin urmare, precizeaza IGPR, fiecare membru al grupului urmeaza sa beneficieze de o finantare pusa la dispozitie de catre Carion din fondurile acumulate din depunerea ratelor lunare de catre toti membrii grupului, activitatea societatii constand in administrarea acestor sume si organizarea intregului sistem de acumulare - creditare din cadrul fiecarui grup.

Ce spune Legea 58/1988

Desfasurarea unei asemenea activitati de catre persoane fizice si persoane juridice (altele decat institutiile de credit) este incriminata si sanctionata de Legea 58/1998, republicata cu modificarile si completarile ulterioare in Monitorul Oficial, la 24 ianuarie 2005.

Art. 10 - Se interzice oricarei entitati care nu este autorizata ca institutie de credit sa se angajeze, in cont propriu sau in contul altei/altor persoane, intr-o activitate de atragere de depozite si/sau alte fonduri rambursabile de la public, intr-o activitate de emitere de moneda electronica ori intr-o activitate de atragere si/sau administrare a unor sume de bani rezultate din asocierea in vederea economisirii si creditarii intr-un sistem colectiv.
Interdictia prevazuta la alin. 1 nu se aplica in cazul atragerii de depozite si alte fonduri rambursabile:
a) de catre statul roman sau de un stat membru ori de catre autoritatile regionale sau ale administratiei publice locale ale statului roman ori ale unui stat membru;
b) de catre organismele publice internationale la care statul roman sau unul ori mai multe state membre participa in calitate de membru;
c) in cazurile expres prevazute in legislatia romana sau in legislatia nationala a unui stat membru ori in legislatia comunitara, cu conditia ca aceste activitati sa faca obiectul unei reglementari si unui control adecvate, in scopul protejarii deponentilor si investitorilor.
Art. 109 - Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda savarsirea de catre persoanele fizice a faptelor prevazute la sectiunea a 3-a din cap.I.
BNR este imputernicita sa determine daca o activitate reprezinta ori nu atragere de depozite sau alte fonduri rambursabile de la public, activitate bancara, activitate de emitere de moneda electronica ori activitate de atragere si/sau administrare a unor sume de bani rezultate din asocierea in vederea economisirii si acordarii de credite intr-un sistem colectiv. In acest caz decizia BNR este obligatorie pentru partile interesate.

10 "delfini" urmariti penal

In ciuda numeroaselor anchete efectuate in aproape toate judetele din tara de catre procurori, politisti si comisari ai Garzii Financiare, jocul piramidal "Delphin" continua sa faca noi victime. Dupa ce au racolat mii de persoane din Ardeal, Moldova si Dobrogea, "delfinii" au ajuns, la inceputul lunii august 2006, si in Harghita. La sfarsitul anului trecut, comisarii Garzii Financiare ne declarau ca toate cele 52 de filiale ale "delfinilor" vor fi verificate "la sange". Anchetatorii din judetul Timis, primii care au strans informatii despre activitatea "delfinilor", au descoperit ca societatea importa "cartile succesului" la un pret de un franc elvetian si le vindea cu sume cuprinse intre 2.000 si 3.000 de euro, cu toate ca in actele contabile figurau ca fiind distribuite gratuit. In alte judete s-a aflat ca Delphin International, impreuna cu asociati locali, a pus bazele jocului si cu ajutorul unor firme fantoma. De altfel, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism din cadrul Ministerului Public au inceput urmarirea penala fata de 10 persoane cu functii de asistenti sau lideri-manageri in ierarhia grupului piramidal Delphin, cercetati sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, inselaciune, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Prima regula obligatorie pentru inmultirea substantiala a veniturilor este inscrierea in randul "delfinilor".
Pentru acest lucru, participantii trebuie sa plateasca suma de 2.290 de euro si sa cumpere patru volume numite sugestiv "Calea Succesului", angajandu-se ca vor racola si alti clienti. Pentru fiecare client "convins", "primul delfin" primeste 540 de euro si cate 360 euro pentru fiecare persoana nou racolata de acesta din urma. Numai ca oamenii n-au voie sa vorbeasca despre joc.
Potrivit unei clauze secrete mentionate in contractul pe care-l semneaza racolatii, in cazul in care participantul ar fi furnizat informatii despre joc Garzii Financiare sau Politiei, se obliga la plata unor "despagubiri" de 10.000 de euro catre "Delphin International".
 
 • Currently 3.17/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.2 din 6 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de RODSA:
  Stimata redactoare a acestui articol, Ionela Neagu, amesteca informatiile din spirit ziaristic de spectacol dambovitean. CARION SA este membra fondatoare a asociatiei DODSA (Asociatia de Vanzari Directe din Romania - www.rodsa.ro ), respecta principiile Codului Etic de Conduita si nu are nicio legatura cu escrocheria Delphin. Grupul CARION opereaza in 6 tari europene (5 din UE), astfel ca nu vad de ce BNR ar interzice o activitate care este permisa in UE!!! In privinta BNR, cred ca lucrurile se vor lamuri, din moment ce CARION este asigurat de ALIANZ si respecta lewgislatia din Romania. Desigur inerpretarea unor paragrafe din legislatie este apanajul celor de la BNR. In alta ordine de idei, autoarea nu trebuia sa amestece informatiile despre CARION cu cele despre Delphin International. Daca inca nu stie, autoarea poate sa viziteze site-ul www.rodsa.ro unde va gasi peste 100 de articole despre Delphin si peste 200 de declaratii despre aceasta escrocherie. Poate astfel se va lamuri de diferenta dintre Carion si Delphin. Probabil ca o anumita concurenta de sorginte damboviteana incearca din nou sa discrediteze firma CARION, cu sediul in Cluj (ARDEAL). Ar fi fost profesional si moral ca redactoarea articolului sa ceara si parerea domnului Ovidiu Knobloch asupra celor expuse. De aici se vede natura denigratoare a articolului, asemenea atacurilor pe la spate, pline de lasitate a celor care sunt invidiosi pe succesul firmei CARION!
  2006-09-07, 10:38:38 (adresa: 86.34.208.*)
 2. de ali baba:
  as vreasa stiu si eu cum imi recupar banii mei de la reziliere a contractului cu carion .nu pot sa astept dupa banii mei pe care am muncit inca 150 de luni,o fereastra trebuie sa fie .
  2006-10-03, 16:15:04 (adresa: 213.164.253.*)
 3. de alina:
  as dori dc se poate sa-mi spuneti unde pot face sesizare cu privire la acesti "delfini".prietenul meu a fost dus ieri de catre un prieten la o astfel de intalnire.acolo a fost pus sa semneze un contract de confidentialitate ca sa poate intra la sedinta si i-au fost ceruti 2300 de euro pt niste porcarii de cursuri, stiu exact locul ora si ziua in care acesti au intalnire.m-as bucura dc mi-ati raspunde. va multumesc pt atentia acordata.
  2006-10-08, 16:07:17 (adresa: 89.165.128.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

mai bine le dati pe alea care nu sunt surpate! ...
Circulaţie oprită pe trei drumuri naționale, pe două se circulă îngreunat

poate sfantul prooporc! seamana cu o chelie cu o n ...
Tulcea: Turişti români, răsturnaţi cu ambarcaţiunea în apropiere de Sulina, salvaţi de poliţiştii de frontieră

si motociclisti francezi cu permisul,,copy paste " ...
Impresionantă paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

decat ca din bugetul sanatatii furam aproape tot! ...
Gabriel Oprea a pierdut procesul cu Ministerul Educației

simonele romance sunt mai putori de putori! ...
Impresionantă paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: