Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Manastirea Rameti a primit trei miliarde de lei de la Guvernul Romaniei pentru restaurare

Eveniment


Manastirea Rameti a primit trei miliarde de lei de la Guvernul Romaniei pentru restaurare

Data adaugarii: 2004-07-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

In vederea incheierii unor lucrari de restaurare la Manastirea Rameti (judetul Alba), ca si de construire a spatiilor aferente, stareta acestui lacas, impreuna cu reprezentanti ai administratiei publice judetene, au solicitat guvernului alocarea fondurilor necesare, in valoare de trei miliarde de lei. In urma discutiilor cu reprezentanti ai Ministerului Culturii si Cultelor s-a hotarat ca suma sa fie primita printr-o hotarare de guvern, ministerul de resort suplimentand-o cu 300 de milioane. Construita dupa 1350, biserica s-a aflat mult timp cu doi metri sub nivelul apei, fiind inundata.
Pentru a salva monumentul, o echipa coordonata de ing. V. Iordachescu a inaltat-o cu doi metri, astfel ca lacasul este, acum, foarte bine conservat. La inceput manastirea de calugari (in frunte cu episcopul Ghelasie, canonizat de Biserica Ortodoxa Romana), a fost desfiintata de vechiul regim si reinfiintata dupa 1975 cand judeteana de partid a hotarat ca ar trebui sa fie aici...
un atelier de tesut (manual) covoare (sectie a Cooperativei Mestesugaresti din Aiud). Asa se face ca, alaturi de muncitoarele salariate lucrau si maicute... sub acoperire. Ulterior, langa vestigiile din sec. XIV a fost construita o biserica noua unde se oficiaza in prezent serviciul religios, iar cu eforturi sustinute se incearca incheierea lucrarilor de constructie a unor spatii de locuit (pentru maicute, dar si pentru oaspeti), sali de conferinte, de protocol, astfel incat intregul ansamblu, de o frumusete aparte, sa fie redat circuitului turistic.
Contactat telefonic, ministrul culturii si cultelor, acad. Razvan Theodorescu ne-a declarat ca Secretariatul de Stat pentru Culte nu poate acorda (potrivit legii) o suma mai mare de o jumatate de miliard. „Data fiind importanta istorica a Rametiului, s-a hotarat ca incheierea lucrarilor se impune, si atunci guvernul se alatura efortului comunitatii locale dand trei miliarde de lei“, a mai spus acad. Razvan Theodorescu.
OLGA SANDU
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Georg Schoenpflug von Gambsenb:
  Datarea Manastirii din Rameti e cel putin derutantä in articol: Cum e construitä dupä 1350, cind inscriptia descoperitä pe zid se dateazä singurä 1337, zilele regelui Ludovic? (Ludovic de Anjou,rege al Ungariei, Nagy Lajos)...Dar se stie cä manastirea e mult mai veche... Päcat, ca istoric roman ( Razvan Teodorescu,sau autoarea comit gravul anacronism?), sä nu-ti cunosti Istoria Neamului.... Georg Schoenpflug von Gambsenberg
  2006-11-01, 15:41:51 (adresa: 84.57.130.*)
 2. de Solomon Tiglaru:
  Inaltarea de care se scrie a fost faptuita de catre raposatul episcop Emilian Birdas (actualmente uitat sau trecut sub tacere din cauza mai multor pacate). La restaurarea monumentului vechi, a avut o contributie deosebita un alt raposat, istoric de arta, Vasile Dragut (care a si fost inmormintat linga ea). Covoarele, care au fost sau nu impuse, au adus totusi, venituri foarte mari manastirii. Tot ceea ce s-a construit a fost, partial datorat acestei "industrii", dar si sprijinului larg al Episcopiei (acum Arhiepiscopiei) de Alba Iulia. Constructiile noi au INGROPAT practic monumentul istoric. Biserica cea nou, departata de spiritul celei vechi, nu este decit o pastisa orgolioasa a unei arheitecturi tipice pentru Moldova. Din acest motiv, daca banii nu sunt destinati monumentului istoric, Manastirea ar trebui sa se abtina de la bani guvernamentali pentru a-si dezvolta anexele si utilitatile. Acestea din urma ii amputeaza major imaginea de loc de credinta, aratind-o mai curind ca un complex hotelier si economic.
  2007-04-18, 15:02:23 (adresa: 89.137.121.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

fiind in nato si avand acces la arma nucleara si f ...
Vladimir Putin ameninţă NATO

Primar Mutu, Pastreaza bani si pentru igienizar ...
Primăria Sectorului 6 continuă în luna iulie, alături de Orchestra Simfonică Bucureşti, proiectul SalutCULTURA

La TVR emisiunea agrara erau oameni de afaceri (nu ...
Situația pestei porcine africane (PPA) în România

Incepem sa ne invatam cu alt tip de infomatii, con ...
Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

Dupa miscarile neamtului sigur va avea un al doile ...
Sentința finală în cazul lui Dragnea ar putea fi grăbită.

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment