Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Eveniment

Statul roman sprijina la CEDO soarta a doi copii infiati impotriva vointei lor

Mariana si Florentina refuza de doi ani sa-si urmeze in Italia parintii adoptivi

Eveniment

Data adaugarii: 2003-11-27

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Nemultumiti ca fetele nu au fost obligate de autoritatile romane sa ia drumul noului camin, italienii ne acuza la Strasbourg de incalcare a dreptului la viata de familie. Dupa nenumarate cereri si procese, Mariana a castigat in instanta desfacerea adoptiei. Florentina inca mai spera sa nu fie trimisa unor parinti care au cerut-o fara sa o fi vazut vreodata

Statul roman a fost chemat, marti, sa se apere in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului. Dosarul aflat pe rolul Inaltei Curti de la Strasbourg este, de aceasta data, cel putin atipic. Aplicantii, patru cetateni italieni, se plang, in baza articolului 8 din Conventia pentru Drepturile Omului privind respectarea vietii de familie, de esecul autoritatilor romane in executarea deciziei finale a unei instante. Sentinta invocata - intrarea in drepturile parintesti dupa dobandirea unei decizii favorabile si definitive cu privire la adoptarea a doi copii romani abandonati de parintii naturali. Chiar “pieptanata” de termenii juridici, situatia este la fel de complicata si, pe alocuri, paradoxala...

Demararea procedurilor de adoptie

La sfarsitul lunii septembrie 2000, italienii Carlo Pini si Annalisa Bertani, pe de o parte, si Salvatore Manera si Rosalba Atripaldi, pe de alta, au facut la Brasov demersurile necesare adoptarii a doua fetite abandonate: Mariana, respectiv Florentina. Cererile depuse de ei in acest sens la Tribunalul Brasov au primit, cateva zile mai tarziu, o pronuntare favorabila. In plus, instanta a dispus, asa cum stipula Ordonanata de Urgenta 25/1997 privind adoptiile, modificarea de catre autoritatile competente a certificatelor de nastere a fetitelor si completarea lor cu noile nume de familie, in speta cele ale italienilor. Tinand cont de dorinta copiilor de a nu fi adoptati, Comitetul Roman pentru Adoptii a incercat sa conteste sentinta magistratilor brasoveni prin apel. Cum insa legea mai sus-mentionata nu le permitea magistratilor aprobarea unei astfel de forme de atac, cererea a fost respinsa, decizia instantei devenind, in consecinta, definitiva.

Fundatia “Poiana Soarelui”

Acesta a fost momentul in care a inceput “razboiul”. Cu ordinele de adoptie in mana si avocatii dupa ei, italienii s-au infiintat la Fundatia “Casa Copilului Complexul Educational “Poiana Soarelui”, centrul de plasament de tip familial in care se aflau cele doua fetite. Potrivit site-ului oficial al CEDO, reprezentantii centrului au refuzat sa renunte la copii sau sa le dea italienilor certificatele de nastere ale fetitelor.
Mai departe, Fundatia al carei rol este acela de a avea grija de copii orfani sau abandonati si de a le asigura o educatie, a depus nenumarate cereri de anulare a ordinelor de adoptie si de stopare a procedurilor. In lunile septembrie si noiembrie 2002, copiii au aplicat, de asemenea, pentru ca adoptiile sa fie desfacute, declarand ca refuza sa paraseasca Romania si ca doresc sa ramana in grija Centrului “Poiana Soarelui”.

Paradoxuri in instanta

Potrivit unuia dintre aparatorii intereselor celor doua fetite, avocatul Mandrila, pe rolul instantelor brasovene au fost depuse patru dosare, cate doua pentru fiecare copil. Pe de o parte, atat Mariana, cat si Florentina, acum in varsta de 12, respectiv 13 ani, au cerut demararea procedurilor de desfacere a adoptiilor. In paralel cu actiunile lor, Fundatia “Poiana Soarelui”, al carei fondator este omul de afaceri Ion Tiriac, a facut si ea un demers: a inaintat dosarele de anulare a adoptiilor. Invocand lipsa de impartialitate a judecatorilor, avocatii au inaintat Curtii Supreme de Justitie o cerere de stramutare a dosarelor. Magistratii au fost de acord si au dispus judecarea dosarelor de catre instanta din Ploiesti, cu mentiunea ca dispozitiile deja date de instanta anterioara sa fie luate in considerare.
Una dintre aceste dispozitii era aceea de audiere a fetitelor care, trecute de varsta de 10 ani, capatasera dreptul legal de a-si da consimtamantul in privinta adoptiei. In mod paradoxal, la judecarea procesului de desfacere a adoptiei inaintat de Florentina, judecatorii prahoveni au refuzat audierea micutei si au respins cauza pe fond. Doua saptamani mai tarziu, acelasi complet de judecata ia in discutie dosarul Marianei, accepta audierea fetei si, surprinzator, dispune desfacerea adoptiei. Astfel, una din fete se vede scapata, iar cealalta este in continuare adoptata, dar cu inca o sansa: aceea a unei decizii favorabile in dosarul de anulare inaintat de fundatie.

“Am fost privati de contactul cu copiii”

Revenind la italieni, in luna mai, respectiv aprilie a anului 2001, ei au aplicat la CEDO.
Familiile s-au plans de faptul ca autoritatile romane au esuat sa puna in aplicare o sentinta definitiva si ca, in consecinta, “i-au privat de contactul cu copiii adoptati”, drept stabilit de articolul 8 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului privind respectarea vietii de familie. Ei sustin ca refuzul de a le permite copiilor sa paraseasca tara constituie o violare a articolului privind libertatea de miscare si s-au plans, de asemenea, de privarea de libertate a copiilor, de catre reprezentantii centrului “Poiana Soarelui”. La data de 16 septembrie 2003, Curtea a dispus contopirea celor doua cauze si judecarea dosarului la data de 25 noiembrie.

De ce refuza Mariana si Florentina sa plece

Explicatiile impotrivirii copiilor de a parasi fundatia sunt mai multe. Cea dintai, si de departe cea mai importanta, este aceea ca adoptia fetitelor s-a facut fara ca, inainte, intre ele si italieni sa fi avut loc vreo intalnire. Din ratiuni imposibil de explicat, strainii nu au profitat de posibilitatea pe care aceeasi ordonanata 25/1997 le-o oferea, aceea de a solicita, inainte de adoptie, o perioada de acomodare cu copiii. Drept justificabil cu atat mai mult cu cat in situatia de fata nu era vorba despre niste nou-nascuti in privinta carora iti asumi de la bun inceput riscuri, ci despre niste copii in varsta de noua ani a caror personalitate poate fi “palpata”. Refuzul Florentinei si al Marianei poate fi explicat si de conditiile de viata si de dezvoltare pe care le ofera “Poiana Soarelui”. Centrul infiintat in urma cu 11 ani foloseste un altfel de sistem de ingrijire a copiilor. Gazuduiti in niste case special construite pentru ei, copiii au familii substitutive care le ingrijesc in centru.

Baroana Emma Nicholson - tert intervenient in dosar

De altfel, cele doua cazuri au primit sprijinul baroanei Emma Nicholson, raportor pentru Romania in Parlamentul European; care, afland despre ele, s-a implicat direct. Oficialul european a facut doua vizite la centru si, in urma discutiilor purtate cu micutele, a decis sa sprijine personal cauzele lor in fata Inaltei Curti de la Strasbourg. In comunicatul de presa publicat, marti, pe site-ul CEDO se arata ca, la data de 7 noiembrie, presedintele Camerei a acceptat depunerea la dosar a unor comentarii scrise ale baroanei Nicholson, ca tert intervenient, ale vicepresedintelui Centrului “Poiana Soarelui”, Nicolai Mandrila, ale fondatorului, Ion Tiriac si ale aparatorului celor doua fete, avocatul Vasile Arhire. In plus, CEDO le-a permis celor patru sa ia parte la audierile de ieri, alaturi de reprezentantii celor doua parti. Avand in vedere vointa exprimata a celor doua minore, Guvernul Romaniei va sustine in fata Curtii de la Strasbourg necesitatea promovarii interesului superior al copiilor, al caror drept la viata privata trebuie respectat in egala masura, in conformitate cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Astfel, din partea guvernului au fost prezenti agentul guvernamental Bogdan Aurescu si consilierii Roxana Rizoiu, Irina Paunescu si Razvan Rotundu, iar din partea aplicantilor, consilierul juridic Stefano Papa. Dupa audieri (care, conform regulamentului Curtii, sunt organizate pentru a clarifica unele aspecte importante legate de aplicare la CEDO in cauzele complexe analizate), Curtea va incepe deliberarile care nu vor fi publice.
Decizia asupra admisibilitatii si, daca este cazul, un proces, vor fi anuntate la o data neprecizata inca. Instanta de la Strasbourg a fost fomata din sapte judecatori, intre care si magistratul roman Corneliu Barsan.

CORINA BURLACU

MAE: “Guvernul sustine la Strasbourg promovarea interesului superior al copiilor”

Intr-un comunicat remis, luni, presei de Ministerul Afacerilor Externe se arata ca data la care deciziile de adoptie a fetelor au ramas definitive (decembrie 2000) a coincis cu “perioada in care, fata de recomandarile Uniunii Europene, Guvernul Romaniei decisese limitarea adoptiilor internationale, acestea urmand sa fie promovate doar ca solutie de exceptie.” “De altfel, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 121/2001, a fost instituit moratoriul cu privire la adoptiile internationale, moratoriu salutat de institutiile europene. Din anul 2000 si pana in prezent, numarul adoptiilor nationale a crescut considerabil, adoptiile internationale reprezentand, in conformitate cu normele europene si ale ONU, o solutie cu caracter exceptional, dupa epuizarea alternativelor la nivel national, urmarind exclusiv promovarea interesului superior al copiilor.
In raportul de tara din acest an, Comisia Europeana a recomandat Guvernului Romaniei mentinerea moratoriului cu privire la adoptiile internationale pana la intrarea in vigoare si crearea mecanismelor institutionale de aplicare eficienta a noii legislatii in materia protectiei copiilor, legislatie elaborata cu sprijinul expertilor UE si aflata in prezent in curs de finalizare. (...) In aceste cazuri, neexecutarea hotararilor de adoptie s-a datorat refuzului celor doua fetite de a-si parasi, in favoarea familiilor de cetateni straini, familiile substitutive care le ingrijesc in Centrul Educational “Poiana Soarelui” din Brasov. De altfel, in luna octombrie a acestui an, a fost admisa in prima instanta cererea de desfacere a adoptiei formulata de catre una dintre minore. Avand in vedere vointa exprimata a celor doua minore, Guvernul Romaniei va sustine in fata Curtii de la Strasbourg necesitatea promovarii interesului superior al copiilor, al caror drept la viata privata trebuie respectat in egala masura, in conformitate cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului”.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Mai sa fie. Sa fie aceasta miscare a rusilor leg ...
  Alro Slatina vinde din actiuni

  fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
  800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

  fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
  800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

  Ce tara suntem daca dupa 28 de ani de la lovitura ...
  800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  Discursul Asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, la Universitatea din Bucureşti

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Actualitate Companii

  Specializat