Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Inspectia Muncii: Majoritatea angajatorilor respecta prevederile legale

Economie


Sursa foto: ZiareLive.ro

Data adaugarii: 2018-07-12

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Inspecția Muncii a publicat rezultatele oficiale ale Campaniei Naționale din perioada aprilie – iunie 2018, privind verificarea modului în care angajatorii au aplicat prevederile legale, legate de modificarea salariului brut în contextul transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat.
În perioada aprilie-iunie 2018, inspectoratele teritoriale de muncă au desfășurat  acțiuni  de verificare a modului în care angajatorii au aplicat prevederile legale privind modificarea salariului brut(în principiu, creșterea salariilor brute cu valoarea contribuțiilor aflate anterior în sarcina angajatorului), în contextul transferului contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, registrul general de evidență a salariaților și stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată începând cu 1 ianuarie 2018.
În cadrul acestei campanii au fost controlați 10280 angajatori atât din mediul privat cât și de la stat.
In urma acestor controale s-au constatat următoarele aspecte:
95% din numărul total al angajatorilor controlați au respectat prevederile art. VII alin. 1 din O.U.G. nr. 82/2017în sensul că,în unităţile în care nu exista încheiat contract/acord colectiv de muncă, a fost iniţiată negocierea colectivă, care este obligatorie pentru punerea în aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și, de asemenea, a existat o negociere colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare, conform prevederilor art. VII alin.2 din O.U.G. nr. 82/2017.
De asemenea, din totalul angajatorilor controlați,9992 de angajatori au respectat  prevederile legaleîn sensul că, oricemodificare a drepturilor salariale (așa cum sunt prevăzute în contractul individual de muncă și contractul colectiv de muncă), care s-a produs de la data intrării în vigoare a O.
U.G. 82/2017și până la data de 31 martie 2018,trebuia tranmisă  până la 31 martie 2018.
Angajatorii care nu au respectat prevederile menționate mai sus au reprezentat 2,8% din numărul total al angajatorilor controlați.Au fost aplicate 2017 sancțiuni contravenționale, din care amenzi în valoare de 51.000 lei.
Din totalul de 10280 de angajatori controlați, 10209 angajatori au respectat  prevederile H.G. nr. 846 din 29 noiembrie 2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată începând cu data de 1 ianuarie 2018.
Angajatorii care nu au respectat prevederile menționate mai sus au reprezentat 0,6% din numărul total al angajatorilor controlati.Au fost aplicate 67 sancțiuni contravenționale, din care amenzi în valoare de 18.600 lei.
Pentru nerespectarea altor prevederi legale din domeniul relațiilor de muncă au fost aplicate2797 de sancțiuni contravenționale, din care 765 au fost amenzi în valoare de 11.052.500 lei. Totodată, 11800 demăsuri au fost dispuse pentru nerespectarea prevederilor legale verificate în timpul controalelor. 
În cadrul acestor controale, inspectorii de muncă au verificat și modificarea salariului de bază lunar brut (creștere/diminuare) ca urmare a transferării contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, realizată prin încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă sau, în cazul existenței unui contract colectiv de muncă sau a unui act adițional la acesta, prin decizie.
Au fost identificați 56 de angajatori la care, prin transferul contributiilor de la angajator la angajat,au rezultat,în luna ianuarie 2018, salarii nete sub nivelul salariului net din decembrie 2017.
În timpul controalelor inspectorii de muncă au participat la :
- clarificarea unor aspecte în ceea ce priveşte modul de interpretare şi de aplicare a prevederilor legale referitoare la registrul general de evidență a salariaților, în special a celor privind transmiterea în registru a modificărilor salariale rezultate din transferul contribuțiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, ca urmare a negocierii părților contractului de muncă;
- conștientizarea angajatorilor cu privire la inițierea negocierii colective a contractelor colective de muncă, respectiv la negocierea colectivă a actelor adiționale la contractele și acordurile colective de muncă în vigoare, respectarea salariului minim brut pe țara si mentinerea cel putin a salariilor nete din decembrie 2017 ca urmare a  transferului contributiilor de la angajator la angajat, incepând cu 1 ianuarie 2018.
Sancțiunile contravenționale au fost date în conformitate cu prevederile legale și conform competențelor care intra în sfera atribuțiilor Inspecției Muncii .
”Vom continua verificarea aplicării prevederilor legale pe care le-a avut ca obiectiv această campanie națională, prin introducerea acestor aspecteîn tematica de control generală, care privește activitatea inspectorilor de muncă și pe care aceștia o aplică în controale. Numărul foarte mare de măsuri dispuse de inspectori în vederea remedierii deficiențelor constatate ne obligă să procedăm la verificarea aplicării acestora, dar au și un caracter de prevenire și de consiliere pe care inspectorii îl dau acțiunilor de control.” - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

 
 • Currently 3.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.7 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Ficica:
  Lasati inspectia muncii , ca vorba lui Caragiale, e sublima dar lipseste cu desavarsire. Dle inspector general de stat, spuneti- ne si noua ce avere aveti ? ce ati furat ca sa indepliniti conditia de a fi pus pe functie ? Aveti curajul sa mergeti langa o comisie cetateneasca prin Bucuresti la firme alese de cetateni si sa realizati ca vorbele dv. sunt minciuni.
  2018-07-12, 20:48:29 (adresa: 109.98.38.*)
 2. de dragnea, infractor recidivist :
  vom infiinta inspectia berbuncii! decat!
  2018-07-13, 08:34:22 (adresa: 83.103.229.*)
Adauga comentariul tau:
* Nume: Email:

* Mesaj:

caractere rămase.

Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Google = The Best !!! ...
Google, amendat de Comisia Europeană cu suma record de 5 miliarde de dolari

pe infractorul dragnea nu are voie nimeni sa-l cer ...
Procuroarea care instrumentează dosarul lui Dragnea, cercetată

in lei,poate se vor dubla, in euro, sigur se vor i ...
”Toate pensiile din România se vor dubla”

PETROM este privatizat ilegal , austriecii ne seac ...
CCR a declarat neconstituţională legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

d.goia sufleca ti mainile si la munca de jos ...
Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: