Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Cum procedează cei care vor să se pensioneze în alt stat

Economie - Ramona Olaru / gds.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-06-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Persoanele care au reședința în alt stat membru al Uniunii Europene se pot pensiona în acel stat. Instituția de asistență socială din acel stat va face demersurile necesare să obțină documentele din România. Persoana care vrea să se pensioneze nu este nevoită să se deplaseze în țară.

Persoanele aflate la muncă în străinătate și care îndeplinesc condițiile de pensionare din statul respectiv și au muncit cu acte în regulă pe teritoriul acelui stat cel puțin un an pot depune acolo cererea de pensionare și documentele aferente solicitate, fără să mai fie nevoite să se deplaseze în România. „Cererea de acordare a drepturilor de pensie se depune la instituția de asigurări sociale de la locul de ședere obișnuită, care face toate demersurile către instituția competentă din România, nefiind necesară deplasarea în România a solicitantului stabilit în străinătate“, se arată în răspunsul transmis, la solicitarea GdS, de către Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj.

O persoană stabilită în Italia și-a depus dosarul de pensionare la instituția care se ocupă de asistență socială în acel stat, iar corespondența cu Casa Județeană de Pensii Dolj se face la distanță. Persoana trebuie să le transmită celor de la instituția respectivă adresa de e-mail a instituției corespondente din România, respectiv dolj.pi@cnpp.ro, cu care se va face schimbul de informații despre persoana care vrea să se pensioneze.

În momentul în care o persoană stabilită într-un stat UE decide să își depună acolo dosarul de pensionare și a lucrat și în România, și în acel stat, atunci trebuie să știe că în țara în care locuiește și vrea să se pensioneze trebuie să îndeplinească toate criteriile de pensionare, în special vârsta standard la care pot ieși la pensie în acel stat și stagiul minim de cotizare. Persoanelor care se pensionează în alt stat li se cumulează vechimea obținută în România cu vechimea din țara în care s-au mutat.

Se pot depune cereri de pensionare la CJP de către cei care au lucrat în alt stat


De asemenea, situația poate fi și invers. Persoane care au lucrat în străinătate și au revenit în țară, în momentul în care îndeplinesc aici condițiile de pensionare pot depune la CJP Dolj cererea de pensionare, iar instituția se ocupă de schimbul de corespondență cu instituția similară din țara în care persoana respectivă a lucrat.

Potrivit Ordinului președintelui CNPP nr. 1043/07.09.2017, privind stabilirea polilor de competență specializați, de la finele anului 2017, la CJP Dolj pot solicita înscrierea la o categorie de pensie „persoanele care prezintă acte de identitate valabile care atestă domiciliul pe raza județului Dolj și care declară că statul de ședere obișnuită este România“, susțin reprezentanții CJP Dolj. Conform acelui ordin, pot solicita drepturile de pensie în România, la sediul CJP Dolj, persoanele care lucrează sau au lucrat în Bulgaria, Polonia și în anumite regiuni din Italia: în regiunea Friuli Venezia Giulia, care cuprinde Gorizia, Pordenone, Trieste, Udine, precum și în regiunea Abruzzo, respectiv în zonele L`Aquila, Chieti, Pescara, Teramo.

În cazul în care există români care lucrează în Bulgaria, Polonia sau în cele două regiuni din Italia, aceștia depun cererea de pensionare în acele state, iar schimbul de informații se face la distanță cu instituția din Dolj.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de asteapta-te romane!:
  visul de aur al romanului: pensie din strainatate!
  2018-06-13, 13:15:40 (adresa: 83.103.229.*)
 2. de asteapta-te romane!:
  trebuie mai intai sa lucrezi in strainatate!
  2018-06-13, 16:59:44 (adresa: 83.103.229.*)
Adauga comentariul tau:
* Nume: Email:

* Mesaj:

caractere rămase.

Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Cineva propunea ca cele spuse de adjunctul de la ...
CCR a respins sesizarea preşedintelui Iohannis privind legea referendumului

Mai sa fie. Sa fie aceasta miscare a rusilor leg ...
Alro Slatina vinde din actiuni

fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

Ce tara suntem daca dupa 28 de ani de la lovitura ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: