Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Raportul global al riscurilor indică un an 2018 mai problematic

Economie - Anca Tamas ( INACO)
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: INACO

Data adaugarii: 2018-01-22

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Raportul privind riscurile globale este un studiu anual publicat de Forumul Economic Mondial (World Economic Forum). Peste 1000 de experţi în afaceri, în guvernanţă şi reprezentanţi ai societăţii civile din întreaga lume identifică şi analizează riscurile globale pe care omenirea le va înfrunta în anul care urmează. Acum câteva zile a apărut raportul aferent anului 201& – Global Risks 2018 – publicat în 17 ianuarie 2018, disponibil la https://www.weforum.org/…/the-global-risks-report-2018, unde 59% dintre repondenţi consideră că în anul 2018 vom asista la o escaladare a riscurilor în mod deosebit în următoarele domenii:

1. Persistenţa inegalităţilor sociale şi economice
Conform estimărilor FMI, în ultimii 30 de ani, în 53% dintre ţări au crescut inegalităţile referitoare la veniturile populaţiei, acest trend fiind mai accentuat în economiile dezvoltate şi în strânsă conexiune cu creşterea gradului de îndatorare personală, scăderea economiilor populaţiei şi accentuarea vulnerabilităţilor fondurilor de pensii. Pe termen mediu au fost identificate ca riscuri efectele adverse ale noilor tehnologii, automatizării şi digitalizării, precum şi globalizarea inegalităţilor de gen.

2.
Tensiuni politice la nivel naţional şi internaţional
Creşterea influenţei formaţiunilor politice de extremă dreaptă în majoritatea ţărilor în care se vor desfăşura alegeri parlamentare sau prezidenţiale, criza din Coreea de Nord, conflictele militare din Siria şi Yemen, escaladarea conflictelor regionale, planul nuclear al Iranului, dar și slăbirea capacităţii OMC de a rezolva disputele comerciale.

3. Pericole la nivelul mediului
Escaladarea fenomenelor meteorologice extreme, atât ca frecvenţă, cât şi ca intensitate, creşterea temperaturilor la nivel global, cu efecte catastrofale asupra agriculturii şi asupra asigurării necesarului de hrană şi apă. Pe termen mediu s-a identificat riscul scăderii accentuate a biodiversităţii, în condiţiile în care în ultimii 30 de ani speciile de vertebrate s-au redus cu 58%, speciile de insecte s-au redus cu 72% şi, la nivelul anului 2016, a fost despădurită la nivel mondial o suprafaţă similară cu cea a Noii Zeelande. Un alt pericol îl reprezintă poluarea. Peste 90% din populaţie trăieşte în zone în care poluarea depăşeşte cu mult limitele admise, iar micro-fibrele de plastic se regăsesc în 83% din apa curentă la nivel global. Pe termen mediu au fost identificate pericolele creşterii concentraţiilor de CO2 în atmosferă şi a încălzirii globale.

4. Vulnerabilităţi cibernetice
Atacurile cibernetice s-au dublat în ultimii 5 ani, prin intermediul serviciilor de cloud și al internetului lucrurilor, iar frecvenţa lor a crescut cu 140%.

Ca urmare a globalizării, riscurile economice, financiare, ecologice şi de securitate au devenit sistemice, iar soluțiile trebuie abordate similar. 
 • Currently 4.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.0 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Dacă Sistemul Juridic e defect în 0glindă : Dem ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  decat 2900 de milioane de euro am scos, din romani ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  carmen dan spune un banc, dancila rade, dar nu int ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  daca nu scoti 2900 lei si suspendarea inmatricular ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  3 pupa l n dorsala pe bufonul din latul habspurcic ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Retail

  Auto

  Real estate

  Extern

  Util

  Publireportaj