Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (9) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Raportul global al riscurilor indică un an 2018 mai problematic

Economie - Anca Tamas ( INACO)
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: INACO

Data adaugarii: 2018-01-22

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Raportul privind riscurile globale este un studiu anual publicat de Forumul Economic Mondial (World Economic Forum). Peste 1000 de experţi în afaceri, în guvernanţă şi reprezentanţi ai societăţii civile din întreaga lume identifică şi analizează riscurile globale pe care omenirea le va înfrunta în anul care urmează. Acum câteva zile a apărut raportul aferent anului 201& – Global Risks 2018 – publicat în 17 ianuarie 2018, disponibil la https://www.weforum.org/…/the-global-risks-report-2018, unde 59% dintre repondenţi consideră că în anul 2018 vom asista la o escaladare a riscurilor în mod deosebit în următoarele domenii:

1. Persistenţa inegalităţilor sociale şi economice
Conform estimărilor FMI, în ultimii 30 de ani, în 53% dintre ţări au crescut inegalităţile referitoare la veniturile populaţiei, acest trend fiind mai accentuat în economiile dezvoltate şi în strânsă conexiune cu creşterea gradului de îndatorare personală, scăderea economiilor populaţiei şi accentuarea vulnerabilităţilor fondurilor de pensii. Pe termen mediu au fost identificate ca riscuri efectele adverse ale noilor tehnologii, automatizării şi digitalizării, precum şi globalizarea inegalităţilor de gen.

2.
Tensiuni politice la nivel naţional şi internaţional
Creşterea influenţei formaţiunilor politice de extremă dreaptă în majoritatea ţărilor în care se vor desfăşura alegeri parlamentare sau prezidenţiale, criza din Coreea de Nord, conflictele militare din Siria şi Yemen, escaladarea conflictelor regionale, planul nuclear al Iranului, dar și slăbirea capacităţii OMC de a rezolva disputele comerciale.

3. Pericole la nivelul mediului
Escaladarea fenomenelor meteorologice extreme, atât ca frecvenţă, cât şi ca intensitate, creşterea temperaturilor la nivel global, cu efecte catastrofale asupra agriculturii şi asupra asigurării necesarului de hrană şi apă. Pe termen mediu s-a identificat riscul scăderii accentuate a biodiversităţii, în condiţiile în care în ultimii 30 de ani speciile de vertebrate s-au redus cu 58%, speciile de insecte s-au redus cu 72% şi, la nivelul anului 2016, a fost despădurită la nivel mondial o suprafaţă similară cu cea a Noii Zeelande. Un alt pericol îl reprezintă poluarea. Peste 90% din populaţie trăieşte în zone în care poluarea depăşeşte cu mult limitele admise, iar micro-fibrele de plastic se regăsesc în 83% din apa curentă la nivel global. Pe termen mediu au fost identificate pericolele creşterii concentraţiilor de CO2 în atmosferă şi a încălzirii globale.

4. Vulnerabilităţi cibernetice
Atacurile cibernetice s-au dublat în ultimii 5 ani, prin intermediul serviciilor de cloud și al internetului lucrurilor, iar frecvenţa lor a crescut cu 140%.

Ca urmare a globalizării, riscurile economice, financiare, ecologice şi de securitate au devenit sistemice, iar soluțiile trebuie abordate similar. 
 • Currently 4.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.0 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  DISTATURA ISLAMICA TOTALA DACA UN ZIARIST FACE INC ...
  Turcia: Un jurnalist a fost eliberat... trei au fost condamnați la închisoare pe viață

  RIO de JA.NEIRO. RIO-România, JA-Jar, NEIRO-Ordin ...
  Brazilia: Armata va prelua controlul securităţii în Rio de Janeiro

  da,dar daca ai scanat din greseala un produs de do ...
  Carrefour extinde serviciul "Casa ta - Self Service"

  In numele parlamentului romaniei unde am o partici ...
  Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag cere Comisiei Europene să activeze Articolului 7 în cazul României dacă vor continua atacurile asupra justiției

  Cine din Romania nu doreste pace sociala ,dreptat ...
  Presedintele Asociatiei Autism Europa a sesizat Consiliul pentru Combaterea Discriminarii, pentru ca premierul Viorica Dancila a folosit termenul “autist” in mod jignitor

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Retail

  Auto

  Real estate

  Extern

  Util

  Publireportaj