Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Oficial: România, o ţară de minicontabili

Economie - Roxana Petcu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Ekonomieeffekt

Data adaugarii: 2018-01-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Persoanele fizice care în anul fiscal 2017 au obţinut venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau din alte surse şi ale căror venituri nete depăşesc suma de 22.800 lei vor trebui să depună la ANAF declaraţia 600 până la 31 ianuarie a.c.

În condiţiile în care pe baza CNP-ului introdus in calculator la ANAF se citesc toate veniturile pe persoană fizică, de ce trebuie să mai depună persoanele fizice declaraţia 600?
Începând de la 1 ianuarie 2018, contribuabilii persoane fizice care în anul fiscal 2017 au obţinut venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse şi ale căror venituri nete depăşesc suma de 22.800 lei (1.900 lei salariu brut de la 1 ianuarie 2018 x 12 luni) vor trebui să depună la ANAF declaraţia 600 până la data de 31 ianuarie 2018 .
Declaraţia 600 pentru anul 2018 tratează separat obligaţiile de plată reprezentând contribuţia pentru asigurări sociale (CAS) şi contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate (CASS). 

1. În ceea ce priveşte contribuţia pentru asigurări sociale (CAS), lucrurile se prezintă astfel: 
 
1.1.Conform  art. 150 din  Codul fiscal ,,Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b)’’.

Deci pentru veniturile din activităţi independente obţinute în anul 2017 şi care însumate sunt sub 22.800 lei, persoanele fizice care sunt asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale sau care sunt pensionari nu datorează contribuţia de asigurări sociale.  

1.2. Conform art. 148 alin (2) din  Codul fiscal, în cazul în care persoana fizică în cursul anului 2017 a obţinut venituri din activităţi independente şi din alte surse de venit aceasta datorează contribuţia de asigurări sociale doar dacă venitul cumulat in anul 2017 depăşeşte suma de 22.800 lei net.
1.3. În cazul persoanelor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual determinat în sistem real, acestea vor datora CAS doar dacă venitul lunar net obţinut este cel puţin egal cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei.
1.4.
Persoanele fizice care optează ca sistem de lucru pentru normele anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 69 din Codul fiscal, datorează CAS dacă valoarea lunară a normelor de venit este cel puţin egală cu nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie 2018, respectiv 1.900 lei.    
1.5. În cazul contribuabililor care au realizat venituri din drepturi de proprietate intelectuală în anul 2017 şi a căror valoare însumată rămasă după scăderea din venitul brut a cheltuielilor deductibile (cota forfetară 40%) este sub valoarea de 22.800 lei nu datorează CAS. 
1.6. Persoanele fizice care în anul fiscal 2017 au realizat venituri pentru care nu sunt obligate la plata CAS şi nu au obligaţia depunerii declaraţiei 600  pot opta pentru depunerea declaraţiei şi plata contribuţiei de asigurări sociale ca şi în cazul celor care realizează venituri lunare peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, opţiunea fiind obligatorie pentru întregul an fiscal 2018. 
 
2. Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se datorează pentru veniturile obţinute din activităţi independente, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, alte surse. 

2.1. Persoanele fizice care realizează venituri anuale cumulate din sursele prezentate mai sus  pentru anul 2017 şi sunt cel puţin egale sau depăşesc 12 salarii de bază minime brute pe ţară la 1 ianuarie 2018 (1900 lei x 12 luni = 22800 lei) sunt obligate să depună până la data de 31 ianuarie 2018 declaraţia 600 şi datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate. 
2.2. Persoanele fizice care au realizat în anul 2017 un venit anual sub nivelul a 12 salarii de bază minim brute, respectiv 22800 lei, pot opta pentru depunerea declaraţiei 600 şi plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în aceleaşi condiţii ca în cazul celor care au realizat venit anual 2017 peste nivelul de 22800 lei, opţiunea fiind obligatorie pentru întregul an fiscal 2018.
Declaraţia 600 serveşte şi pentru stoparea obligaţiilor de plată reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate in următoarele cazuri:  
încetarea activităţii; 
suspendarea temporară a activităţii. 
2.3. In cazul în care persoanele fizice îşi încep activitatea în cursul anului 2018 şi estimează un venit lunar egal sau peste valoarea de 1900 lei net au obligaţia ca în termen de 30 zile de la data începerii activităţii să facă declaraţia 600 la ANAF în baza căreia organul fiscal va emite formularul 610 – „Decizie de impunere privind stabilirea contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoane fizice”, document ce va fi însoţit şi de o anexă - Situaţie privind stabilirea CAS şi CASS, defalcată pe cele 12 luni ale anului. 
Contribuţiile stabilite prin deciziile de impunere pentru anul 2018 vor trebui să fie achitate trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, astfel : 
26 martie 2018 - trimestrul I ;
25 iunie 2018 - trimestrul II;
25 septembrie 2018 - trimestrul III;
21 decembrie 2018 - trimestrul IV. 
Pentru evitarea cozilor la ghişee, ANAF a menţionat că începând cu data de 15 ianuarie 2018  depunerea  formularului  600  se poate face online pe anaf.ro; on-line doar dacă aveţi stick cu semnătură electronică.
Deci varianta cea mai bună pentru multe persoane rămâne trimiterea prin poştă.
După care urmează cozile la ghişee pentru plata contribuţiilor pentru cei care nu au conturi în bancă pentru a putea plăti cu OP-uri. În plus, trebuie foarte mare atenţie la completarea conturilor de trezorerie pentru a fi siguri că banii ajung unde trebuie.
În concluzie, fiecare persoană fizică ce trebuie să plătească CAS şi CASS va trebui să fie un minicontabil.
 
 • Currently 4.50/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.5 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de ADUMITRESEI TINA:
  Oferta speciala lucru online: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: tina_adumitresei@yah oo.com
  2018-01-18, 19:53:36 (adresa: 81.196.68.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

huligani faradelege ...
Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

2 = o societate de huligani ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Politic

Actualitate