Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Salariaţii aleg independenţa fiscală

Economie


Sursa foto: linkedin.com

Data adaugarii: 2017-12-12

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 aduce modificări importante în domeniul impozitului pe venit şi al contribuţiilor sociale. În acest context, reducerea impozitului pe venit şi transferul de contribuţii sociale de la angajator la angajat (cu reducerea doar la nivel procentual a acestora şi asta limitat la doar 2%) au reprezentat subiectele cele mai dezbătute în ultima perioadă. Modificări substanţiale sunt aduse nu doar veniturilor de natură salarială, ci şi celor din activităţi independente. Dacă modificările pentru veniturile din salarii au stârnit multe dezbateri controversate, cele privind activităţile independente au părut să treacă mai mult neobservate sau extrem de puţin atinse.  
Făcând un calcul simplu al nivelului de contribuţii sociale care ar urma să se datoreze pentru cele două tipuri de venit, constatăm o discrepanţă semnificativă, care nu poate să nu ridice nişte semne de întrebare cu privire la scopul avut prin introducerea unor astfel de modificări, precum şi la tentaţiile care ar putea să apară în viitor cu privire la forma de muncă sau colaborare între companii şi persoanele fizice.  
Astfel, în contextul în care un salariat câştigă un venit salarial brut de 5.000 lei/lună, acesta va avea aceeaşi povară fiscală (impozit pe venit şi contribuţii sociale individuale) ca şi persoana care câştigă un venit din activităţi independente de 3 ori mai mare (mai specific - 14.575 lei). De unde această diferenţă enormă? Aceasta rezultă ca urmare a introducerii plafonului lunar la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară (i.e.
, prevăzut a fi de 1.900 lei), pentru care se vor datora contribuţiile sociale în cazul veniturilor din activităţi independente. Deşi venitul la care se poate asigura în scopuri de asigurări sociale o persoană care desfăşoară activităţi independente poate fi unul ales, e puţin probabil ca acest venit ales să fie de prea multe ori mai mare decât cel minim impus de lege.  
Chiar dacă, şi în prezent, există plafoane la aceste contribuţii în cazul veniturilor din activităţi independente, totuşi, acestea sunt relativ mai mari. În consecinţă, începând cu 1 ianuarie 2018, deşi contribuţiile sociale plătite pentru un venit salarial sunt în creştere, cele plătite pentru veniturile din activităţi independente sunt în scădere. Astfel, ajungem la concluzia că, oricât de mult ar câştiga pe lună o persoană fizică din activităţi independente, fie 5.000 lei, fie 1.000.000 lei, nivelul de contribuţii va fi acelaşi, adică 665 lei/lună.  
În acest context, făcând o analiză a viitorului mod de impunere a celor două tipuri de venit, nu ne putem abţine din a ridica o serie de întrebări: ce ne va aduce anul 2018? Va creşte sau va scădea numărul de salariaţi? Vom asista la o nouă migrare artificială de la salariat la persoană fizică autorizată pentru a beneficia de o impozitare mai avantajoasă? O migrare, am putea spune, care ar încălca legea dacă nu sunt respectate diverse condiţii. Dacă ne aducem bine aminte, o astfel de structură a fost des şi în mod abuziv folosită în trecut şi a fost expusă diverselor controale fiscale (reclasificarea în activităţi dependente), a declarat Claudia Sofianu, Partener EY România. Iar, în final, s-a ajuns la amnistia fiscală. Ce impact va avea o astfel de colectare mai redusă pentru anumite tipuri de venituri asupra fondurilor de contribuţii sociale?
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 6 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de asteapta-te romane!:
  cel mai avantajos este sa fii microintreprindere!
  2017-12-12, 08:29:09 (adresa: 83.103.229.*)
 2. de asteapta-te romane!:
  daca esti pensionar britanic, este mai avantajos sa te stabilesti in tari turistice, chiar si in bulgaria!
  2017-12-13, 14:06:39 (adresa: 83.103.229.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

d.goia sufleca ti mainile si la munca de jos ...
Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

d.goia sufleca ti mainile si la munca de jos ...
Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

consilierul este chefliu ...
”Toate pensiile din România se vor dubla”

Mai bine te duci militian ca ai salariu mare , con ...
Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

a mediului politico-infractiona l ...
Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă pe tema mediului

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Actualitate Companii

Business Style

Actualitate

Turism

IT&C

Transporturi

Retail

Real estate

Extern

Util