Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Cornel Coca Constantinescu: “Fara asigurari se pierde increderea, incredere care sta la baza relatiilor interumane”

Economie - Mădălin Iulian Mihai
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-12-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Romania este o tara cu riscuri catastrofice mari, aflandu-se pe locul 87 din 171 in topul tarilor cu cele mai mari riscuri de dezastre naturale, potrivit celui mai recent studiu al World Risk Report. Acest clasament, intocmit pentru 171 de tari din toata lumea, prezinta riscul ca cetatenii unei anumite tari sa devina victime ale unui dezastru, in urma unor calamitati naturale precum cutremure, furtuni, inundatii, seceta ori cresteri ale nivelului marii.
De-a lungul istoriei, Romania s-a confruntat cu calamitati naturale care au avut de multe ori consecinte catastrofice. Conform National Geographic, “modul de manifestare, durata, intensitatea si consecintele fenomenelor meteo-climatice extreme sunt determinate de interactiunea dintre dinamica atmosferei si suprafata activ-subiacenta a tarii, cu rol important fiind barajul orografic al Carpatilor si barajul termic al Marii Negre”.
 
“Pentru multi oameni, si chiar intreprinzatori, asigurarile reprezinta o problema complexa. Si totusi, asigurarile sunt o relatitate economica sociala care insotesc si marcheaza istoria. Eu cred ca trebuie sa promovam faptul ca intr-o lume nesigura se poate trai sigur. Fara asigurari se pierde increderea, incredere care sta la baza relatiilor interumane. Aceasta se baza cu ani in urma pe un concept, am increre in tine pana la proba contrarie, astazi, inclusiv in piata despre care discutam, increderea se bazeaza pe alt concept, acesta este nu am incredere in tine pana la proba contrarie.”,a declarant Vicepresedintele ASF, Cornel Coca Constantinescu.
 
Inundatiile
In ultimii ani, in Romania, inundatiile au provocat mari pierderi materiale. Judetele Galati si Tulcea pot fi printre zonele cele mai afectate de inundatii, dar si Bacau, Vrancea, Vaslui, Teleorman, Olt si Dolj pot fi intr-o situatie similara, potrivit IGSU. Siretul, Muresul, Crisurile, Oltul, Prutul si Dunarea pot provoca pagube extrem de mari. In judetele unde exista zone (bazine hidrografice) cu grad mare de risc de inundatii, observam din pacate un nivel scazut al gradul de cuprindere in asigurare (polite obligatorii PAD), ca de ex. judetele Galati, cu18,1% grad de cuprindere, Braila, cu 15,9%, Tulcea cu 15,2%, Alba, cu 14,6%, Arad, cu 18,6%. O situatie putin mai buna este in Timis cu 28,6% grad de cuprindere in asigurare printr-o polita PAD.
 
In 2007, din cauza apelor, au fost distruse 1.000 de case in aproape 60 de localitati din Galati, Vrancea, Bacau si Vaslui, iar 1.400 de oameni au ramas fara locuinte, in timp ce in 2010 apele au provocat pagube de 700 de milioane de euro, 426 localitati au fost afectate in judetele Suceava, Botosani, Neamt, Galati, Braila, Tulcea, 4.472 locuinte au fost inundate, dintre care 246 distruse complet. In 2014 au fost afectate de inundatii peste 3.000 de locuinte, in 22 de judete dintre care Olt, Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Olt, Constanta, Timis. De asemenea, mai multe localitati din judetele Dambovita, Buzau, Vrancea si Prahova au fost afectate de alunecari de teren cauzate de precipitatii abundente.
”Potrivit unor evaluari, pagubele inregistrare de tara noastra ca efect al inundatiilor din ultimii 12 ani au avut o valoare de 4 miliarde de euro, reprezentand circa 2,7% din PIB”, a declarat, in 2016, Iulian Jugan, secretar de stat in Ministerul Mediului Apelor si Padurilor.

Alunecarile de teren
In 1971, dezastrul de la Certej a fost provocat de ruperea digului si alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatarii miniere Certej, Hunedoara. Valul de acid de steril a inghitit intr-un sfert de ora si a ras de pe fata pamantului sase blocuri de locuinte cu 25 de apartamente fiecare, un camin cu
30 de camere, sapte locuinte individuale si 24 de gospodarii au fost distruse sau avariate. Dezastrul a provocat 89 de morti si 76 de raniti.
De asemenea, alunecari de teren s-au intamplat si in trecutul recent, mai ales ca urmare a unor precipitatii atmosferice abundente, ca de ex. in 2015 in jud. Prahova (Breaza, Urlati, Baltesti, Ceptura, Cornu, Izvoarele, Brebu si alte comune sau in 2016, in Comanesti (Bacau), potrivit ISU.

Cutremurele
Romania a fost zguduita in ultimii 200 de ani de numeroase cutremure de magnitudine mai mare sau mai mica, insa cele mai puternice au fost, de departe, cutremurul din anul 1802 care a avut o magnitudine de 7,9 pe scara Richter si, mai recent, in secolul XX, seismele din anii 1940 si 1977 cu magnitudini de 7,7, respectiv 7,4 pe scara Richter.
Romania este una din tarile cu cel mai mare risc seismic din Europa, avand un risc major intre 6 – 7 grade pe scara Richter. Zona seismica Vrancea este cea mai importanta prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor si caracterul persistent si concentrat al epicentrelor, aceasta zona fiind responsabila de peste 90% din totalul seismelor produse in tara noastra, conform INFP.
Statistic, cutremure cu magnitudinea 6 si peste apar in Vrancea aproximativ la fiecare zece ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, in timp ce seisme cu magnitudinea de peste 7,5 la fiecare 80 de ani.
Cutremurul din 1940 este cel mai puternic cutremur din istoria recenta a Romaniei. Seismul a avut epicentrul in zona Vrancea, la o adancime de 133 de kilometri. Anul 1940 s-a caracterizat printr-o activitate seismica foarte ridicata in Vrancea, deoarece pe tot parcursul acelui an s-au produs multe cutremure. Consecintele cele mai grave ale acestui cutremur s-au semnalat in sudul si centrul Moldovei, dar si in nord-estul Munteniei. Orasul Panciu a fost distrus in proportie de 90%, desi majoritatea cladirilor erau din lemn.
In Bucuresti, principala distrugere a fost cea a blocului Carlton, care avea o structura cu 12 etaje din beton armat, foarte moderna la acea vreme, dar au existat avarii serioase si la alte edificii. Numarul victimelor a fost estimat la 1.000 de morti si 4.000 de raniti, majoritatea in Moldova.
Ultimul mare cutremur, cel din 1977, a avut o magnitudine de 7,4 pe scara Richter si a durat 55 de secunde, cauzand in jur de 1.600 de victime, dintre care 90% au fost in Bucuresti, acolo unde au fost si cele mai mari pagube materiale. De asemenea, au fost raniti peste 11.000 de oameni si in jur de 35.000 de locuinte s-au prabusit. Numai in Bucuresti s-au prabusit 33 de cladiri si blocuri mari, cele mai multe imobile datand din perioada interbelica. Seismul a avut epicentrul in Vrancea, la o adancime de 100 de kilometri, iar unda de soc a fost resimtita in aproape intreaga zona balcanica.
 
Cutremurul din 1986 a avut o magnitudine de 7,1 grade pe scara Richter si a fost simtit in opt tari, afectand o mare parte a Europei de Sud-Est. In urma lui au ramas 150 morti, 558 raniti si 55.000 de cladiri distruse. De exemplu, in Chisinau numarul deceselor a fost de aproximativ 100 si patru blocuri s-au prabusit.
In afara de regiunea Vrancea, pe teritoriul Romaniei au fost identificate mai multe zone epicentrale, care determina gradul de seismicitate al tarii, acestea fiind zona Fagaras-Campulung, zona Banat, Dobrogea, platforma continentala a Marii Negre, Crisana, Maramures, Podisul Transilvaniei si Campia Romana.
Cutremurele de adancime din zona Vrancea (60 – 200 km) pot atinge 7,5 – 8,5 grade pe scara Richter si produc distrugeri mari pe o arie foarte mare. 
Cutremurele crustale insa (de mica adancime, sub 60 km) sunt seisme cu efecte locale (rareori atingand 5,2 – 5,4 grade pe scara Richter), sunt mult limitate ca arie, desi in unele cazuri pot fi simtite destul de puternic in zonele lor epicentrale (in special in arealul Focsani-Ramnicu Sarat).
Previziunile specialistilor sunt sumbre: in cazul in care s-ar produce un cutremur similar celui din ’77, cel mai afectat oras din tara ar fi Capitala, multe dintre cladirile situate in centrul orasului nefiind consolidate. Municipalitatea sustine ca nimeni nu s-a ocupat in mod expres de asta si asa s-a ajuns in aceasta situatie. 
Primaria Capitalei mentioneaza ca in prezent exista 348 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic, dintre care 175 prezinta pericol public.
 
Potrivit specialistilor in seimologie, din cauza pozitionarii, Bucurestiul este capitala cea mai vulnerabila la cutremure din sudul Europei. Vulnerabilitatea Bucurestiului este data de fondul construit vechi din zona centrala, dar si de conditiile locale de teren (straturi argiloase, care favorizeaza perioade predominante lungi de miscari ale terenului, la magnitudini mari si medii).
 
Piata de asigurari anul acesta
În prima jumătate a anului 2017, piața asigurărilor din România și-a menținut creșterea. 
Astfel, în perioada analizată, cei 31 de asigurători locali au raportat un volum de prime subscrise de
5,04 miliarde RON (aproximativ 1,10 miliarde), cu 8,02% mai mult față de perioada similară a anului trecut. Cifrele publicate de Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor (ASF) arată că piața locală prezintă un nivel ridicat de concentraţie. Din total de PBS raportate la S1 2017, 88% a fost acoperită de 10 companii, în timp ce Top 3 jucători generează împreună mai mult decât o treime din piață.
Asigurările auto, incluzând asigurările de tip CASCO și cele de raspundere civila (RCA) reprezintă 72,4% din totalul primelor brute subscrise aferente asigurărilor generale și 55,5% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurări în primul semestru al anului 2017. 
CASCO
Volum total PBS 893 milioane lei, reprezentând 22% din totalul PBS AG, în creștere cu 7%.
Număr contracte - peste 830 de mii, în creștere cu 6,7 %

RCA 
PBS RCA : peste 2 miliarde lei, în scădere cu 2%
Nr contracte încheiate a crescut cu 18% (s-au emis mai multe polițe sub-anuale - peste 16% din contracte au fost emise pe o luna); 
Prima medie a scăzut cu aproximativ 5%, iar dauna medie cu aproximativ 2%.
Scăderea PBS înregistrata în Q2 2017 (-2,8%) este dublă față de Q1 2017 (-1,4%), iar trendul se poate mentine avand in vedere ca in Q3 a fost introdusă o noua grilă BM.
Volumul de prime brute subscrise pentru asigurările generale a înregistrat o creștere cu 2%, în primul semestru al anului 2017 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016.
Subscrierile aferente asigurărilor de viață au crescut cu 36% în primul semestru al anului 2017, în principal datorită claselor de asigurare "C3 - Asigurări de viață și anuități, legate de fonduri de investiții" (creștere cu 51%) si "C1 - Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare" (creștere cu 28%). 
În România, Asigurările de viață reprezintă 21% din total PBS, piața fiind dominată de asigurările generale, respectiv cele auto. În plus, există o mare discrepanță între regiuni: București și Ilfov reprezintă 50.8% din total PBS pentru asigurări de viață (restul zonelor fiind sub 10 %).
Volumul de prime brute subscrise pentru asigurările voluntare de sănătate a înregistrat o creștere de 69% și se datorează, în principal, deductibilităților fiscale. Numărul de contracte s-a majorat cu 23% pentru aceeași perioadă analizată.
Pentru asigurările obligatorii de locuințe volumul PBS a scăzut cu 2%, iar numărul de contracte în vigoare s-a diminuat cu 3%.
Analizînd cifrele pentru asigurările facultative de locuințe numărul de contracte în vigoare s-a diminuat cu 4% iar volumul de PBS a scăzut cu 13%.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  SUA: Bugetul Pentagonului pe 2019 depășește 700 miliarde de dolari

  Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
  Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

  Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  ue este comunism ...
  Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

  florin citu incita huliganii la violenta ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Politic

  Business Style

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Piata artei

  Piata farma

  Extern

  Util

  Publireportaj