Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Şcoala, în aşteptarea marilor companii

Economie - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Presa Galatiți

Data adaugarii: 2017-11-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Pe termen mediu, numărul elevilor creşte, nu scade
Învăţământul profesional, încă departe de ponderea şi calitatea pe care le-ar cere piaţa muncii
Companiile se confruntă cu îmbătrânirea personalului

Contrar aparenţelor (adică stereotipurilor şi măsurătorilor din ochi), numărul elevilor care vin din urmă creşte. O arată raportul „Starea învăţământului din municipiul Bucureşti, anul şcolar 2016-2017”, prezentat de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Capitala poate fi considerată un reper, pentru că, aşa cum s-a spus în contextul reuniunii de prezentare, ea înseamnă circa 10% din populaţia şcolară a ţării, acoperă întreaga scară de complexitate a sistemului şi, într-un cuvânt, cum zicea ministrul Liviu Marian Pop, „ce se întâmplă în Bucureşti este important pentru starea educaţiei la nivel naţional”. Dacă la ora actuală, în anul şcolar 2017-2018, în liceele din Bucureşti sunt înscrişi 65.102 elevi, în ciclul primar învaţă 83.867 de elevi. E drept că în ciclul imediat inferior liceului, în gimnaziu, se află în prezent mai puţini elevi decât sunt acum în liceu: 60.599, ceea ce va însemna o uşoară diminuare de efectiv pe termen foarte scurt, la nivelul trecerii imediate dintr-un ciclu în altul. Peste încă un ciclu, cei care formează astăzi ciclul de învăţământ cel mai populat este de aşteptat să se mute la liceu.
Necesar este ca ascensiunea numerică să se regăsească într-o anumită măsură şi la nivelul învăţământului profesional. Această formă de învăţământ are în actualul an şcolar 3121 de elevi înscrişi. Cum în anul şcolar trecut au fost 2094 de elevi înscrişi, paşii înainte nu se poate spune că sunt altfel decât mărunţi. Ba, judecând după diminuarea spre sfârşitul anului şcolar faţă de începutul acestuia a sumei totale necesare acoperirii bursei pentru învăţământ profesional, se vede că s-au pierdut pe drum ceva elevi beneficiari, din cauze care pot fi absenţele şi până la urmă abandonul. Făcând această observaţie, inspectorul şcolar general adjunct Sergiu Moga, profesor cu expertiză solidă în domeniul tehnic-profesional, încerca o estimare a perspectivelor de creştere în zona formării profesionale. Observaţia sa era că, deocamdată, învăţământul profesional dual, cel care presupune iniţiativă şi implicare în pregătirea practică dinspre agentul economic, a interesat câteva companii cu capital străin (mai ales din servicii comerciale). Aşteptate sunt de-acum unele mari companii (de exemplu, din sectorul energetic), care se confruntă cu îmbătrânirea personalului şi cu o necesitate stringentă de lucrători cu nivelul 3 de calificare. În structurarea actuală a ponderii orientării pentru diversele tipuri şi profiluri de învăţământ, unde-şi vor face loc învăţământul profesional şi cel dual? Profesorul Moga lansa întrebarea în faţa unui grafic la zi şi a echivalentului acestuia de anul trecut, îndemnând la o prefigurare a aceluiaşi „desen” de acum în 10 ani. Aprecierea sa era că, din moment ce zona învăţământului teoretic poate fi caracterizată prin stabilitatea opţiunilor pentru clasa a IX-a (62,52 % în 2016-2017, 63,41% în 2017-2018), la fel şi zona vocaţională (9,26 % în 2016-2017, 8,90 % în 2017-2018), ca şi cea a protecţiei mediului (2,42 % în 2016-2017, 2,07 % în 2017-2018) şi cea de servicii (16,83 % în 2016-2017, 17,81 % în 2017-2018), o diminuare mai semnificativă a orientării se înregistrează la profilul tehnologic: 10,97 % în 2016-2017, 7,81 % în 2017-2018. Previziunea e că mărirea numărului celor care vor merge la învăţământ profesional e de aşteptat să se facă pe seama diminuării opţiunilor pentru tehnologic; în fond, o cerinţă a realităţii economice.  
 
  • Currently 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.3 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

    Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


    Recomandat Curierul National
    Ultimele comentarii:

    mai bine le dati pe alea care nu sunt surpate! ...
    Circulaţie oprită pe trei drumuri naționale, pe două se circulă îngreunat

    poate sfantul prooporc! seamana cu o chelie cu o n ...
    Tulcea: Turişti români, răsturnaţi cu ambarcaţiunea în apropiere de Sulina, salvaţi de poliţiştii de frontieră

    si motociclisti francezi cu permisul,,copy paste " ...
    Impresionantă paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

    decat ca din bugetul sanatatii furam aproape tot! ...
    Gabriel Oprea a pierdut procesul cu Ministerul Educației

    simonele romance sunt mai putori de putori! ...
    Impresionantă paradă militară la Paris, de Ziua Națională a Franței

    Top articole:

    Afişează articolele cele mai:
    Votate | Comentate | Expediate

    Radio Sud

    Tipografia de Sud
    Orologia Primo minuto

    Sumarul ediţiei:

    Actualitate Companii

    Politic

    Actualitate