Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Pe cine afectează modificările fiscale

Economie - Ramona Olaru / gds.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: puterea.ro

Data adaugarii: 2017-11-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Sute de mii de contracte de muncă din Dolj trebuie modificate până la sfârşitul anului. În mediul privat, menţinerea actualului salariu net al angajaţilor depinde acum de angajatori, care decid dacă majorează sau nu salariul brut al angajatului. Unii întreprinzători vor beneficia de reduceri ale impozitului pe venit de la 16% la 10%, în schimb vor avea de pierdut toţi cei care cotizează la Pilonul II de pensii.
Cele mai importante măsuri fiscale adoptate în şedinţa de guvern de miercuri sunt următoarele: transferarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi reducerea acestora la 35%; scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%; scăderea impozitului pe venitul din chirii de la 16% la 10%; scăderea impozitului pe dobânzi bancare de la 16% la 10%; veniturile din activităţi independente vor fi impozitate cu 10% de la 1 ianuarie 2018, faţă de 16%, cât este acum. Pentru angajatori se introduce o contribuţie nouă, numită contribuţia asiguratorie pentru muncă (CAM), care este de 2,25% şi se aplică la salariul brut.
Cea mai importantă măsură fiscală este cea legată de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. Probleme pot apărea mai ales în mediul privat. Dacă angajatorul nu doreşte să crească salariul brut al angajatului în acte, atunci angajatul va încasa un salariu net mai mic decât acum. Specialiştii de la firma de audit şi consultanţă Professional Consulting au evidenţiat aspectele pozitive şi cele negative ale acestei măsuri fiscale. „Mutarea contribuţiilor de la angajator la salariaţi este un experiment interesant, pe care nu l-a mai încercat până acum nicio ţară din UE. Aspecte favorabile pot fi: pentru profesioniştii contabili - simplificarea modului de calcul; pentru sistemul fiscal - pregătirea pentru impozitare progresivă; pentru angajaţi - conştientizarea acestora asupra contribuţiilor şi impozitului reţinute (angajatul ştie acum cât costă munca lui - salariul brut - şi cât îi revine - salariul net).
Aspecte nefavorabile: costuri administrative pentru adaptarea softurilor şi procedurile de modificare a salariilor; există riscul ca salariile nete să scadă, deoarece nu există obligativitatea menţinerii acestora de către angajator; pentru a contracara eventuala păstrare a salariilor brute la nivelul actual (şi implicit scăderea salariului net) va urma o creştere a salariului minim, cu implicaţiile de rigoare - creşterea punctului de amendă şi a altor indicatori calculaţi în funcţie de salariul minim“, au spus specialiştii citaţi.

Sute de mii de contracte de muncă trebuie modificate rapid

Ca urmare a adoptării acestei ordonanţe de urgenţă, firmele au un termen până la sfârşitul anului să modifice în acte salariile brute ale angajaţilor. Cum majoritatea celor angajaţi au trecute în contractele individuale de muncă salariile brute, numai în Dolj trebuie modificate câteva sute de mii de contracte de muncă în acest interval. Pe de o parte, firmele trebuie să facă acte adiţionale la contractele individuale de muncă, iar pe de altă parte acele noi contracte de muncă trebuie înregistrate în REVISAL (Registrul Unic de Evidenţă a Salariaţilor din România) înainte de începutul anului, potrivit prevederilor din Codul Muncii. Cu toate că modificările se fac on-line, de la sediul angajatorilor, sistemul REVISAL trebuie să proceseze aproape cinci milioane de contracte de muncă la nivel naţional. Va avea această capacitate tehnică? „Din punct de vedere tehnic se pot face modificările de rigoare fără probleme. Ca să vă dau un exemplu, atunci când se majorează salariul minim pe economie se modifică acele contracte individuale de muncă ale celor plătiţi cu salariul minim pe economie, care reprezintă între 30 şi 40% din totalul salariaţilor. Dacă sistemul REVISAL poate procesa în câteva zile 30-40% din contractele de muncă active, atunci se vor putea procesa şi restul contractelor de muncă fără probleme, mai ales că intervalul de timp este mai mare. Cu siguranţă, din punct de vedere tehnic nu se pune problema să apară disfuncţionalităţi“, a precizat inspectorul-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora.
Angajatorii vor avea la dispoziţie şi luna ianuarie pentru a înregistra în REVISAL modificările la contractul individual de muncă survenite prin transferul contribuţiilor.

Dacă guvernul nu majorează salariul minim, atunci zeci de mii de angajaţi vor încasa mai puţini bani

După transferarea contribuţiilor de la angajator la angajat şi persoanele plătite cu salariul minim pe economie se supun aceloraşi reguli ca în cazul tuturor salariaţilor. Dacă nu va creşte salariul minim brut pe ţară până la finele anului, atunci salariul net încasat de ei va scădea simţitor. Conform calculelor GdS, după noile reguli adoptate miercuri de guvern, după transferul contribuţiilor sociale, în cazul în care nu se majorează salariul minim brut pe ţară, atunci angajaţii plătiţi cu salariul minim vor încasa doar 899 de lei, faţă de 1.065 de lei pe lună, cât primesc acum. Deci scăderea va fi de 166 de lei la salariul net, cu care pleacă omul acasă. În schimb, în cazul în care creşte salariul minim brut la 1.900 de lei, atunci angajaţii plătiţi la acest nivel minim vor încasa 1.162 de lei de la anul, în creştere cu 97 de lei faţă de cât primeşte angajatul acum în mână. Calculele GdS sunt susţinute de cele ale firmei de audit şi consultanţă Professional Consulting. „Este o mutare aritmetică ce creează impresia falsă de creştere a veniturilor. În realitate, angajaţii primesc mult mai puţin «în mână» decât se vehiculează în declaraţiile politice. De exemplu, la creşterea salariului minim de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, creştere de 450 de lei a salariului brut - odată cu modificarea contribuţiilor - salariul net se va majora doar cu 97 de lei“, au spus reprezentanţii Professional Consulting.
În Dolj sunt zeci de mii de angajaţi plătiţi cu salariul minim pe economie, însemnând aproximativ 30% din numărul total de angajaţi.
În iulie 2017 existau 45.000 de contracte de muncă încheiate la nivelul salariului minim pe economie, cu normă întreagă (de opt ore pe zi), ceea ce însemna 23% din numărul total de salariaţi din Dolj, conform datelor de atunci furnizate de ITM Dolj. Lor li se adaugă cei care au contracte de muncă part-time, plătite proporţional din salariul minim pe economie.
Creşterea salariului minim pe economie a fost amânată, momentan, au spus autorităţile. Ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat în şedinţa de guvern că nu se adoptă momentan hotărârea privind majorarea salariului minim brut pe economie, pe motiv că lipsea un aviz şi că hotărârea va fi adoptată într-o altă şedinţă de guvern viitoare.

Impozit de 1% în locul impozitului pe profit

De asemenea, entităţile economice care au avut o cifră de afaceri sub 1.000.000 de euro vor plăti impozit de 1% din veniturile realizate. Până la finele lui 2017, plătesc impozit pe venit de 1% firmele care au avut o cifră de afaceri de până la 500.000 de euro, inclusiv. Practic, acest lucru înseamnă că unele firme care plăteau impozit pe profit sau care aveau pierderi şi nu plăteau nimic vor trece să achite impozit pe cifra de afaceri, indiferent de profitabilitate. Măsura este considerată de specialiştii în fiscalitate drept una „binevenită pentru societăţile la care rata profitului brut este mai mare de 6,25 % din cifra de afaceri“.
Avantajate vor fi firmele de consultanţă care aveau cheltuieli mici şi profituri mari şi plăteau impozit pe profit destul de mare la stat. Prin trecerea la impozitul pe venitul microîntreprinderilor, ele vor achita mai puţini bani la stat. În prezent, doar firmele care aveau maximum 20% din venituri provenite din consultanţă şi 80% din alte activităţi puteau opta pe impozit pe venit de 1%, măsură care nu mai este prevăzută în noua legislaţie fiscală.

Cine va mai fi afectat de noile măsuri fiscale

Efectele negative ale creşterii pragului microîntreprinderilor la 1.000.000 de euro se propagă în avalanşă în economie. Şi alţii vor mai avea de suferit. „Deşi este o metodă de impunere primitivă şi antibusiness este însă uşor de controlat, simplifică sistemul de impunere şi va reduce cu siguranţă evaziunea fiscală în domeniul impozitului pe profit. Însă ea afectează şi contribuabilii oneşti care au pierderi reale şi, mai grav, va avea un impact negativ asupra ONG-urilor (acestea vor pierde veniturile din sponsorizări), asupra burselor pentru elevi şi studenţi, asupra investiţiilor (nu vor mai exista scutiri pentru profitul reinvestit şi nici deduceri cu amortizarea), asupra serviciilor medicale (dispare deductibilitatea anuală), asupra acordurilor de evitare a dublei impuneri cu celelalte state şi, în final va diferenţia contribuabilii prin simpla apartenenţă la un anumit obiect de activitate“, potrivit experţilor în fiscalitate de la Professional Consulting. Totodată, diminuarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale la veniturile din activităţi independente, cât şi lărgirea bazei de aplicare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% va stimula iarăşi mascarea unor salarii, au mai spus reprezentanţii Professional Consulting.

Scăderea contribuţiilor la Pilonul II de pensii, o naţionalizare parţială

Pe lângă măsurile legate de impozitare, guvernul a adoptat miercuri încă o ordonanţă de urgenţă prin care s-a dispus diminuarea cotei de contribuţie la Pilonul II de pensii de la 5,1%, cât este în prezent, la 3,75%, de la 1 ianuarie. Măsura este considerată de specialişti drept o naţionalizare parţială a fondurilor de la pensiile administrate privat (Pilonul II).
Cu toate că ministrul muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că sumele de plată ale celor care cotizează la Pilonul II de pensii vor rămâne la acelaşi nivel de la anul, în contextul transferului contribuţiilor, specialiştii în fiscalitate de la firma de audit şi consultanţă Deloitte au calculat că, de fapt, aceste contribuţii ale oamenilor la Pilonul II scad, de fapt. Ei au menţionat că, dacă reducerea ar fi fost de până la 4,25% de la 5,1%, atunci sumele efective plătite la Pilonul II ar fi fost aceleaşi ca acum sau uşor mai mari. În condiţiile în care procentul a scăzut la 3,75%, experţii de la Deloitte au menţionat pentru mass-media centrale că sumele efective ce vor fi plătite la Pilonul II vor scădea pentru angajaţii care contribuie la acest pilon de pensii.
Şi specialiştii în audit şi consultanţă din Craiova susţin că va exista o scădere a sumelor cu care vor contribui angajaţii la Pilonul II. „Dacă angajatorii păstrează nivelul salariului net (crescând astfel brutul), impactul nu este atât de semnificativ comparativ cu 2017, deoarece se va preleva un procent mai mic dintr-o bază mai mare (avem o scădere netă de aproximativ 4% faţă de 2017). Orice modificare în sensul scăderii contribuţiei la Pilonul II nu este de dorit, deoarece are efecte negative pe termen lung (pensia viitoare va fi mai mică) şi pe termen scurt şi mediu fondurile care administrează Pilonul II nu vor mai avea aceleaşi resurse pentru investiţii“, au precizat reprezentanţii de la Professional Consulting, contactaţi de GdS, care au adăugat că, potrivit legii, această contribuţie la Pilonul II trebuia să fie până acum de 6% din sumele care se duc la fondul public de pensii (CAS) şi se reţin din salariile persoanelor angajate.

Primăria Craiova pierde 11 milioane de euro

Reducerea impozitului pe venitul salariaţilor de la 16% la 10% nu aduce efectiv o creştere a veniturilor nete ale angajaţilor, din cauza transferului contribuţiilor sociale în sarcina salariaţilor. În schimb, pierd bani localităţile, în sensul că un procent important din impozitul pe venit care se întorcea la primării nu mai ajunge la administraţiile locale. Astfel că majoritatea primăriilor ar pierde banii necesari pentru unele investiţii. Cele mai afectate vor fi marile oraşe. Conform calculelor publicate în presa centrală, Primăria Craiova ar pierde 11 milioane de euro din cauza deciziei guvernului de a reduce cota impozitului pe venit.
„Aproape fiecare măsură cu impact pozitiv ascunde însă şi efecte ascunse. De exemplu, reducerea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10% este o mană cerească pentru persoanele care obţin venituri din salarii, pensii, dobânzi, activităţi agricole, activităţi independente şi drepturi de autor; însă măsura dăunează grav bugetelor locale, care îşi formează 30% din venituri din sumele defalcate din impozitul pe venit. Acest aspect va determina creşterea dependenţei administraţiilor locale faţă de administraţia centrală, redistribuirea de la bugetul central fiind influenţată de factori politici şi subiectivi“, a spus reprezentantul Professional Consulting, care a mai precizat că mediul de afaceri doreşte stabilitate fiscală şi predictibilitate, într-un cuvânt, firmele vor „linişte“.
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de asteapta-te romane:
  euro 4,65, robor 2-3-4-5, oul 1-2 lei, untul cel mai prost 40 lei/kg, benzina 6 lei!
  2017-11-13, 16:26:40 (adresa: 83.103.229.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

CUBA 4/8 ILIE 4/8; CU.B.A. CU-Creierul, B-13 Enori ...
Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

dancila este de unica folosinta pentru infractorul ...
Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

erata:de stiut cuM..,; ,,monedei "(societatii) ...
Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

adica intorc societatea cubaneza la 180°inapoi ,l ...
Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: