Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

S-a lansat cursa pentru meseriaşi

Economie - Mădălin Iulian Mihai
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: diez.md

Data adaugarii: 2017-11-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Operatorii economici interesaţi pot solicita şcolarizarea în învăţământul dual şi în învăţământul profesional pentru anul şcolar 2018-2019, până vineri, 17 noiembrie 2017, inclusiv. 

În acest sens, solicitările pentru învăţământul dual pot fi transmise Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) pe adresa de e-mail vet@tvet.ro. Ulterior, CNDIPT va înainta inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti solicitările primite şi se vor face analize pentru identificarea soluţiilor de a răspunde acestor cereri. 
Solicitările pentru învăţământul profesional pot fi transmise direct inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti. 
Propunerile privind numărul de locuri în învăţământul dual şi în învăţământul profesional vor fi definitivate la nivelul ISJ/ISMB, până în data de 29 noiembrie.
Acest lucru este posibil în urma publicării în Monitorul Oficial nr. 859/31.10.2017 a ordinului ministrului Educaţiei Naţionale nr. 5360/16.10.
2017 privind aprobarea calendarului etapelor şi acţiunilor pentru stabilirea cifrei de şcolarizare în învăţământul dual şi în învăţământul profesional pentru anul şcolar 2018-2019, precum şi a modelelor pentru avizarea de către Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic şi unitatea administrativ-teritorială, a Proiectului cifrei de şcolarizare în învăţământul dual şi în învăţământul profesional.
„Până la aplicarea şi aprobarea acestei legi, învăţământul dual, model pentru această lege, a avut rezultate în anumite sectoare de activitate, unde firmele au o strategie de dezvoltare. După cunoştinţele mele, în acest sistem, până anul trecut, erau 25.000 de elevi. Nu ştiu din ce motive statul a simţit nevoia să legifereze o situaţie care funcţiona. Presupunând că legislaţia stimulează această formă de învăţământ, aşteptăm rezultate mai bune. Nu avem comentarii pentru că nu avem o evaluare a interesului pentru a aplica mecanismul propus de lege. UGIR-ul a fost participant pe toată perioada de evaluare a nevoilor din teritoriu şi elaborare a legii, dar a avut propuneri acceptate de minister care nu se regăsesc în lege”, a declarat, pentru Curierul Naţional, Radu Godeanu, vicepreşedinte UGIR.

„În actualul context economic şi social, acţiunile întreprinse de guvern în vederea promovării învăţământului profesional şi tehnic de tip dual pot reprezenta o parte a soluţiei pentru criza forţei de muncă ce afectează economia românească. Stabilirea acestui calendar, împreună cu celelalte măsuri întreprinse cum ar fi aprobarea modelului cadru de contract de practică în învăţământul dual, aduce lucrurile într-o zonă de normalitate şi creează premisele ca în anul şcolar 2018 - 2019 să se realizeze cât mai multe astfel de clase.
În ceea ce priveşte interesul sectorului de construcţii pentru această formă de învăţământ, există agenţi economici care şi-au manifestat interesul în vederea înfiinţării şi susţinerii unor asemenea clase, pentru diferite calificări din sector. 
Din păcate, agenţii economici ce activează în acest sector prezintă un grad ridicat de reticenţă în ceea ce priveşte implicarea în susţinerea acestei forme de învăţământ din următoarele considerente:
- Imposibilitatea previzionării necesarului real de forţă de muncă pe un orizont de timp de 2 - 3 ani datorită lipsei de predictibilitate a finanţării lucrărilor ce vor fi executate
- Riscul crescut ca persoanele susţinute şi formate să nu dorească să se angajeze la absolvire, prima opţiune fiind, de regulă, aceea de a emigra
- Atractivitatea redusă pentru tinerele generaţii pentru meseriile din construcţii
În concluzie, măsurile propuse de guvern reprezintă un pas înainte, dar sunt doar o condiţie necesară, nu şi suficientă. 
Considerăm că sunt necesare facilităţi suplimentare pentru a genera un flux îmbunătăţit de forţă de muncă pentru calificările din sectorul de construcţii”, a declarat Gabriel Mocanu - Consilier Forţă de Muncă ARACO.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  CUBA 4/8 ILIE 4/8; CU.B.A. CU-Creierul, B-13 Enori ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  dancila este de unica folosinta pentru infractorul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  erata:de stiut cuM..,; ,,monedei "(societatii) ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  adica intorc societatea cubaneza la 180°inapoi ,l ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Transporturi

  Retail

  Auto

  Real estate

  Extern

  Util