Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Statul nu renunţă la analiza de risc la securitate fizică pentru firme

Economie - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-06-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Guvernul vrea să mai amâne încă un an, până la data de 1 iulie 2018, data de la care firmele şi instituţiile înfiinţate până în iunie 2012 să fie obligate să aibă analize de risc la securitatea fizică
MAI: În perioada iulie 2012 - decembrie 2016, au fost înmatriculate 499.719 entităţi (inclusiv firme private), care au „obligaţia efectuării analizei de risc la securitate fizică şi a implementării măsurilor de securitate conform acesteia”

Statul nu vrea să renunţe la analiza de risc la securitate fizică impusă firmelor, contra cost, însă intenţionează să mai amâne încă un an această obligaţie pentru societăţile înfiinţate până în iunie 2012, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern. Această cheltuială vizează circa 1,5 milioane de firme, instituţii şi alte astfel de entităţi juridice.
Guvernul vrea să mai amâne încă un an, până la data de 1 iulie 2018, data de la care firmele şi instituţiile înfiinţate până în iunie 2012 să fie obligate să aibă analize de risc la securitatea fizică. Analiza se face de către experţi în domeniu, contra cost, fiind o cheltuială în plus reclamată mai ales de antreprenorii cu întreprinderi mici şi mijlocii, care s-au plâns că ar putea ajunge şi la mii de euro.
„Termenul prevăzut la art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 335 din 17 mai 2012, cu modificările şi completările ulterioare, privind obligaţia elaborării analizei de risc la securitate fizică de către unităţile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, înfiinţate până la data de 16 iunie 2012, se prorogă până la data de 1 iulie 2018” - prevede un proiect de Hotărâre de guvern, citat de hotnews.ro.
Proiectul a fost scos din dezbatere publică pe 14 iunie 2017, de Ministerul Afacerilor Interne. Între timp, Carmen Dan a demisionat odată cu aproape întregul Guvern, în contextul crizei politice din principalul partid de la guvernare, PSD, iar proiectul necesită să fie adoptat de Executiv, în şedinţă.
Chiar dacă va fi adoptată şi publicată în Monitorul Oficial la timp, hotărârea de guvern va mai păsui un an de la obligaţia cheltuielilor pentru analiza de securitate fizică numai firmele înfiinţate înainte de intrarea în vigoare a HG 301/2012, adică cele dinainte de iunie 2012.
În schimb, firmele înfiinţate după 16 iunie 2012 sunt şi vor fi în continuare sub incidenţa obligaţiei de a-şi face analiza de risc, după cum a avertizat, luni, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, reprezentant al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).  

Câte firme şi câte instituţii au obligaţia să-şi facă analiza de risc

În perioada iulie 2012 - decembrie 2016, au fost înmatriculate 499.719 entităţi (inclusiv firme private), care au „obligaţia efectuării analizei de risc la securitate fizică şi a implementării măsurilor de securitate conform acesteia” - spune Ministerul Afacerilor Interne, care foloseşte date de la Registrul Comerţului.  
MAI mai arată că „cerinţa legală” se extinde şi asupra punctelor de lucru înfiinţate distinct de către firme.
Practic, acestea nu beneficiază de prorogarea obligaţiei, aflată încă în vigoare până pe 1 iulie 2017, şi nici de eventuala amânare de termen până în 1 iulie 2018.
„În schimb, de prorogare beneficiază 974.
605 de profesionişti activi, incluzând ca forme de organizare regiile autonome, societăţile (în nume colectiv, în comandită simplă, în comandită pe acţiuni, pe acţiuni, cu răspundere limitată, tip cooperativă), persoanele fizice (persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale), precum şi alte persoane juridice (institute naţionale de cercetare dezvoltare, grupurile de interes economic, grupurile europene de interes economic, societăţile europene, cooperativele agricole, organizaţiile cooperatiste)”, după cum a numărat MAI. Aceştia au fost înmatriculaţi până în iulie 2012.
În lipsa prorogărilor, „obligaţia efectuării analizei de risc la securitate fizică şi implementării măsurilor de securitate conform acesteia era aplicabilă pentru mai mult de 1.474.324 de unităţi, despre care statistica nu furnizează date”, mai arată MAI.

Statul nu renunţă la obligarea firmelor la cheltuieli cu analize de risc

Nota de fundamentare făcută de ministrul Carmen Dan arată că statul nu se lasă şi este hotărât să aplice obligativitatea analizelor de risc la securitatea fizică pentru firmele din România, chiar dacă se prorogă termenul pentru firmele mai vechi.
„Instrumentul analizei de risc la securitate fizică s-a dovedit şi se dovedeşte eficient în contextul în care din datele statistice ale Poliţiei Române rezultă faptul că fenomenul infracţional în domeniul de referinţă cunoaşte un trend descendent, în sensul că sesizările referitoare la săvârşirea infracţiunilor împotriva patrimoniului unităţilor deţinătoare de valori au scăzut succesiv, respectiv cu 1,97% în 2015, cu 11,74% în 2016 şi cu 13,74% în primele 3 luni ale anului curent” - spune MAI.
În schimb, amânarea obligaţiei pentru cele aproape 1 milion de firme şi alte entităţi pentru care s-a amânat şi până acum este justificată de MAI prin numărul mic de experţi evaluatori existenţi în piaţă.
Astfel, în Registrul Naţional al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică sunt „doar 1.568” de astfel de persoane, „număr semnificativ redus în comparaţie cu numărul unităţilor cărora le revine obligaţia efectuării analizei de risc la securitate fizică şi implementării măsurilor de securitate conform acesteia”.
„Deşi, anterior, termenul a mai fost prorogat, lipsa experţilor abilitaţi cu competenţe în evaluarea riscului la securitate fizică continuă să persiste, ceea ce induce necesitatea de a realiza analizele de risc într-un termen scurt. Această situaţie conduce la o parcurgere rapidă şi superficială a etapelor de realizare a analizei de risc, ce generează consecinţe negative în planul măsurilor de securitate din obiective”, mai afirmă MAI.
Prin urmare, statul nu renunţă în totalitate la a obliga firmele din România să facă această cheltuială, deşi recunoaşte că mediul de afaceri s-a plâns de ea.
„Din corespondenţa primită de la mai multe entităţi reprezentative în mediul de afaceri, care includ reţele mari de unităţi la nivel naţional, a rezultat faptul că nu s-a reuşit în totalitate alinierea la noile cerinţe, motivându-se prin indisponibilitatea experţilor abilitaţi” - mai arată Internele.
Luni, într-o conferinţă de presă, reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) au cerut Guvernului să abroge în totalitate HG 301/2012, care a instituit obligaţia efectuării analizelor de risc la securitatea fizică de către firme (din 1 ianuarie 2015).
Patronii IMM au acuzat că beneficiarii hotărârii din 2012 sunt foştii poliţişti şi alţi lucrători din sectorul ordinii publice, care, ieşiţi la pensie, au devenit experţi evaluatori.
„Este o bătaie de joc inimaginabilă, este o găselniţă de a se mai pune încă o taxă. Se vrea să se dea încă o halcă pentru cei care oricum sunt scoşi la pensie înainte de vreme din sistemul de ordine publică al statului român, firmele de pază sunt conduse de foşti ofiţeri. Şi le mai dau câte o chiftea acum să se ocupe să mai facă dosare de analiză de risc. Un astfel de dosar va costa mii de euro şi îndestulăm o astfel de cohortă care nu este mulţumită nici la pensie” - s-a plâns liderul patronal IMM din judeţul Galaţi, Marian Filimon.
Potrivit CNIPMMR, firmele care nu-şi îndeplinesc obligaţia efectuării analizei de risc, contra cost, riscă amenzi de la 10.000 la 20.000 de lei.
„Se aplică tuturor firmelor, indiferent dacă ai sau nu activitate la sediul social. Dacă eşti firmă de consultanţă şi ai activitate la sediul clientului, dacă ai sediul social acasă sau într-un hub, trebuie să-ţi faci analiza de risc la securitate. Şi asta chiar dacă şi-a făcut şi hubul acela sau mall-ul în care ai magazinul”, a spus, la rândul său, Florin Jianu, reprezentant al Consiliului IMM, fost ministru pentru Mediul de Afaceri.
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Barcelona 16 Iisus Hristos 16, Ilie Tișbitul 16; ...
  Fostul premier francez Manuel Valls ia în considerare posibilitatea candidaturii la postul de primar al Barcelonei

  Dar in Romania in 28 de ani cat cred romanii ca s- ...
  Robert Mugabe ar fi făcut dispărute diamante în valoare de 15 miliarde de dolari

  decat ca nu au primit, ci poate vor primi, daca .. ...
  POR - APROAPE 14.000 DE APARTAMENTE AU PRIMIT FINANTARE PENTRU LUCRARI DE CRESTERE A EFICIENTEI ENERGETICE

  decat ca eu fac suma asta direct din buget! ...
  Robert Mugabe ar fi făcut dispărute diamante în valoare de 15 miliarde de dolari

  decat l-am trimis sa se afle-n treaba! ...
  Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut ieri, 20 aprilie 2018, o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Tunisiene, Youssef Chahed

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Economie

  Finante Banci

  Specializat

  Politic