Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

9.500 de proiecte de investiţii locale, finanţate cu 30 miliarde lei

Economie - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-06-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


A doua etapă a PNDL finanţează 9.500 de obiective de investiţii, din care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile)

Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a doua, a demarat la 16 iunie, fiind încheiată analiza de specialitate cu privire la alocările de fonduri din cadrul programului, iar ordinele de finanţare pentru fiecare judeţ sunt în curs de semnare. 
A doua etapă a PNDL finanţează 9.500 de obiective de investiţii, din care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiţii sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament.
Programul este structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor, respectiv infrastructura la nivel judeţean. 
Activitatea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) se desfăşoară în aceste zile, tensionată din punct de vedere politic, fără sincope. Astfel, ieri au fost semnate contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR) pentru trei proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere de importanţă regională, în valoare totală de 203.416.106,13 lei.
La nivelul comisiilor de specialitate, au continuat discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru îndeplinirea condiţionalităţilor în vederea accelerării absorbţiei fondurilor europene şi, nu în ultimul rând, astăzi a fost finalizată analiza proiectelor depuse de beneficiari pentru finanţare prin PNDL2.
 
13.000 de solicitări

Se definesc ca beneficiari ai PNDL unităţile administrativ-teritoriale, reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, ale căror propuneri de finanţare au fost aprobate de MDRAPFE, pe baza solicitărilor de finanţare transmise. Prioritizarea proiectelor incluse la finanţare prin PNDL s-a făcut în urma analizei interne de specialitate a peste 13.000 de solicitări prin corelarea tuturor surselor de finanţare (fonduri europene, programe guvernamentale) şi  aplicarea criteriilor stabilite prin HG nr. 624/2015, astfel încât resursele financiare alocate să fie repartizate echilibrat pe judeţe.
„În acest moment este important ca această criză politică să se încheie cât mai repede pentru ca noul Guvern să-şi intre în atribuţii şi proiectele majore, inclusiv PNDL 2, să fie rapid aplicate. Semnarea ordinelor de finanţare reprezintă un prim pas în vederea implementării proiectelor. Orice zi care trece fără un guvern legitim pune în pericol demararea lucrărilor ce rezolvă probleme vitale pentru mii de localităţi. Primarii aşteaptă să încheie contracte pentru că problemele comunităţilor nu mai pot fi amânate”, a declarat Sevil Shhaideh, ministru demisionar al MDRAPFE.
PNDL este un program de finanţare multianual şi are ca obiectiv general echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu toate dotările tehnico-edilitare necesare pentru a creşte atractivitatea climatului investiţional al localităţilor din România. Programul finanţează proiecte diverse, de infrastructură educaţională, de sănătate şi de mediu, sportivă, social-culturală şi turistică, administrativă şi de acces la căile de comunicaţie.
Fondurile alocate de minister în cadrul PNDL sunt surse de finanţare complementare pentru bugetele locale. Finanţarea proiectelor se asigură din transferuri alocate bugetelor locale, de la bugetul de stat, aprobate cu această destinaţie în bugetul MDRAPFE, din fonduri prevăzute în bugetele locale cu această destinaţie şi din alte surse legal constituite.
Etapa I a programului o constituie obiectivele de investiţii aflate în finanţare la data de 31 decembrie 2016.
Etapa a II-a a fost instituită prin OUG nr. 6/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice.
 
Obiective de investiţii

Obiectivele de investiţii care pot fi finanţate în cadrul programului trebuie să vizeze lucrări de realizare/extindere/reabilitare/modernizare, respectiv dotare, pentru unul dintre următoarele domenii specifice:
- sisteme de alimentare cu apă şi staţii de tratare a apei;
- sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate;
- unităţi de învăţământ preuniversitar, respectiv: grădiniţe, şcoli generale primare şi gimnaziale, licee, grupuri şcolare, colegii naţionale, şcoli profesionale, şcoli postliceale, unităţi de învăţământ special de stat;
- unităţi sanitare;
- drumuri publice clasificate şi încadrate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor;
- poduri, podeţe sau punţi pietonale;
- obiective culturale de interes local, respectiv biblioteci, muzee, centre culturale multifuncţionale, teatre;
- platforme de gunoi;
- pieţe publice, comerciale, târguri, oboare;
- modernizarea bazelor sportive;
- sediile instituţiilor publice ale autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi a instituţiilor publice din subordinea acestora;
- infrastructura turistică dezvoltată de autorităţile publice locale ca instrument de punere în valoare a potenţialului turistic local, pentru obiectivele de investiţii aflate în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale sau în administrarea acestora.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Un articol de tembel.Se interzic dar aveti grija c ...
  Mașinile diesel, interzise OFICIAL

  da dusmanul americii este ue ...
  Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

  da dusmanul americii este ue ...
  Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

  1..6,ai fost pestele?? ...
  Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

  ****rea asta care a fost fotografiata cand ii face ...
  Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Economie

  Finante Banci

  Specializat

  Politic