Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Poate face fata sistemul de urgenta din Romania unui cutremur asemanator celui din 1977?

DA - Comentati ca sa explicati
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (27) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
w

« Alte articole din categoria Economie

9.500 de proiecte de investiţii locale, finanţate cu 30 miliarde lei

Economie - Afrodita Cicovschi / [email protected]
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-06-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


A doua etapă a PNDL finanţează 9.500 de obiective de investiţii, din care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile)

Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa a doua, a demarat la 16 iunie, fiind încheiată analiza de specialitate cu privire la alocările de fonduri din cadrul programului, iar ordinele de finanţare pentru fiecare judeţ sunt în curs de semnare. 
A doua etapă a PNDL finanţează 9.500 de obiective de investiţii, din care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiţii sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament.
Programul este structurat pe trei componente: modernizarea satului românesc, regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor, respectiv infrastructura la nivel judeţean. 
Activitatea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) se desfăşoară în aceste zile, tensionată din punct de vedere politic, fără sincope. Astfel, ieri au fost semnate contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR) pentru trei proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere de importanţă regională, în valoare totală de 203.416.106,13 lei.
La nivelul comisiilor de specialitate, au continuat discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru îndeplinirea condiţionalităţilor în vederea accelerării absorbţiei fondurilor europene şi, nu în ultimul rând, astăzi a fost finalizată analiza proiectelor depuse de beneficiari pentru finanţare prin PNDL2.
 
13.000 de solicitări

Se definesc ca beneficiari ai PNDL unităţile administrativ-teritoriale, reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, ale căror propuneri de finanţare au fost aprobate de MDRAPFE, pe baza solicitărilor de finanţare transmise. Prioritizarea proiectelor incluse la finanţare prin PNDL s-a făcut în urma analizei interne de specialitate a peste 13.000 de solicitări prin corelarea tuturor surselor de finanţare (fonduri europene, programe guvernamentale) şi  aplicarea criteriilor stabilite prin HG nr. 624/2015, astfel încât resursele financiare alocate să fie repartizate echilibrat pe judeţe.
„În acest moment este important ca această criză politică să se încheie cât mai repede pentru ca noul Guvern să-şi intre în atribuţii şi proiectele majore, inclusiv PNDL 2, să fie rapid aplicate. Semnarea ordinelor de finanţare reprezintă un prim pas în vederea implementării proiectelor. Orice zi care trece fără un guvern legitim pune în pericol demararea lucrărilor ce rezolvă probleme vitale pentru mii de localităţi. Primarii aşteaptă să încheie contracte pentru că problemele comunităţilor nu mai pot fi amânate”, a declarat Sevil Shhaideh, ministru demisionar al MDRAPFE.
PNDL este un program de finanţare multianual şi are ca obiectiv general echiparea unităţilor administrativ-teritoriale cu toate dotările tehnico-edilitare necesare pentru a creşte atractivitatea climatului investiţional al localităţilor din România. Programul finanţează proiecte diverse, de infrastructură educaţională, de sănătate şi de mediu, sportivă, social-culturală şi turistică, administrativă şi de acces la căile de comunicaţie.
Fondurile alocate de minister în cadrul PNDL sunt surse de finanţare complementare pentru bugetele locale. Finanţarea proiectelor se asigură din transferuri alocate bugetelor locale, de la bugetul de stat, aprobate cu această destinaţie în bugetul MDRAPFE, din fonduri prevăzute în bugetele locale cu această destinaţie şi din alte surse legal constituite.
Etapa I a programului o constituie obiectivele de investiţii aflate în finanţare la data de 31 decembrie 2016.
Etapa a II-a a fost instituită prin OUG nr. 6/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice.
 
Obiective de investiţii

Obiectivele de investiţii care pot fi finanţate în cadrul programului trebuie să vizeze lucrări de realizare/extindere/reabilitare/modernizare, respectiv dotare, pentru unul dintre următoarele domenii specifice:
- sisteme de alimentare cu apă şi staţii de tratare a apei;
- sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate;
- unităţi de învăţământ preuniversitar, respectiv: grădiniţe, şcoli generale primare şi gimnaziale, licee, grupuri şcolare, colegii naţionale, şcoli profesionale, şcoli postliceale, unităţi de învăţământ special de stat;
- unităţi sanitare;
- drumuri publice clasificate şi încadrate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor;
- poduri, podeţe sau punţi pietonale;
- obiective culturale de interes local, respectiv biblioteci, muzee, centre culturale multifuncţionale, teatre;
- platforme de gunoi;
- pieţe publice, comerciale, târguri, oboare;
- modernizarea bazelor sportive;
- sediile instituţiilor publice ale autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi a instituţiilor publice din subordinea acestora;
- infrastructura turistică dezvoltată de autorităţile publice locale ca instrument de punere în valoare a potenţialului turistic local, pentru obiectivele de investiţii aflate în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale sau în administrarea acestora.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Olguta care s uge puza s-a votat singura cea mai p ...
  Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguta Vasilescu si alti ministri si-au retras demisiile din Guvern

  KIM JONG UN si Kim JONG DOI = DRACnea PENTRU NOI ! ...
  Radio France Internationale: "In Romania, majoritatea de stanga si-a doborat propriul guvern"

  Olguta care ****puza s-a votat singura cea mai pro ...
  UPDATE Alina Petrescu: 20 de ministri au depus cereri de retragere a demisiilor. Demisiile sunt irevocabile

  spita? ...
  Radio France Internationale: "In Romania, majoritatea de stanga si-a doborat propriul guvern"

  pt Turbomecanica este un contrac pagubos. ...
  Turbomecanica a semnat un acord cu compania franceză Safran pentru mentenanţa motoarelor de elicoptere

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Alege TV

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Economie

  Finante Banci

  Specializat

  Politic