Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Gerea: Eficiența energetică este unul dintre cei cinci piloni ai viitoarei Uniuni Energetice

Economie - Costin Niţu / costin.nitu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2015-06-23

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

”Eficiența energetică este unul dintre cei cinci piloni ai viitoarei Uniuni Energetice, este parte din orice concept de securitate energetică, este un element de care avem nevoie în Strategia Energetică a României” 
 
Astăzi, 23 iunie, Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Andrei Dominic Gerea, a participat, împreună cu Bogdan Badea, Secretar de Stat în Ministerul Energiei, la work-shop-ul ”Energia Regenerabilă și Eficiența Energetică în România – Oportunități și Provocări ale noii Uniuni Energetice Europene”. Evenimentul a fost organizat de Comisia Economică, Industrii și Servicii împreună cu Comisia pentru Transporturi și Energie din Senatul României în cooperare cu EUFORES și s-a desfășurat la Palatul Parlamentului.
Alături de alți invitații, la work-shop au fost prezenți Paul Hudson, Șeful Departamentului Eficiență Energetică și Energie, reprezentanți ai EUFORES, ANRE, senatori și deputați.
În cadrul discursului pe tema modernizării politicilor pentru implementrea energiei regenerabile și a eficienței energetice în România, Andrei Gerea, Ministrul Energiei, IMM și Mediului de Afaceri a dorit să precizeze câteva dintre punctele cheie avute în vedere în acest domeniu.
”Eficiența energetică este unul dintre cei cinci piloni ai viitoarei Uniuni Energetice, este parte din orice concept de securitate energetică, este un element de care avem nevoie în Strategia Energetică a României”, a declarat Andrei Gerea.
 
"Măsurile de creștere a eficienței energetice trebuie accelerate" 
 
Ministrul a dorit să sublinieze faptul că măsurile de creștere a eficienței energetice trebuie accelerate în cadrul efortului de modernizare și transformare a sistemului energetic național, însă acest lucru trebuie realizat având în vedere și impactul costurilor asupra consumatorului final, casnic sau industrial. ”Prețul energiei trebuie să râmână suportabil pentru consumatorul din România, astfel încât să evităm relocarea industriei”, a afirmat acesta, ”de asemenea, una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm la momentul actual în implementarea măsurilor de eficență energetică este finanțarea. Căutăm în continuare resurse pentru Fondul Național de Eficiență Energetică.”
Un alt aspect punctat de Gerea a fost legat de necesitatea de a conștientiza consumatorii cu privire la necesitatea implementării măsurilor de eficiență energetică și de a implica mai mult autoritățile locale în astfel de proiecte.
Dintre problemele cu care România se confruntă la capitolul eficiență energetică, ministrul a subliniat faptul că, până acum, suportul din partea statului a mers mai degrabă către acoperirea ineficenței economice decât către zona de eficiență energetică, iar acest lucru trebuie schimbat prin crearea unui cadru adecvat de finanțare și scheme de bonusare bine gândite.
În ceea ce privește energia regenerabilă, Andrei Gerea a arătat că aceasta trebuie văzută în contextul mai larg al funcționării sistemului, precum și din punct de vedere al necesității asigurării securității energetice. Totodată, în schemele de susținere a producției de energie verde este important impactul pe care aceasta îl are asupra prețului la consumatorii finali și gradul de suportabilitate al acestuia, pentru că ”România nu-și poate permite creșteri majore ale prețului energiei într-un timp foarte scurt”.
 
Mix energetic diversificat
 
Conform declarațiilor făcute, România are un mix energetic diversificat, politica MEIMMMA fiind îndreptată în sensul menținerii unui echilibru pe acest palier. Astfel, se intenționază exploatarea în continuare a resurselor clasice în paralel cu implementarea de noi tehnologii.  Ministrul Andrei Gerea a dorit să atragă atenția asupra faptului că dezvoltarea exclusivă a anumitor tehnologii poate prezenta riscuri, inclusiv de natura securității și siguranței în aprovizionare. Eficientizarea sistemelor de producere a energiei pe bază de cărbune poate fi, de asemenea, o soluție pentru mixul energetic al României în condițiile realizării de investiții și al acordării de sprijin din partea statului.
În ceea ce privește energia produsă din resursele regenerabile, ministrul a afirmat că aceasta trebuie să reușească în timp să intre în piață și fără scheme de sprijin, acest lucru fiind posibil prin îmbunătățirea tehnologiilor și implementarea lor pe măsură ce apar. ”Trebuie să găsim un echilibru între păstrarea capacității și a securității energetice a țării și necesitatea de a dezvolta energii curate, energii inovative”, a afirmat Gerea.
Jumătate din capacitățile de producere a energiei electrice din România, respectiv cele bazate pe cărbune și pe resurse regenerabile au nevoie de scheme suport, pentru că sunt ineficiente sau aflate la limita eficienței, a mai declarat ministrul. 
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Si la Sebastian Guita din Srbia ! ...
  Unde sunt fondurile C.A.S.

  SUNT LA MAZARE pesede MADAGASCAR ! ...
  Unde sunt fondurile C.A.S.

  Cumva echipa Dragnea- Dancila- Nicolicea va plec ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  Cumva echipa Dragnea- Dancila- Nicolicea va plec ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  meic a foto?! ...
  Viorica Dăncilă, noi precizări despre Pilonul II de pensii: Nu se desființează, dar vom face o analiză

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Dezbaterile CN

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  Retail

  Auto

  Real estate

  Gadgeturi