Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Energia pentru irigaţii va fi subvenţionată

Economie - Costin Niţu / costin.nitu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2015-06-23

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Valoarea cheltuielilor cu energia electrică pentru o suprafaţă contractată în 2015, de 350 mii ha, este de 29,3 mil. lei în situaţia suportării de la bugetul de stat în proporţie de 100%

O veche problemă a fermie­rilor de mai bine de 20 de ani este pe cale să fie rezolvată. Guvernul urmează să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru a veni în sprijinul agricultorilor prin subvenţionarea costurilor curentului pentru irigaţiile din 2015, potrivit unui do­cu­ment postat pe site-ul Ministerului Agriculturii. Valoa­rea cheltuielilor cu energia electrică pentru o suprafaţă contractată în anul 2015, de 350 mii ha, este de 29,3 milioane lei în situaţia suportării de la bugetul de stat în proporţie de 100%.

După încetarea subvenţiilor la energie suprafeţele contractate şi irigate au scăzut 

“Cheltuielile cu energia electrică reprezintă circa 85% din va­loa­rea tarifului de livrare a apei pentru irigaţii. În perioada 2007-2009 energia electrică pentru irigaţii a fost subvenţionată de la bugetul de stat în proporţie de 90%. După încetarea subvenţiilor la energia electrică, suprafeţele contractate şi irigate au scăzut comparativ cu anul 2009, ultimul an al subventionării astfel: în anul 2009 suprafaţa contractată a fost de 563.791 ha şi cea irigată de 294.028 ha, în timp ce în anul 2014 suprafaţa contractată a fost de 323 mii ha, iar suprafaţa udată a fost de 127 mii ha”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. 
Din datele Ministerului Agriculturii rezultă că suprafeţele contractate şi irigate au scăzut atunci când producătorii agricoli nu au mai beneficiat de energie electrică subvenţionată.
“Având în vedere situaţia climatică actuală şi de perspectivă cu secetă profundă singura posibilitate pentru creşterea suprafeţelor irigate o constiuie suportarea de la bugetul de stat pentru anul 2015 a costurilor cu energia electrică consumată pentru irigaţii de către Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare, Federaţiile de Îmbunătăţiri Funciare şi Organizaţiile de Îmbunătăţiri Funciare. Această măsură permite agricultorilor să-şi reia activitatea de producţie ştiut fiind faptul că sunt zone în care pierderile sunt totale. Măsura permite asigurarea cantităţilor de sămânţă pentru noua campanie agricolă precum şi asigurarea unei răsăriri corespunzătoare a culturilor din această toamnă”, se spune în document.

Secetele prelungite şi frecvente afectează peste 7 milioane ha

De asemenea, potrivit MADR efectele schimbărilor climatice în România au fost în mod clar reflectate de modificările în regimul de temperatură şi precipitaţii, în principal, începând din anul 1961 şi până în prezent. Secetele prelungite şi frecvente afectează peste 7 milioane ha, ceea ce reprezintă peste 48% din suprafaţa agricolă totală (2006). În partea de sud, sud-est şi est din România, seceta agricolă complexă este un fenomen climatic de hazard care induce cele mai grave consecinţe care s-au înregistrat vreodată în agricultură. Seceta pedologică extremă şi severă din zonele menţionate, coroborată cu consumul ridicat de apă în perioada iulie-august, conduc la o rezervă de apă din sol sub punctul de ofi­li­re pe întinse suprafeţe agricole. 
“În acest context, deficitul de apă şi seceta pedologică din partea de sud, sud-est şi est a României pot determina scăderi drastice ale producţiei, în special în timpul anilor agricoli excesiv de secetoşi (cum au fost 2006-2007 şi 2011-2012), iar temperaturile mai mari/mai mici decât cele optime sunt reflectate de reacţiile metabolice ale plantelor, cauzând stres termic mai ales în anotimpul de vară şi de iarnă, în timp ce orice modificare în tendinţa valorilor minime poate agrava cu uşurinţă efectele la îngheţ pentru plantele sensibile. 
În condiţiile în care scenariile climatice estimează o scădere a cantităţii de precipitaţii, este de aşteptat ca intensitatea fenomenelor de secetă pedologică să crească în zonele cele mai vulnerabile, respectiv sudul, sud-estul şi estul României. În aceste zone, seceta pedologică va atinge cele mai mari valori ale intensităţii (extremă/Co-300 mc/ha şi severă/600-900 mc/ha). Pe aceste suprafeţe, luând în considerare creşterea intensităţii şi a frecvenţei anilor secetoşi, este necesară aplicarea irigaţiilor”, se mai arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă privind subvenţionarea costurilor cu energia electrică pentru irigaţii în 2015.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de ion:
  Eu,care nu am posibilitatea de a iriga,ca sa nu fiu defavorizat de stat in acest fel,vreu un sac de ingrasamant /ha.Alfel statul imi face concurenta neloiala.Se toarna cu pomeni electorale....
  2015-06-23, 12:45:09 (adresa: 92.83.196.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Si la Sebastian Guita din Srbia ! ...
Unde sunt fondurile C.A.S.

SUNT LA MAZARE pesede MADAGASCAR ! ...
Unde sunt fondurile C.A.S.

Cumva echipa Dragnea- Dancila- Nicolicea va plec ...
Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

Cumva echipa Dragnea- Dancila- Nicolicea va plec ...
Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

meic a foto?! ...
Viorica Dăncilă, noi precizări despre Pilonul II de pensii: Nu se desființează, dar vom face o analiză

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Dezbaterile CN

Finante Banci

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

Retail

Auto

Real estate

Gadgeturi