Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Parlamentul European sprijină trecerea la biocarburanţi avansaţi

Economie - Costin Niţu / costin.nitu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2015-04-30

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Propunerea legislativă are ca scop şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de utilizarea intensivă a terenului agricol pentru culturi destinate biocarburanţilor

Deputaţii europeni au votat marţi acordul informal cu Consiliul privind o propunere legis­lativă de a limita producţia de biocarburanţi derivaţi din plante şi de a accelera folosirea surselor alternative, cum ar fi gunoiul sau reziduurile sau a celor complet noi, cum ar fi culturile de alge. Propunerea legislativă are ca scop şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de utilizarea intensivă a terenului agricol pentru culturi destinate biocarburanţilor. 
”Am reuşit să avansăm în­tr-un dosar foarte tehnic, tehnologic şi ideologic”, a spus raportorul Nils Torvalds (ALDE, FI), după aprobarea proiectului legislativ de către Parlamentul European (propunerea fusese agreată informal de deputaţi şi miniştri). Torvalds s-a întrebat, totuşi, dacă legea, chiar modificată, este suficient de puternică. ”Am avut ţinte mai mari. Atât în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cât şi progresul tehnologic. Dacă Europa nu progresează, va rămâne în urmă. Avem şi problema sistematică a minorităţii care blochează în Consiliu, care uneori se transformă în dictatura minorităţii, cu statele membre care se tem de viitor”, a mai spus el.

Prima generaţie de biocarburanţi, sub supraveghere

Legislaţia actuală cere statelor membre ca, până în 2020, cel puţin 10% din energia consumată în transporturi să fie regenerabilă. Compromisul aprobat prevede: prima generaţie de biocarburanţi (din recolte crescute pe teren agricol) trebuie să reprezinte maximum 7% din consumul final de energie în transporturi, până în 2020; furnizorii de carburanţi vor raporta statelor membre şi Comisiei Europene nivelul estimat de emisii genera­te de ”modificarea indirectă a utilizării terenului” (ILUC), cum ar fi eliberarea unor suprafeţe mai mari de teren pentru a creşte recolte agricole, necesare pentru a echilibra pierderile de teren agricol în favoarea culturilor pentru biocarburanţi; Comisia Europeană trebuie să raporteze şi să publice date privind emisiile rezultate ca urmare a ILUC; Comisia trebuie să raporteze Parlamentului şi Consiliului de Miniştri în ce măsură datele privind emisiile cauzate de ”modificarea indirectă” sunt incluse în criteriile existente de sustenabilitate.

Sprijin pentru biocarburanţii avansaţi

Statele membre vor fi obligate să stabilească o ţintă naţională, maximum 18 luni după intrarea în vigoare a directivei, pentru includerea biocombustibililor a­van­saţi în consumul total din domeniul transporturilor. Biocombustibili avansanţi sunt cei din unele tipuri de gunoi sau reziduuri sau din surse noi, cum ar fi culturile de alge.
 

Ce urmează 

Legislaţia va trebui transpusă până în 2017. 
Utilizarea terenului agricol pentru a produce recolte pentru biocarburanţi reduce suprafaţa disponibilă pentru recoltele agricole. Acest lucru duce la nevoia de a elibera mai mult teren, de exemplu prin defrişări, pentru a cultiva mai multe recolte agricole, acest proces fiind cunoscut sub numele de modificare indirectă a utilizării terenului. Defrişările, la rândul lor, cresc emisiile de gaze cu efect de seră, ceea ce ar putea duce în unele cazuri la anularea parţială sau chiar totală a efectelor benefice ale utilizării biocombustibililor. Parlamentul a cerut încă din 2008 introducerea factorului ILUC în politica UE pentru biocombustibili. Anual, 10 miliarde de euro au fost plătiţi în subvenţii publice pentru combustibilii cultivaţi pe terenuri arabile.

Audi a obţinut prima mostră de e-diesel, din apă, dioxid de carbon şi electricitate

Audi anunţă că a obţinut prima mostră de combustibil eco sintetic. Ca o demonstraţie live, ministrul educaţiei şi cercetării a alimentat maşina de serviciu, un Audi A8 3.0 TDI, cu cinci litri de e-diesel. „Dieselul sintetic, obţinut folosindu-se dioxid de carbon, este un real succes în procesul de cercetare a sustenabi­lităţii”, a declarat aceasta, menţionând şi că „dacă putem să exploatăm dioxidul de carbon la scară largă, ca materie primă, vom realiza o contribuţie crucială la protejarea mediului şi la folosirea eficientă a resurselor, şi vom pune piatra de temelie în «economia verde»”. În mare, este folosit principiul electrolizei. Cu ajutorul unei metode dezvoltate de Climeworks, se extrage dioxidul de carbon din aer. În acelaşi timp, în altă parte a centrului, un aparat electrolitic (care foloseşte electricitate „verde”) împarte apa în hidrogen şi oxigen, scrie Promotor. Hidrogenul reacţionează, apoi, cu dioxidul de carbon „în urma a două procese chimice desfăşurate la o temperatură de 220 de grade Celsius şi la o presiune de 25 de bari, rezultând un lichid energetic, format din hidrocarburi, denumit Blue Crude.”
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Orașele Sodoma și Gomora au fost distruse cu foc ...
  Pompierii au făcut progrese majore în stingerea incendiilor de vegetaţie din California

  huligani faradelege ...
  Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

  patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
  Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

  Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
  E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

  ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
  SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment