Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Un TIR de ţigări traficate - profit de 1 mil. euro

Economie - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2014-09-26

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Afirmaţia a fost făcută ieri de unul dintre producătorii de tutun în urma semnării unui protocol de colaborare cu autorităţile pentru combaterea contrabandei cu ţigări
Producătorii au semnalat ieri faptul că acest fenomen ilicit a crescut, majorare care se aşteaptă să-şi urmeze trendul în urma creşterii accizei din octombrie
ANAF a anunţat ieri că, prin efortul comun al celor trei mari producători de tutun şi al 
oficialilor europeni, "în următorii 10 - 15 - 20 de ani vor fi alocaţi 200 - 400 mil. euro" 
pentru diminuarea contrabandei

Preţurile mari ale ţigărilor, cauzate de creşterea periodică a accizei şi de indexarea acesteia la sfârşitul anului trecut, fac ca România să fie o bună piaţă de desfacere pentru produsele contrafăcute sau de contrabandă, ceea ce aduce profituri uriaşe traficanţilor, în ciuda eforturilor depuse de autorităţi şi producători pentru combaterea acestui fenomen. 
"Creşterea accizei la tutun şi indexarea din nu ştim ce motive a acesteia la sfârşitul anului trecut au dus la creşterea preţurilor şi la majorarea contrabandei. Nu ştim la ce curs de schimb vom plăti acciza anul viitor, dar ştim că la un TIR plin cu ţigări de contrabandă, traficantul are un profit de un milion de euro", a declarat ieri Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, precizând că este de aşteptat ca acest fenomen să crească anul viitor, având în vedere că "s-a constatat deja un trend crescător".
La sfârşitul anului trecut, contrabanda cu ţigarete reprezenta 14% din piaţa legală, ajungând, potrivit unui studiu Novel Research, la 17% în luna august. 
Îngrijoraţi de amploarea pe care o ia acest fenomen, după mai bine de trei ani de eforturi susţinute din partea autorităţilor şi industriei de profil, ieri Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), împreună cu Direcţia Generală a Vămilor (DGV) şi Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), au semnat un protocol de cooperare cu cei trei mari producători de tutun din România - Japan Tobacco International (JTI), British American Tobacco (BAT) şi Philip Morris (PMI) pentru combaterea pieţei negre.

În urma semnării documentului, Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele ANAF, a anunţat că protocolul încheiat cu fiecare dintre cei trei mari producători va aduce o serie de beneficii personalului vamal şi a celui specializat în prevenirea şi combaterea fraudei fiscale, prin fondurile pe care acestea le vor aloca în vederea combaterii contrabandei, precum şi a depistării produselor de tutun contrafăcute.
"Avem acorduri pe termen lung, care se întind pe 10 - 15 - 20 ani, în urma cărora fondurile alocate, inclusiv de către Comisia Europeană, sunt cuprinse între 200 şi 400 mil. euro. Am primit deja o primă tranşă de la CE, prin intermediul protocolului încheiat cu JTI, în valoare de 4 mil. euro, bani cu care am achiziţionat 250 de mijloace de transport necesare controlului operativ derulat de structurile ANAF", a declarat Diaconu, răspunzând întrebării Curierului Naţional referitoare la cuantumul investiţiilor în combaterea contrabandei.

PMI va investi oricât este nevoie până la scăderea fenomenului

Întrebaţi de Curierul Naţional cât vor investi în mod concret în urma protocolului încheiat ieri, cei trei mari producători s-au raportat la investiţiile trecute, precizând că sunt dispuşi, după cum a subliniat Gilda Lazăr (JTI) şi Sorana Mantho - director director Corporate Affairs, Philip Morris Romania şi Bulgaria -, să "investească oricât este nevoie pentru a scădea efectele negative".
"Vom răspunde solicitărilor punctuale ale autorităţilor. Investiţiile nu sunt doar băneşti. Valoarea adăugată a PMI este activitatea de training pentru educarea lucrătorilor vamali în vederea depistării pachetelor de ţigări contrafăcute. În anii trecuţi, PMI a avut contribuţii pe partea de informare a consumatorilor cu privire la efectele contrabandei cu ţigări", a afirmat ieri Mantho, precizând că PMI are în România cea mai mică incidenţă pe piaţa ţigaretelor ilicite, de numai 1,3%, conform studiului Novel, ceea ce o situează pe locul 7.

JTI: Anul viitor vom aloca mai mulţi bani pentru că va creşte contrabanda

La rândul său, Gilda Lazăr a răspuns că JTI a acordat un sprijin dublu autorităţilor, în primul rând prin fondurile de 4 mil. euro obţinute în urma protocolului încheiat cu CE, bani alocaţi dotărilor ANAF, dar şi prin sprijinirea mai multor instituţii, precum "Vama, Poliţia de Frontieră, Poliţia Română şi chiar Poliţia locală a sectorului 2". "Nu vă pot spune exact cât, dar în fiecare an alocăm, prin buget, sume de ordinul câtorva zeci de mii de euro, până la câteva sute de mii de euro. Estimăm că în 2015 vom aloca mai mult pentru că va creşte contrabanda", a spus Lazăr.
Oficialul a precizat că, în ultimii ani, a investit în 28 de echipaje canine care acţionează pentru combaterea fenomenului la frontierele cu R. Moldova, pentru care se asigură toate cheltuielile, inclusiv mesele animalelor, transportul, mijloacele de transport şi instruirea agenţilor. 
"Acum asigurăm trainingul agenţilor care se vor ocupa de scanarea coletelor, dar şi pentru recunoaşterea ţigaretelor contrafăcute", a mai spus Lazăr.

BAT: Dacă nivelul 
contrabandei s-ar reduce de la 17% la 10%, statul ar câştiga 280 mil. euro

Precizând că în 2010, când nivelul contrabandei cu ţigări se ridica la 36% din piaţă, a investit 1 mil. euro în combaterea acestui fenomen, fiind iniţiatorul implementării controalelor cu echipaje canine în Ungaria, Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT România a subliniat că, în cazul în care nivelul contrabandei s-ar reduce de la 17% la 10%, statul ar câştiga 280 mil. euro.
"Industria tutunului livrează 42% din totalul accizei colectate la buget, faţă de media de 30 - 31% din statele UE. Un singur punct procentual de contrabandă aduce pierderi la bugetul de stat de 40 mil. euro. Ideal ar fi ca nivelul actual, de 17%, să scadă spre 10%, maximum 12%. Atunci statul ar câştiga aproximativ 280 mil. euro pe an", a spus Popa, exprimându-şi temerile că în viitorul apropiat nivelul contrabandei va creşte, nu va scădea.
La cererea jurnaliştilor, acesta şi-a explicat temerile printr-o asociere făcută cu sfârşitul anului 2009, "an asemănător din punct de vedere al evenimentelor politice cu acest an".
"Atunci, deşi leul s-a depreciat cu 15%, valoarea accizei a fost indexată de la un curs de 4,42 lei un euro la 4,74, ceea ce a avut un impact major asupra preţurilor la ţigarete începând cu 2010. Producătorii au fost loviţi de două ori: o dată la 1 ianuarie, când s-a aplicat acciza indexată, şi a doua oară la 1 aprilie, când a crescut acciza conform calendarului agreat cu UE. Pe de altă parte, permeabilitatea frontierei a dus la creşterea contrabandei", a mai spus Popa.

Novel Research: Anul acesta s-a înregistrat cel mai ridicat nivel al contrabandei din ultimii trei ani

Un studiu dat publicităţii în luna august de compania de cercetare Novel Research arăta că acesta este cel mai ridicat nivel al contrabandei din ultimii trei ani, regiunea Nord-Est continuând să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete, cu toate că această zonă a ţării este singura în care piaţa neagră s-a aflat în scădere în luna iulie (cu 7,8 p.p., până la 34%). 
"Creşteri semnificative se înregistrează în Bucureşti (plus 3,1 p.p., până la 15,8%) şi în Vest (plus 3 p.p. până la 26,1%). Din punct de vedere al provenienţei, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele "Cheap Whites" continuă să deţină cea mai mare pondere din piaţa neagră, aflându-se în creştere faţă de luna mai (plus 11,2 p.p. până la 50,6%.). Produsele cu timbru de Ucraina şi Moldova continuă să deţină ponderi importante (16,4%, respectiv 20,8%), deşi se află în scădere faţă de luna mai", a declarat Marian Marcu, directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

Diaconu: ANAF gestionează doar frontierele externe ale UE

Întrebat ce părere are despre rezultatele studiului Novel Research, care au indicat o creştere cu două procente a nivelului contrabandei, Gelu Diaconu, şeful ANAF, a declarat că instituţia pe care o reprezintă "gestionează doar frontierele externe ale UE şi nu-şi poate asuma (responsabilitatea - n. red.) şi în rest.
Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după companiile din sectorul petrolier. În 2013, industria tutunului a virat la buget peste 2,6 miliarde euro, reprezentând accize, TVA, taxe şi contribuţii.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Barcelona 16 Iisus Hristos 16, Ilie Tișbitul 16; ...
  Fostul premier francez Manuel Valls ia în considerare posibilitatea candidaturii la postul de primar al Barcelonei

  Dar in Romania in 28 de ani cat cred romanii ca s- ...
  Robert Mugabe ar fi făcut dispărute diamante în valoare de 15 miliarde de dolari

  decat ca nu au primit, ci poate vor primi, daca .. ...
  POR - APROAPE 14.000 DE APARTAMENTE AU PRIMIT FINANTARE PENTRU LUCRARI DE CRESTERE A EFICIENTEI ENERGETICE

  decat ca eu fac suma asta direct din buget! ...
  Robert Mugabe ar fi făcut dispărute diamante în valoare de 15 miliarde de dolari

  decat l-am trimis sa se afle-n treaba! ...
  Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut ieri, 20 aprilie 2018, o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Tunisiene, Youssef Chahed

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Dezbaterile CN

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  In brief

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Auto

  Real estate

  Extern

  Util

  Gadgeturi