Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

De ce s-au redus investiţiile în economie

Economie - Costin Niţu / costin.nitu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2014-09-25

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Mircea Coşea: Principala cauză o reprezintă cadourile electorale şi greşelile grave făcute în economie prin politicile fiscale aplicate până în prezent
"Accizarea cu 7 eurocenţi a benzinei a făcut ca să scadă consumul, iar TVA şi toate accizările s-au adunat în Ungaria şi Austria sau în Bulgaria, nu în România. Această măsură a fost o autosabotare făcută de Guvern"
Rogojinaru, CNIPMMR: Investitorii nu au bani iar funcţionarii statului sunt fricoşi şi nu fac altceva decât să se ascundă în spatele unor hârtii

Investiţiile realizate în economia naţională au scăzut atât în trimestrul al doilea din acest an, cât şi în primul semestru, comparativ cu perioadele similare din anul precedent, cu 9,1% fiecare, potrivit datelor provizorii transmise recent de Institutul Naţional de Statistică (INS). Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în semestrul I, au însumat 11,19 miliarde de lei, reprezentând 44,4% din total, faţă de 44% în primul semestru din 2013. Totodată, investiţiile în utilaje şi mijloace de transport au însumat 11,15 miliarde de lei, reprezentând 44,3% din total, faţă de 47,7% în semestrul I 2013. În trimestrul II din 2014, comparativ cu trimestrul II al anului trecut, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 9,1%, diminuare înregistrată la utilaje (inclusiv mijloace de transport) şi lucrări de construcţii noi, cu 16,1%, respectiv cu 7,5%. La alte cheltuieli s-a înregistrat o creştere cu 20,8%. Comparativ cu trimestrul II 2013, în trimestrul II din acest an se constată o creştere a ponderii investiţiilor nete în alte cheltuieli, cu 2,9%, şi în lucrări de construcţii noi, cu 0,6%. Ponderea investiţiilor nete în utilaje (inclusiv mijloace de transport) a scăzut cu 3,5%.
Analistul economic Mircea Coşea spune că principala cauză a investiţiilor reduse în economie o reprezintă cadourile electorale, şi totodată, greşelile grave făcute în economie prin politicile fiscale aplicate până în prezent.
"În primul rând una dintre cauze sunt cadourile electorale. Guvernul şi-a făcut o rezervă pentru ca să ofere cadouri electorale. Este proasta guvernare în general şi anume cheltuieli care se fac fără noimă, mărirea aparatului bugetar, alte ministere, alte comisii, alte instituţii şi trebuie ca să spunem foarte clar şi deschis greşeli grave făcute în economie prin politicile fiscale aplicate până în prezent. Iată de pildă accizarea cu 7 eurocenţi a benzinei a făcut ca să scadă consumul în România, iar TVA şi toate accizările s-au adunat în Ungaria şi Austria sau în Bulgaria, nu în România. Această măsură a fost o autosabotare pe care Guvernul a făcut-o", a declarat, pentru Curierul Naţional, Mircea Coşea. 

"România a semnat ca primarul tratatul de guvernanţă fiscală"

În ceea ce priveşte taxa pe stâlp, Mircea Coşea a afirmat că aceasta este absolut în ceaţă şi că nimeni nu ştie exact ce se întâmplă. "Taxa pe stâlp, care este absolut în ceaţă, nimeni nu ştie exact ce se întâmplă cum se pune a adus cheltuieli în plus firmelor româneşti care şi-au pierdut competitivitatea şi pe piaţa internă şi pe piaţa externă. Toate acestea au făcut ca bugetul să sufere mai ales în condiţiile în care România a semnat ca primarul cum se zice tratatul de guvernanţă fiscală deşi nu facem parte din Zona euro care ne obligă la un deficit structural extrem de mic", a explicat analistul.
Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru, spune că o cauză a reducerii banilor care trebuia să intre în economie ar fi lipsa finanţării. 
"Pe de o parte investitorii probabil nu au bani, iar pe de altă parte îl cred şi pe primul-ministru când spune că la foarte mulţi le este frică să semneze pentru că sunt nişte oameni nu fricoşi şi foarte slabi nu au capacitatea să spună da domnule am curajul să fac acest lucru pentru că este bine făcut. Toţi aceşti salariaţi ai statului nu fac altceva decât să se ascundă în spatele unor hârtii şi atunci într-adevăr primul-ministru are dreptate, la toţi le este teamă să semneze. De ce? Sunt slab pregătiţi, unul din motive.
Atunci când ştii să faci ceva şi ţi-l faci bine nu îţi este frică. Vă dau un exemplu care este foarte trist. Semestrul I 2009 deci primul an de recesiune foarte puternică în care practic noi ne-am dus în cap investiţiile au fost de 5 miliarde de euro. Semestrul I 2014 în care să spunem şi ne bucurăm toţi că este relansare economică investiţiile sunt 1,3 miliarde de euro, de trei ori mai mici", a declarat, pentru Curierul Naţional, vicepreşedintele CNIPMMR, Liviu Rogojinaru.

România se va axa pe 10 sectoare economice până în 2020

România se va concentra până în 2020 pe dezvoltarea a zece sectoare economice, printre care turismul, industria auto, tehnologia informaţiei, energia, agricultura, textilele şi industria farmaceutică, ca parte a unei strategii de competitivitate al cărei scop este intrarea în rândul ţărilor avansate. Strategia naţională de competitivitate propune zece sectoare prioritare: turismul şi ecoturismul, textilele şi pielăria, lemnul şi mobila, industriile creative, auto şi componente auto, tehnologiainformaţiilor şi comunicaţiilor, procesarea alimentelor şi a băuturilor, sănătatea şi produsele farmaceutice, energia şi managementul de mediu şi bioeconomia (agricultura, silvicultura, pescuitul şi acvacultura), biofarmaceutica şi biotehnologiile. Prin această strategie Guvernul şi-a propus ca România să ajungă, la orizontul anului 2020, între primele 10 economii la nivel european, iar prin dezvoltarea sectoarelor de activitate menţionate, România să aibă o "contribuţie semnificativă la nivel mondial".

Investiţiile străine au scăzut cu 13,8% 

Investiţiile străine directe s-au situat la 1,309 mld. euro după primele şapte luni, în scădere cu 13,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, România atrăgând în iulie investiţii de 117 mil. euro, uşor mai mari decât în luna anterioară, potrivit datelor băncii centrale. Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au totalizat 1,309 mld. euro, în scădere cu 13,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au însumat 1,385 mld. euro, iar creditele intragrup au înregistrat o valoare negativă de 76 mil. euro net, a anunţat recent BNR. În luna mai s-a înregistrat cel mai mare nivel al investiţiilor străine directe atrase de România de la începutul anului, de 306 mil. euro, iar cele mai reduse niveluri s-au consemnat în februarie, cu 36 mil. euro şi în iunie, cu 101 mil. euro. În aprilie, investiţiile au totalizat 215 mil. euro, în martie 290 mil. euro, iar în ianuarie 244 milioane euro. Anul trecut, investiţiile străine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior, la 2,71 mld. euro, atingând vârful ultimilor patru ani, după ce în 2012 s-a consemnat prima apreciere de la începutul crizei.
 
 • Currently 4.75/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.8 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de AC dobitocel-prostele:
  pontaiti-va! pontaiti-va! amin!
  2014-09-25, 07:21:55 (adresa: 78.97.49.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

Ce tara suntem daca dupa 28 de ani de la lovitura ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
Discursul Asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, la Universitatea din Bucureşti

Bacovia,din regatul cel bacovian ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Dezbaterile CN

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Auto

Piata farma

Curierul contabilului

Real estate

Extern

Gadgeturi